Ismerkedj meg a tavaszi friss eper jó tulajdonságaival!
Készíts el a receptek, vagy saját ötleted alapján a finomságokat és oszd meg velünk!

Az eper vagy kerti eper az eper (Fragaria) nemzetségbe tartozó növény, amelyet álterméséért termesztenek. A köznyelvtől eltérően a szakmai elnevezése szamóca. Már az ókor elején ismert volt, mint vadon termő növény. Az akkori Rómában ezzel is szépültek a hölgyek, maszkot készítettek belőle. A középkorban kezdték a kertekbe telepíteni. A reneszánsz idején egyre népszerűbbé vált. Ínyencségnek számított a tejszínnel, borral való tálalása. A ma fogyasztott eper nem az erdei szamócából származik, hanem az Újvilágból érkezett eperfák házasításának eredménye. Számtalan változata létezik, mintegy 600 fajtáját tartják számon.

Vásárláskor ne a méretére, hanem az illatára hagyatkozzunk. Nagyon érzékeny, legjobb, ha vásárlás után azonnal elfogyasztjuk. Hűtőben max. 2-3 napig tárolható. Fogyasztás előtt folyó vízben mossuk át alaposan. Sose hagyjuk vízben állni! Legjobb, ha nyersen, mindenféle ízesítés nélkül, önmagában tálaljuk. Vannak azonban, akik szívesen társítják valamivel. Ebben az esetben törekedjünk egészséges alapanyagokat használni. Cukor helyett mézet, tejszín helyett joghurtot, túrót. Citrommal is meglocsolhatjuk, ami a kalóriát nem, de a C vitamin mennyiségét megnöveli. Számtalan egyéb formában is felhasználható: lekvár, fagylalt, torta, sütemény, leves, saláta……

Nemcsak íze, de egészségünkre gyakorolt hatása miatt is értékes élelem

100 gramm eper 60 mg C-vitamint rejt magában, s ezzel a gyümölcsök között előkelő helyen szerepel. Alacsony az energiatartalma (100 grammban 35 kalória). Tartalmaz még vasat, folsavat, magnéziumot, B6 vitamint, káliumot, rostot és antioxidánsokban is gazdag.

Vigyázat!  Az arra érzékenyeknél allergiás reakciót (általában csalánkiütést) válthat ki.

Hideg eperleves

Hozzávalók / 4 adag

50 dkg eper

5 dl tej

2 dl tejföl

1 ek méz

Ha diétásabban szeretnénk elkészíteni, akkor tej helyett vizet, tejföl helyett joghurtot, vagy görög joghurtot használjunk. Ebben az esetben a mennyiségek változhatnak. Mindent az ízlésünk dönt el.

Elkészítés

  1. Az epreket megmossuk, felszeleteljük. A felszeletelt eper felét félretesszük.
  2. A másik feléhez hozzáadjuk a tejet, és összeturmixoljuk.
  3. Hozzákeverjük a tejfölt, mézet adunk hozzá, és beletesszük az eperdarabokat.
  4. Hűtve tálaljuk

 

Gratinírozott eper 

Mi az a gratinírozás vagy csőben sütés? 

A gratinírozás egy sütési, pirítási folyamat, amikor is a már majdnem elkészült ételt (pl.: párolt zöldséget, húsokat vagy halat) egy rövid ideig sütőbe vagy grillsütőbe tesszük. Az étel jellegétől függően megkenhetjük azt besamell mártással, vagy tojássárgájával elkevert tejföllel, majd ezt a felső réteget pirítjuk csak meg. Időzítsük a folyamatot már a tálalás idejére, mivel a gratinírozás alapvetően rövid ideig tart, ám ha utána állni hagyjuk így az ételt, akkor az összeeshet, kiszáradhat. A gratinírozást nevezik még „csőben sütésnek” is. 

Hozzávalók / 4 adag

500 g eper

4 db babapiskóta v. valamilyen keksz….

2 db tojás

150 g tejföl

méz

csipet 

mandulapehely

vaj (a formák kikenéséhez)

porcukor a szóráshoz  ( elhagyható )

Elkészítés

  1. Az epreket, megpucoljuk, mossuk és lecsepegtetjük. Az epreket négybe vágjuk. A babapiskótát apró darabokra tördeljük.
  2. Egy nagyobb tűzálló tálat vagy 4 kisebbet vajjal kikenünk, a piskóta darabokat lefektetjük, majd rátesszük az epreket.
  3. A tejfölt elkeverjük a mézzel, majd hozzáadjuk a tojássárgákat. A végén óvatosan hozzákeverjük a csipet sóval kemény habbá vert tojások fehérjét.
  4. A tejfölös masszát elosztjuk az eperre, megszórjuk a mandulapehellyel.
  5. Előmelegített sütőbe toljuk, és megsütjük, míg a teteje szép barna lesz.
  6. Porcukorral megszórva tálaljuk. (elhagyható )

Sütési hőfok: 220°C

 

Zabpelyhes eperkrém

Hozzávalók (mennyiség ízlés szerint):

eper, joghurt,eperdzsem (esetleg szörp), babapiskóta, zabpehely, zabkorpa,méz, citromlé, csipet só, kávé a mártogatáshoz

Elkészítés:

A babapiskóták felét összetöröm, a másik felét kávéba mártogatom.  A joghurtot összekeverem a zabpehellyel, a zabkorpával, az összetört piskótával, a dzsemmel, a citromlével, a mézzel és a sóval.
Közben az epret megmosom, lecsumázom, apróra vágom.
A kávés piskótákat a kehely aljára teszem.
Az eperdarabkákat a joghurtos keverékbe forgatom, majd kehelybe adagolom.

Hidegen az igazi!

 

Kategóriák: Receptek

Kapcsolódó bejegyzések

Klubfoglalkozás

Szilva – a Fakanál klub szeptemberi ajánlata

Mint minden gyümölcs, a szilva is tele van sokfajta értékes anyaggal. A szilva ízben, színben, formában és elkészítési lehetőségeit tekintve is változatos gyümölcs. Remek táplálék frissen, és feldolgozva is. A rózsafélék családjába tartozik, nagyszámú rokonsággal rendelkezik, mivel egyes Olvass tovább...

Alapszervezetek

Vöröslencse saláta a Fakanál klubban

A Hatvani Segítő Szolgálat beszámolója Vezető: Sándorné Buda Ildikó dietetikus Időpont: 2021. augusztus 31. A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Segítő Szolgálat Fakanál Klubjában ma vöröslencse salátát készítettünk virslivel. Sándorné Ildikó Buda dietetikus által készített saláta Olvass tovább...

Alapszervezetek

Fakanál Klubfoglalkozás Hatvanban

Időpont: 2021.09. 20. Előadó: Sándorné Buda Ildikó Mai klubfoglalkozásunkon vörösbabkrémet készítettünk. Hozzávalók 4 adaghoz: 1 doboz vörösbab (konzerv) fél fej lilahagyma 1 gerezd fokhagyma fél kávéskanál füstölt paprika 1 kávéskanál citromlé ízlés szerint só ízlés Olvass tovább...