Tartalomjegyzék

Az Europa Uomo , a prosztatarákban szenvedő férfiak érdekvédelmi mozgalma 2024. május 24-25-én tartotta éves közgyűlését és Masterclass képzését Milánóban. Egy előadás keretében bemutatták, hogy az Europa Uomo egy „chatbotot” vagyis virtuális asszisztenst épített be weboldalába, amely megválaszolja a prosztatarák diagnózisával és kezelésével kapcsolatos kérdéseket az EAU (European Assosiation of Urology) ajánlásai alapján. Nem helyettesíti az orvost, de értékes információkkal szolgálhat, amelyek segíthetik a férfiakat fontos döntések meghozatalában.

A chatbot 95 nyelven érhető el, folyamatosan fejlesztik, bővebb információ itt található róla: https://www.europa-uomo.org/news/europa-uomos-new-chatbot-will-answer-your-questions/

———————————–

MRL Betegakadémia 2022.11.07. Tudomány és életminőség

Prof. Dr. Nyirády Péter: Miért futjuk körbe a Balatont?

Miért fontos a PSA szűrés? Mik a rizikófaktorok a prosztatarák kialakulásában? Milyen előnyökkel jár a rendszeres mozgás?

Dr. Beöthe Tamás: Test és lélek

A test mellett a lélek is gyógyításra vár. Őszinte kommunikáció, megosztás, hiteles információ, önmenedzselés, megalapozott döntések, prosztatatudatosság.

Prof. Dr. Tenke Péter: Valóban forradalmi áttörést jelent a robotsebészet az urológiában? 

Újdonságok a prosztatadaganatos betegek műtétjével kapcsolatban. Rövidebb műtéti idő, kevesebb mellékhatás, kevesebb kórházban töltött idő, gyorsabb rehabilitáció.

A videó a műtéti tartalmak miatt csak a youtube-on nézhető,  miután nyilatkozik valaki, hogy már elmúlt 18 éves. 

Kalotay Gábor: 45 nap alatt a Föld körül – a kihívás értékelése

55897 megtett km, 1800 résztvevő 15 ország 190 településéről, 32 mozgásforma. Nem a megtett eredmény számít, hanem az, hogy ezután is rendszeresen mozogjunk.

Egyben az egész esemény, benne a kérdésekkel és válaszokkal:

Szakmai partner: https://urodoki.hu/
Tájékozódhatsz szűrésről, vizsgálatokról, műtétről, kezelésekről

______________________________________________________________________________________

Legújabb információk férfiaknak (és a velük törődő hölgyeknek) az MRL Betegakadémia előadássorozatában: Hogyan élhetnének tovább a férfiak jó életminőségben, prosztatarákkal – 2021

Az előadások itt visszanézhetők!

 

További információk a prosztatarákról:

Európában évente 450.000 férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal és 107.000 férfit veszítünk el ebben a betegségben.

A korai diagnózis nagy előnyökkel jár nemcsak a gyógyítás, hanem az életminőség terén is. A gyógyítási esélyek tünetmentes esetekben nagyon jók.

Magyarországon az új regisztrált esetek 70-80%-a előrehaladott állapotú, pedig a korai stádiumban felfedezett betegség sikerrel gyógyítható!

50 éves kor felett javasolt a prosztatavizsgálat évente, amelyhez urológiai szakrendelésen kell bejelentkezni. Ez a vizsgálat egyszerű és fájdalommentes, a vizsgáló orvos vazelines gumikesztyűben, végbélen keresztül tapogatja ki a prosztatát és az esetleges elváltozást, valamint egy vérvizsgálattal ellenőrzi a PSA (prosztata specifikus antigén) értékét.

Az életkornak megfelelőnél magasabb PSA szintnek többféle oka lehet, ezt érdemes további vizsgálatokkal meghatározni. Az okok közül leggyakoribb a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, de lehet prosztatarák is, ami (a legtöbb rákbetegséghez hasonlóan) korai felismerés esetén eredményesen gyógyítható.

Akkor is érdemes orvoshoz fordulni, ha vizeletürítéssel kapcsolatos problémáink adódnak: pl. véres vizelet, a vizelési szokások megváltozása (gyakoribb, vagy nehéz ürítés), égő csípő érzés az ürítés után. Azért fontos ezekkel a problémákkal urológushoz fordulni, mert életminőséget ronthatnak és más betegség előrejelzői is lehetnek.

November a Prosztatarák tudatosság növelésének és a Férfiak Egészségének hónapja. Ebben az időszakban a Magyar Rákellenes Liga országszerte programokat szervez, hogy felhívja a figyelmet erre a betegségre és a korai felismerés fontosságára.

A prosztatatudatosság napja azért is fontos, hogy a betegek tájékozottabbak legyenek a saját testük állapotáról és a betegségekről, mert a tájékozottság is hozzájárul ahhoz, hogy az átlagos életkor hosszabb, és az emberek életminősége jobb legyen.

A Magyar Rákellenes Liga tagja az Europa UOMO-nak (a prosztatarákban szenvedő férfiak európai érdekképviseleti mozgalma), amelynek a honlapja magyarul is olvasható:
https://www.europa-uomo.org

Prosztatarák (valamint más rákbetegségek) kialakulásának kockázatát csökkenthetjük az Európai Rákellenes Kódex ajánlásainak megtartásával:
https://eukodex.rakliga.hu/

A rendszeres mozgás kiemelkedően fontos, mert a megelőzésben is segít és a rákbetegeknek is jobb életminőséget biztosít. Ezért indítottuk el 2018-ban az Örökmozgók programunkat:
https://rakliga.hu/blog/2018/02/05/orokmozgo-program-meghivas-az-egeszsegunk-erdekeben/

Bővebb szakmai információ:
https://urodoki.hu/

50 kérdés, 50 válasz a prosztatarákról:
https://rakgyogyitas.hu/prosztatarak50/

Tornavideók:
https://rakliga.hu/blog/2018/01/25/gyogytorna-videok-a-10000-lepes-programhoz-gyakoroljon-velunk/

Előadások:

Dr. Beöte Tamás: Beszélgetés az urológussal – minden, amit nem mertél megkérdezni

Dr. Damásdi Miklós: Szexualitás és prosztatarák

Dr. Wijesinghe Ivor: Prosztatabetegségek kialakulása – 1-2. rész

Dr. Solymosi Tibor: Prosztatabetegségek kezelése