Történet és történelem

Huszonhat év a rákbetegek szolgálatában

Azok, akik kezdeményezői voltak a Magyar Rákellenes Liga létrejöttének és azok, akik aktívan részt vettek a hosszú évek munkájában, azzal a bizakodással kívánják folytatni mindezt, hogy jó úton járva, eredményesen tevékenykednek civil szinten a rákbetegség ellen és ezt kérik azoktól, akik a Liga munkájában a jövőben is részt kívánnak venni.

Ehhez a munkához a Liga továbbra is számít segítőire, dolgozóira, önkénteseire, támogatóira, a különböző állami szervek odafigyelésére és pénzügyi segítségére.

Évekig tartó előkészületek és nehezen leküzdhető akadályok után 1990. augusztus 1-én – civil szervezetek (Batthyányi Társaság, Egyetemisták és Főiskolások Rákellenes Egyesülete, Fodor József Iskola Egészségügyi Társaság, Magyar Gyógytornászok Egyesülete, Magyar ILCO Szövetség, Magyar Lelki Elsősegély Telefon-Szolgálat, Megváltozott Munkaképességűek Országos Egyesülete, Országos Dohányfüstmente Egyesület, Rákbetegek Országos Szövetsége, Rákellenes Laeser Alapítvány, Tumor-Leukémiás Gyermekekért Alapítvány, VITALIS Életvédők Egyesülete) összefogásával – alakult meg a Magyar Rák Liga (1994-től Magyar Rákellenes Liga).

Főtitkára dr. Podmaniczky Erzsébet, titkára dr. Vasváry Artúrné, szakmai elnöke prof. dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, társadalmi elnöke Göncz Árpádné, a köztársasági elnök felesége lett. Az első ülésen a levezető elnök prof. dr. Simon Tamás úr volt, az akkor még működő Fodor József Iskola Egészségügyi Társaság főtitkára, “a rákellenes mozgalom örökös harcosa”. A kezdetben régió munkakapcsolatban dolgozó Liga legfőbb feladatának tekintette, hogy képviselje a daganatos betegek érdekeit, s ezt , mint a Magyarországon működő, egészséggel, rákkal foglalkozó társaságok, társulatok ernyőszervezeteként kívánta megvalósítani, dr. Eckhardt Sándor professzor úr javaslatára.

Az első időkben a Liga a nőgyógyászati daganatokkal és az emlőrákkal küzdő betegekkel foglalkozott leginkább. Annak idején sokkal nagyobb stigmát jelentett a rák, s krízis krízis után következett, mind a beteg, mind a családja oldaláról. Sok kérdés volt, de nem találtak válaszra. Ezzel indult a Liga, nem volt kérdéses az, hol kell segíteni. Elindult a tervezés, a célok megfogalmazása és az érintettekkel a klubok szervezése. Információ, kezelések, gyógyszerek, műtétek, protézisek, gyógytorna, parókák. Ahogy telt az idő, a Magyar Rákellenes Liga minden területen tevékenyen és hasznosan jelen volt. Elindult a telefonos lelkisegély szolgálat, a prevencióval való foglalkozás, hazai és nemzetközi kapcsolatok és összekapcsolódások.

Jelenleg háromezer-ötszáz taggal, 37 alapszervezettel és négy segítő szolgálattal közhasznú szervezetként vesz részt a rák elleni küzdelemben, miközben nemzetközi szinten is képviseli hazánkat.

Az eltelt több, mint 31 évben sok mindenre lehet büszke a Magyar Rákellenes Liga, melyeket felsorolni is nehéz lenne, így csak néhány főbb eredményt emelünk ki:

Az eltelt idő alatt a Liga több, mint 2,4 milliárd forintnyi cél szerinti juttatással – melyet 1 %-ból, magánszemélyek és cégek adományaiból és időnként hullámzó állami segítségből sikerült összegyűjteni- segítette a daganatos betegeket és azokat, akiket fenyeget a betegség. Ebből az összegből mintegy 1,5 milliárd forintot fordított a betegek életminőségének javítására. Kiemelkedő szolgáltatások, melyek kimondottan a Ligához köthetők:

–          tájékoztató, figyelemfelkeltő rendezvények

–          Segítő Szolgálatok

–          Telefonos Információs és Lelkisegély Szolgálat

–          betegtájékoztatók, önvizsgálatot segítő anyagok elkészítése

–          fájdalomcsillapítás

–          kötszer beszerzésének támogatása

–          továbbképzések szakemberek számára

–          mammográfok – az első mammográfiás gépet a Magyar Rákellenes Liga adományozta az Országos Onkológiai Intézetnek

–           emlőszűrő busz beszerzése – a déli területeken fekvő apró falvak lakóinak szűréséhez

–          műszerek, gyógyszerek vásárlása

–          az Országos Onkológiai Intézet területén lévő kápolna felújítása

–          rendszeres klubtalálkozók és előadások szervezése

A Budapesten indult Liga munkájára vidéken is nagy szükség mutatkozott, így indultak el a helyben működő Liga „gyermekek”, az Alapszervezetek. Munkájukat központi irányítással, a helyi szükségletekre, igényekre tekintettel végezték.

2009-től az alapszervezetek sokkal nagyobb önállóságot kaptak, miközben minden évben a központi mozgósítások is elindultak.

Prof. dr. Simon Tamás javaslatára 2010 óta évente, egy mozgósító szlogen köré szervezi a Liga az alapszervezetek aktivitásait a Rákellenes Világnap (február 4.) és Nemzeti Rákellenes Nap (április 10.) között. Példaként kiemelhetjük: „A rák megelőzhető”, „Oszlassuk el a tévhiteket a rákról”, „Tudj többet a rákról, tegyél többet ellene”. Az alapszervezetek februártól áprilisig a fenti szlogenek szellemében fejtenek ki tevékenységet a székhelyükön.

Ha már többször szóba kerültek az alapszervezetek, szánjunk rájuk is néhány gondolatot. A Liga felhívására és segítségével az első időszakban sorra alakultak a különböző klubok az országban. A kezdeti figyelemfelhívásra szép számmal jelentkeztek rákbetegek a számukra szervezett összejövetelekre, ahol betegségükkel kapcsolatos, értékes információkat kaptak. A felkért vagy választott vezetők közreműködésével, idővel létrejöttek az alapszervezetek. Néhány idézet az alapszervezeti vezetők gondolataiból jól tükrözi azokat a törekvéseket, elvárásokat és tenni akarásokat, melyek motiválták őket abban, hogy miért vállalták el e tisztségeket, s egyben igazolja a Liga létjogosultságát is.

„A betegségem után 5-6 évvel azt éreztem, hogy szívesen tennék valamit azért, hogy az emberek ne tekintsék tabunak ezt a betegséget, s ne gondolják azt, hogy ez egyenlő a biztos halálos ítélettel – s talán a társadalom (az új nemzedék) is megérett arra, hogy merjünk erről a témáról őszintén, nyíltan beszélni.(Angyalföld, Kozics Anikó)”

„Az ars poeticánk: a megelőzés, a szűrés és együttlét jelentősége, mert nagyon fontos a betegségek idő előtti felfedezése, ugyanis ez ad esélyt a gyógyulásra, ez pedig a rendszeres szűrővizsgálatokkal érhető el. (Berettyóújfalu, Halászné Szilágyi Gyöngyi)

„Feladatunk az önkéntes szolgálat a rákbetegek érdekében, ezenkívül az egészségnevelés valamint az, hogy szánjunk több időt magunkra és embertársainkra (Encs, Polgárné Zsuzsa)”

Természetesen a többi alapszervezeti vezetőtől is idézhetnénk a hasonló megnyilvánulásokat, törekvéseket egyaránt.

A Ligának mindig is fontosak voltak a betegek visszajelzései, hiszen érintettekkel és családtagjaikkal foglalkozó szervezet, amelynek motivációja a kezdetektől a segítés, az életek megmentése, a betegségek megelőzése. A betegekkel történt beszélgetésekből kiderült, hogy mind az orvosok, mind a szakdolgozók többsége lelkiismeretesen foglalkozott a gyógyításukkal, de a másik oldallal, azaz velük, a lelki szükségleteikkel, erősítésükkel, kérdéseikkel nem minden esetben. Természetesen nem is várható el. Ezt a „feladatot” – amit nevezhetünk útnak is – vette át a szervezet és teszi ezt meg a mai napig is, minden ráktípushoz kapcsolódva.

A Magyar Rákellenes Liga 26 éve alatt hat elnököt tudhatott magáénak, Göncz Árpádnét, dr. Vasváry Artúrnét, prof. dr. Simon Tamást, dr. Demeter Jolánt, dr. Bittner Nórát és a jelenlegi vezetőt, Rozványi Balázst, akiknek lelkiismeretes és áldozatos munkája által dolgozik tovább a szervezet.

Mindenképpen ki kell emelni azt is, hogy nélkülözhetetlen részei a munkának, a segítésnek, a sikereknek az itt dolgozók alázatos munkája és jelenléte, az önkéntesek bekapcsolódása.

Nézze velünk!
Misszió – film a Magyar Rákellenes Ligáról:
https://www.youtube.com/watch?v=UfM9bHAHhW4

Az 50 perces film a Magyar Rákellenes Liga önkénteseinek munkáját mutatja be.
Az alkotók: Szobolits Béla Balázs Béla díjas dokumentumfilm rendező és forgatókönyvíró, Surányi Z. András operatőr, Kapcsos Vince hangmérnök, Uhlaczki Lilian vágó, Rudolf Dániel felvételvezető és Szederkényi Miklós producer.
A film megálmodója Wortmann Éva önkéntes, aki három éve megálmodta, hogy film készüljön a Magyar Rákellenes Ligáról és az álmot valóra is váltotta.
A filmre a Dunatáj Alapítvány pályázott. A Magyar Média Mecenatúra adott rá támogatást.