Ismerkedj meg a tavaszi friss eper jó tulajdonságaival!
Készíts el a receptek, vagy saját ötleted alapján a finomságokat és oszd meg velünk!

Az eper vagy kerti eper az eper (Fragaria) nemzetségbe tartozó növény, amelyet álterméséért termesztenek. A köznyelvtől eltérően a szakmai elnevezése szamóca. Már az ókor elején ismert volt, mint vadon termő növény. Az akkori Rómában ezzel is szépültek a hölgyek, maszkot készítettek belőle. A középkorban kezdték a kertekbe telepíteni. A reneszánsz idején egyre népszerűbbé vált. Ínyencségnek számított a tejszínnel, borral való tálalása. A ma fogyasztott eper nem az erdei szamócából származik, hanem az Újvilágból érkezett eperfák házasításának eredménye. Számtalan változata létezik, mintegy 600 fajtáját tartják számon.

Vásárláskor ne a méretére, hanem az illatára hagyatkozzunk. Nagyon érzékeny, legjobb, ha vásárlás után azonnal elfogyasztjuk. Hűtőben max. 2-3 napig tárolható. Fogyasztás előtt folyó vízben mossuk át alaposan. Sose hagyjuk vízben állni! Legjobb, ha nyersen, mindenféle ízesítés nélkül, önmagában tálaljuk. Vannak azonban, akik szívesen társítják valamivel. Ebben az esetben törekedjünk egészséges alapanyagokat használni. Cukor helyett mézet, tejszín helyett joghurtot, túrót. Citrommal is meglocsolhatjuk, ami a kalóriát nem, de a C vitamin mennyiségét megnöveli. Számtalan egyéb formában is felhasználható: lekvár, fagylalt, torta, sütemény, leves, saláta……

Nemcsak íze, de egészségünkre gyakorolt hatása miatt is értékes élelem

100 gramm eper 60 mg C-vitamint rejt magában, s ezzel a gyümölcsök között előkelő helyen szerepel. Alacsony az energiatartalma (100 grammban 35 kalória). Tartalmaz még vasat, folsavat, magnéziumot, B6 vitamint, káliumot, rostot és antioxidánsokban is gazdag.

Vigyázat!  Az arra érzékenyeknél allergiás reakciót (általában csalánkiütést) válthat ki.

Hideg eperleves

Hozzávalók / 4 adag

50 dkg eper

5 dl tej

2 dl tejföl

1 ek méz

Ha diétásabban szeretnénk elkészíteni, akkor tej helyett vizet, tejföl helyett joghurtot, vagy görög joghurtot használjunk. Ebben az esetben a mennyiségek változhatnak. Mindent az ízlésünk dönt el.

Elkészítés

  1. Az epreket megmossuk, felszeleteljük. A felszeletelt eper felét félretesszük.
  2. A másik feléhez hozzáadjuk a tejet, és összeturmixoljuk.
  3. Hozzákeverjük a tejfölt, mézet adunk hozzá, és beletesszük az eperdarabokat.
  4. Hűtve tálaljuk

 

Gratinírozott eper 

Mi az a gratinírozás vagy csőben sütés? 

A gratinírozás egy sütési, pirítási folyamat, amikor is a már majdnem elkészült ételt (pl.: párolt zöldséget, húsokat vagy halat) egy rövid ideig sütőbe vagy grillsütőbe tesszük. Az étel jellegétől függően megkenhetjük azt besamell mártással, vagy tojássárgájával elkevert tejföllel, majd ezt a felső réteget pirítjuk csak meg. Időzítsük a folyamatot már a tálalás idejére, mivel a gratinírozás alapvetően rövid ideig tart, ám ha utána állni hagyjuk így az ételt, akkor az összeeshet, kiszáradhat. A gratinírozást nevezik még „csőben sütésnek” is. 

Hozzávalók / 4 adag

500 g eper

4 db babapiskóta v. valamilyen keksz….

2 db tojás

150 g tejföl

méz

csipet 

mandulapehely

vaj (a formák kikenéséhez)

porcukor a szóráshoz  ( elhagyható )

Elkészítés

  1. Az epreket, megpucoljuk, mossuk és lecsepegtetjük. Az epreket négybe vágjuk. A babapiskótát apró darabokra tördeljük.
  2. Egy nagyobb tűzálló tálat vagy 4 kisebbet vajjal kikenünk, a piskóta darabokat lefektetjük, majd rátesszük az epreket.
  3. A tejfölt elkeverjük a mézzel, majd hozzáadjuk a tojássárgákat. A végén óvatosan hozzákeverjük a csipet sóval kemény habbá vert tojások fehérjét.
  4. A tejfölös masszát elosztjuk az eperre, megszórjuk a mandulapehellyel.
  5. Előmelegített sütőbe toljuk, és megsütjük, míg a teteje szép barna lesz.
  6. Porcukorral megszórva tálaljuk. (elhagyható )

Sütési hőfok: 220°C

 

Zabpelyhes eperkrém

Hozzávalók (mennyiség ízlés szerint):

eper, joghurt,eperdzsem (esetleg szörp), babapiskóta, zabpehely, zabkorpa,méz, citromlé, csipet só, kávé a mártogatáshoz

Elkészítés:

A babapiskóták felét összetöröm, a másik felét kávéba mártogatom.  A joghurtot összekeverem a zabpehellyel, a zabkorpával, az összetört piskótával, a dzsemmel, a citromlével, a mézzel és a sóval.
Közben az epret megmosom, lecsumázom, apróra vágom.
A kávés piskótákat a kehely aljára teszem.
Az eperdarabkákat a joghurtos keverékbe forgatom, majd kehelybe adagolom.

Hidegen az igazi!

 

Kategóriák: Receptek

Kapcsolódó bejegyzések

RákÁsz

A Fakanál klub januári ajánlata: kelbimbó, a minikáposzta

A téli zöldségkínálat egyik mostohagyereke a kelbimbó. A télen főszezonját élő, a brokkolival és a káposztával rokonságban álló apró zöldség méltatlanul kevés szerephez jut a háztartásokban. Pedig hihetetlenül egészséges és nem utolsó sorban finom. Történelem Olvass tovább...

Klubfoglalkozás

A köles – a Fakanál klub ajánlata

Sajnos a köles nem kap akkora figyelmet, mint amekkorát megérdemelne. Előnyei nem állnak meg annál a ténynél, hogy gluténmentes és tápanyagban gazdag gabona. A főtt köles remek helyettesítője a reggeli zabpehelynek, de akár a pirítósra, salátákra Olvass tovább...

Alapszervezetek

Gyümölcsös túrókrém készült a hatvani Fakanál klubban

Időpont: 2022. október 24. Vezető: Sándorné Buda Ildikó dietetikus A Hatvani Segítő Szolgálatunk mai fakanál klubfoglalkozásán finom gyümölcsös túrókrémet készítettünk. Hozzávalók 12 főre: Eper ízlés szerinti mennyiségben. A krémhez : 750 g rögös túró 500 Olvass tovább...