Tartalomjegyzék

Milyen témákkal kapcsolatosan fordulhat hozzánk segítségért?

Az egészségtudatos magatartás alapelvei (kiegyensúlyozott táplálkozás, rendszeres testmozgás, testi-lelki higiéné, egészséges szexualitás, helyes stresszkezelés, megküzdési technikák, testi-lelki rekreáció, harmónia), egészségünk megőrzésének lehetőségei, a betegségek, fertőzések elkerülésének módjai. Védőoltások.

A rákbetegségek kialakulásának esélyét növelő kockázati tényezők (genetika, dohányzás, mértéktelen alkoholfogyasztás, egészségtelen táplálkozás, elhízás, mozgásszegény életmód, kontrolálatlan gyógyszerszedés, túlzásba vitt napozás, szennyezett környezet, egészségtelen munkakörülmények stb.), és azok mérséklésének lehetőségei. A dohányzásról való leszokás módszerei. A leszokásban segítő rendelések, szakemberek.

• A rendszeres, könnyen elvégezhető, havi önvizsgálatok (emlő, here, szájüreg, bőr) jelentősége életünkben, segítség a helyes gyakorlat kialakításában szóbeli tájékoztatás, felvilágosító kiadványok, oktatófilmek útján. Szervezett szűrővizsgálatok (emlő, méhnyak, vastagbél). Egyéb szűrővizsgálatok (here, prosztata, bőr, szájüreg). A szűrővizsgálati módszerek ismertetése (tapintásos vizsgálatok, mammográfia, ultrahang, laborvizsgálatok, tumormarkerek stb.). Betegségek korai felismerése. A rákbetegség nyolc figyelmeztető jele.

Az elváltozás meghatározására irányuló diagnosztikus vizsgálatok (kolonoszkópia, gasztroszkópia, biopszia, CT, MR, PET stb.) ismertetése, magyarázata, a félelmek eloszlatása. A szövettani mintavétel fontossága, a patológiai vizsgálat kötelező érvényű elvégzésének tudatosítása. A patológus kiemelt szerepe a betegség típusának meghatározásában. A szövettani eredmény, és a további kezelések megválasztása közötti összefüggés. Az eltérő gyógymódok magyarázata „egyforma” betegség esetén. Tájékoztatás a daganatok eltérő biológiai viselkedéséről (hormonreceptor státusz, HER2 státusz stb.), az eltérő kezelési módokról, gyógyszerekről.

Lelki támogatás a vizsgálati eredményekre való várakozás idején. Pszichés segítségnyújtás a diagnózis közlését követő krízishelyzetben betegeknek, hozzátartozóknak. Az érzelmi feldolgozás lehetőségei. A megváltozott társadalmi, munkahelyi, családi pozíció, az identitás, és az integritás elvesztése. Stigmatizáltság. A beteg krízishelyzetre adott reakciói, és azok elfogadása a környezet részéről. A lelki védekező mechanizmusok, elhárítások. Betegek jellegzetes magatartástípusai, figyelmeztető jelek a család számára. Depresszió, öngyilkossági késztetések, lappangó pszichés problémák felszínre törése.

• Az orvos és beteg közötti bizalmi viszony fontossága. A folyamatos párbeszéd elősegítése. Hasznos gyakorlati tanácsok a kapcsolat erősítéséhez. Hogyan fogalmazzuk meg kérdéseinket? Mit kezdjünk a kapott válasszal? Jog- és érdekvédelem. A beteg jogai és kötelességei. Az orvos jogai és kötelességei. Az egészségügyi törvény. Jogorvoslati lehetőségek. A betegjogi képviselő intézménye. Közvetítés a vitás felek között, tisztázó beszélgetések. A vizsgálatokhoz, terápiás módszerekhez, korszerű gyógyszerekhez való hozzáférés lehetőségei, nyomásgyakorlás a döntéshozó szervekre. Etikai kérdések.

• A terápiás folyamat. A sebészeti beavatkozás, mint hatékony kezelési módszer. A csonkolásos műtétek testi-lelki következményei. A megváltozott testkép okozta érzelmi megrázkódtatás. Szembesülés az új testsémával. Párkapcsolati problémák, az intim helyzetek okozta félelem, szorongás. Rekonstrukciós megoldások, a plasztikai sebészet lehetőségei. Gége-, tüdő-, emlő-, és vastagbélműtöttek rehabilitációja logopédus, gyógytornász, nyiroködéma terapeuta, sztómaterapeuta, dietetikus és protetikus segítségével. Gégeműtöttek úszásoktatása. Gyógyászati segédeszközök vásárlása, helyes kiválasztása, és használata (gégekanülök, mellprotézisek, speciális fehérneműk, sztómaterápiás eszközök, inkontinencia betétek, parókák stb.). Beszerzési helyek.

• A sugárterápia, és a kemoterápia mibenléte, hatásmechanizmusuk, az alkalmazás indokai, létjogosultságuk. A várható mellékhatások, és ezek kivédésének lehetőségei, a kellemetlen tünetek (étvágytalanság, fáradtság, hányinger, hányás, hasmenés, nyálkahártya érzékenység, vérképzési zavarok stb.) kezelése életmódbeli változtatásokkal, gyógyszerekkel.

Klinikai vizsgálatok. Vállaljam a részvételt, vagy ne? Milyen szempontok alapján döntsek? Mit kérdezzek? Mit takar valójában ez a kifejezés? Jól járok vele, vagy sem? Menet közben kiléphetek? Beleegyező nyilatkozat. Adminisztráció.

• „Valamit szeretnék én is tenni a saját gyógyulásom érdekében.” Nem bizonyított hatású készítmények, táplálék-kiegészítők, eljárások. „Ártani nem árthat!” Veszélyek a hagyományos onkológiai kezelések hatásosságára. Mitől bizonyított, klinikai vizsgálatokkal igazolt hatású egy készítmény? Kapcsolódó fogalmak: kettős-vak, multicenter, placebo-kontrollált, randomizált vizsgálat, fázis I., II., III., IV. Mit takarnak ezek a kifejezések? Mit keressek a dobozon?

A jó életminőség megőrzése. A család szerepe, aktív részvételének fontossága, a beteg állapotának figyelemmel kísérése, a változások feljegyzése (fájdalom, testsúly, közérzet stb.). Kielégítő fájdalomcsillapítás a betegség minden szakaszában. A fájdalom mérése, vizuális analóg skála. A WHO által kidolgozott analgetikus létra, és gyakorlati alkalmazása. A fájdalomcsillapítás módszerei, készítményei. Az ellenőrzött szerekkel kapcsolatos tévhitek. A különböző fájdalomcsillapítók hatásmechanizmusa. A daganatos betegségek okozta lesoványodás megelőzése, és kezelése. Tápszerek, fogyasztásuk módja, változatos felhasználásuk az étkezésben, konyhatechnikai eljárások az ételek dúsítására. A vérszegénység okozta fáradtság, fáradékonyság kezelése.

Felépülés, visszatérés a „mindennapokba”. Damoklész kardja szindróma. Félelem a kiújulástól, és az áttéttől. Radikális változtatások az életmódban (extrém diéták, vitaminok, nyomelemek túladagolása stb.), „vadhajtások”, kényszeres önfigyelés. Fatalista szemlélet, az onkológiai éberség elmulasztása, a kontrollvizsgálatok elhagyása. Segítség az „új élet” kialakításában, reális célok megfogalmazása.

Visszaesés, kiújulás, áttét. Szembesülés az újabb krízissel, csalódás, kiábrándultság. „Kezdődik minden előröl.” Újabb műtétek, kezelések, terápiák. A folyamatos állapotváltozás, javulás-romlás terhei a beteg, és környezete számára. Terminális állapot, betegápolás és –ellátás, sebkezelés, testi-lelki szenvedések enyhítése, a végakarat feljegyzése, tiszteletben tartása. A haldokló testi-lelki-spirituális szükségleteinek biztosítása, lelkigondozó hívása, betegek szentsége. A haldoklás folyamata. A hospice-szemlélet. A haldokló beteg kísérése, emberséges, és könyörületes ellátása.

• A családtagok érzelmi támogatása a gyászban. A hozzátartozó elvesztésének feldolgozása. Gyászmunka. Az elmúláshoz, a halálhoz való viszonyulás megértése. A patológiás, elhúzódó gyász. A magukra maradottak érzelmi, és szociális terhei.


„Együtt a Rák Ellen!” Telefonos Lelkisegély és Információs Szolgálat (ingyenesen hívható, anonim) – (H-P: 9:30-18:30 óráig)

     06-80-505-675 (Ingyenesen hívható vezetékes vonalról)
       06-20-331-6408 (Normál tarifával hívható mobiltelefonról)
Skype
      E-mail: lelkisegely@rakliga.hu  

„A telefonos lelki elsősegély szolgálat által nyújtott segítség az életre való bátorításra és a krízishelyzetekkel való megbirkózás képességének fejlesztésére irányul.” (IFOTES, Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Nemzetközi Szövetsége)

A Magyar Rákellenes Liga ingyenesen hívható lelkisegély szolgálata 1990-ben jött létre. Fennállásunk óta évente 2-3000 esetben nyújtunk segítséget daganatos betegeknek és családtagjaiknak, de bárkit meghallgatunk, aki hozzánk fordul problémájával, és szakmai kapcsolatainkat felhasználva, megpróbáljuk a számára megfelelő egészségügyi, szociális ellátórendszer, civil szervezet, egyház felé irányítani (ifjúságvédelem szervezetei, fogyatékkal élők érdekképviseletei stb.).
A szolgálat fő sajátossága az anonimitás: a hívónak nem kell bemutatkoznia, és ügyelőink sem mondhatják meg nevüket, számmal azonosíthatók. Így könnyebb a probléma feltárása, tabu témák (csonkolásos műtétet követő testképváltozás, szexualitás, inkontinencia stb.) is bátran érinthetők.

A magyar betegek ismeretei a rákról és a terápiákról hiányosak. A beteg és hozzátartozója is fél, számukra a rák még mindig egyenlő a halállal. A sokszor hónapokig tartó lassú gyógyulási folyamat, az embert próbáló terápiák nagy lelkierőt, rendkívüli türelmet, bizakodást igényelnek a betegtől. Szolgálatunk ügyelői megismertetik a hívóval a kezelések lényegét, és ezzel oldják a félelmeket.

Hazánkban ma még szégyen lelki támogatást kérni. A betegek között fokozatosan terjedt el a telefonon kapható segítség lehetősége.

Ügyelőink önkéntesek, akik tanfolyamunk elvégzése után további képzésben részesülnek, hogy felkészüljenek a segítségnyújtásnak erre a speciális formájára. A medicina fejlődése kiköveteli az állandó továbbképzést. A naprakész tájékozottság elengedhetetlen, ezért folyamatosan figyelemmel kísérjük a rákkutatással kapcsolatos híreket. A médiumok térnyerésével minden új hír begyűrűzik a köztudatba, és a hívó szakmailag megalapozott választ vár. A szolgálat mögött álló orvoscsoport szakmai vezetésével segítjük az eligazodást, és óvjuk a betegeket a kockázatos terápiáktól, a klinikailag nem bizonyított hatású készítményektől, meghagyva számukra a döntés szabadságát.

A beszélgetések során a hívó érzései állnak a középpontban, nem a „történet” a fontos, hanem amit az számára jelent. Az ügyelő nem tanácsokat osztogat, hanem a hívó belső erőforrásait próbálja a felszínre juttatni, hogy a krízisben lévő önmagától képes legyen az első lépéseket megtenni, így saját problémájára saját megoldást találjon. Segítjük a halálfélelem oldását és az öngyilkossági késztetések, a betegséggel fellépő tehetetlenségből adódó agresszió, az érzelmek kezelésére vonatkozó képesség fejlesztését.

Szolgálatunkhoz általános információkéréssel is fordulhatnak. Felvilágosítást nyújtunk a korai felismeréssel, figyelmeztető jelekkel, szűrésekkel, egészségügyi, szociális ellátásokkal, betegjoggal, onkológiai centrumokkal, fájdalomcsillapítással, gyógytáplálással, kiegészítő szerekkel, nyiroködéma kezeléssel és az új onkológiai terápiás lehetőségekkel kapcsolatosan.

Minden telefonszolgálat részére szívesen adunk információt a rákkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

06-80-505-675 (Ingyenesen hívható vezetékes vonalról)
06-20-331-6408 (Normál tarifával hívható mobiltelefonról)
Skype
       lelkisegely@rakliga.hu


Levél, e-mail

Évente több száz alkalommal nyújtunk segítséget levélben és e-mailben a hozzánk forduló betegeknek, hozzátartozóknak.
A beérkező levelek mennyiségétől függően megpróbálunk egy-két héten belül válaszolni, szakmailag hiteles és megalapozott információval szolgálni az érdeklődőknek.

Postacím: Magyar Rákellenes Liga, 1123 Budapest, Ráth György u. 6.
E-mail: info@rakliga.hu, lelkisegely@rakliga.hu


RákÁSZ – Rákellenes Általános Szolgálat

(XII. kerület, Greguss utca 2. mellett)

2007-től RákÁSZ – Rákellenes Általános szolgálatunk a XII.kerület, Greguss utca 2. mellett áll a nagyközönség rendelkezésére.
Célunk, hogy általános felvilágosítással szolgáljunk az egészséges életmóddal, a szűrővizsgálatokkal, a rákbetegségek kockázati tényezőivel kapcsolatosan, és felhívjuk a társadalom figyelmét: Korai felismeréssel a rák is gyógyítható!
Szeretnénk megszólítani a rákbetegségben nem érintetteket is, hogy időben felismerjék: az egészég megőrzése mindannyiunk közös ügye, és mindenki tehet valamit saját jól-léte érdekében!

Kiindulópontunk a WHO (World Health Organization – Világ Egészségügyi Szervezet) egészség fogalma, amely szerint az egészség nem pusztán a betegség hiánya, hanem a testi, lelki és szociális jólét dinamikusan változó állapota, egyensúlyi állapot az emberben, illetve az ember és környezete között.
Szolgálatunk célja az egészségtudatos magatartás megismertetése és népszerűsítése minden korosztályban változatos programokkal, rendezvényekkel, ingyenes szórólapokkal és kiadványokkal.

RákÁSZ – Rákellenes Általános Szolgálat
1123 Budapest, Greguss u. 2. szám mellett
Tel.: (06 1) 321-7445


Kiadványok

Felvilágosító kiadványok

– Amit a nőnek tudnia kell a petefészekrákról
– Mit tehetek, hogy a tüdőrák kialakulásának kockázatát csökkentsem?
– Amit minden nőnek tudni kell az emlőrák antihormon kezelésről
– Az emlőrák legyőzhető
– Amit minden egészséges nőnek tudnia kell az emlőszűrésről
– Leplezetlenül emlőnk egészségéről (elfogyott!)
– Hogyan előzhető meg, és hogyan kezelhető a daganatos fogyás?
– A Hodgkin-kórról mindenkinek

Betegtájékoztatók

– Fájdalom nélkül élni
– A sérült emlő sebészeti helyreállításáról
– Rák és a szexualitás
– Emlőrák (néhány hasznos információ betegek számára)

Könyvek

– Dr. Telekes András – Dr. Horváth Zsolt: A daganatos fájdalom csillapítása
– Dr. Kismarton Judit – Dr. Vasváry Artúrné (szerk.): Jogaink betegségben – egészségben
– Dr. Kismarton Judit – Dr. Vasváry Artúrné (szerk.): A fájdalomcsillapítás gyakorlati kérdései
– Dr. Demeter Jolán (szerk.): Betegségem története
– Dr. Szabó László: … Ismét beszélni tanulok
– Hegedűs László: Lélektani vonatkozások a rákgyógyászatban

DVD

– Amit a vérszegénységről tudni kell

A Magyar Rákellenes Liga és a SpringMed Kiadó Betegtájékoztató Füzetei

Széles körben hozzáférhetővé szeretnénk tenni a rákbetegségekkel kapcsolatos ismereteket ezért a SpringMed Kiadó kezdeményezését támogatva együttműködünk az egészségügyi ismeretterjesztésben.
A SpringMed Kiadó elsődleges célja a betegtájékoztatás segítése rövid terjedelmű, tömör, közérthető nyelvezetű, ám szakmailag kifogástalan és elérhető áron kapható kiadványokkal. A Betegtájékoztató Füzetek az Amerikai Rákellenes Intézet (NCI – National Cancer Intstitute) angol nyelvű kiadványai alapján, a hazai viszonyokra átültetve készülnek.
A Betegtájékoztató Füzetek hozzáférhetőségét és árát megtalálják a Kiadó honlapján (www.springmed.hu).

SpringMed Betegtájékoztató Füzetek – Onkológia

– Amit a prosztatarákról tudni kell
– Amit a tüdőrákról tudni kell
– Amit a gyomorrákról tudni kell
– Amit a bőrrákról és a melanoma malignumról tudni kell
– Amit a gégerákról tudni kell
– Amit a sugárterápiáról tudni kell
– Amit a kemoterápiáról tudni kell
– Amit az ajak- és szájüregi daganatokról tudni kell
– Amit a méhnyakrákról tudni kell
– Amit a petefészekrákról tudni kell
– Amit az emlőrákról tudni kell
– Amit a hólyagrákról tudni kell
– Amit a vastagbél- és végbélrákról tudni kell
– Diétás tanácsok rákbetegeknek
– Fáradékonyság és vérszegénység a daganatos betegségekben
– Fájdalom nélkül élni

SpringMed könyvek – Onkológia

– Dr. Cornides Ágnes: Ami rajtunk múlik (Hogyan csökkentsük a rák kialakulásának kockázatát?), SpringMed Kiadó
– A rákról röviden (veszélyeztető tényezők-korai felismerés), SpringMed Kiadó

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy az onkológiai központok székhelyén lévő köz- és megyei könyvtárakban, a Fővárosi Szabó Ervin újpesti fiókjában, a füzetek szabadon tanulmányozhatóak.


Önkéntesek

„Az életnek értéket csak a szolgálat adhat, amellyel az emberek ügye felé fordulunk.”
(Márai Sándor)

Az önkéntes segítők fontos és nélkülözhetetlen szerepet töltenek be egy civil szervezet életében, hiszen ingyenesen végzett szolgálatukkal számos helyen pótolják az idő-, pénz-, és emberhiány okozta hiányosságokat egészségügyben, szociális szférában egyaránt.

Leendő önkéntes munkatársaink számára évek óta minden ősszel ingyenes önkéntes-képző tanfolyamot indítunk az Országos Onkológiai Intézettel együttműködve. A 10-12 alkalomból álló képzésen elsősorban nem orvos-szakmai kérdésekkel foglalkozunk, hanem lelkigondozó, szociális munkás, rehabilitációs szakember bevonásával a testi-lelki segítségnyújtás területéről hangoznak el előadások.
Önkénteseink az elméleti képzés után tapasztalt segítők mellett tölthetik hospitációs idejüket, rálátást nyerve a különböző területek sajátosságaira. Ezután kerülhet sor a szolgálati hely közös kiválasztására: magányos betegek kórházi látogatása, anonim telefonszolgálat, betegszolgálat, könyvtár, kórházi ambulancia, rendezvények, ajándékok csomagolása, irodai munka várja az idejüket és erejüket önzetlenül feláldozni kész segítőket. Többségüket családi érintettség, vallási elkötelezettség motiválja, de a tanfolyam sikeres elvégzésén és a személyes alkalmasságon kívül egyéb feltételt nem szabunk.

Szeretettel várjuk sorainkba, csatlakozzon hozzánk Ön is!

Bővebb információ:
Tel.: (06-1) 225-16-21
E-mail: lelkisegely@rakliga.hu


Rendezvények gyermekeknek

Évente ismétlődő rendezvényeink (gyermeknap, „Vidám Nap”, karácsonyi ünnepségek) nagy népszerűségnek örvendenek a gyermekek körében, melyeknek a Vidámpark és a Budapesti Bábszínház ad otthont. Az összejöveteleken ajándékcsomagokkal kedveskedünk az apróságoknak, akik egészséges testvéreik és szüleik kíséretében élvezhetik az önfeledt pillanatokat.
A kórházi tartózkodást igénylő gyermekekhez középiskolások látogatnak el, hogy műsorukkal vidámságot vigyenek a kórtermek falai közé, és erőt adjanak a kezelések embert próbáló terheinek leküzdéséhez.

Regisztrációt követően minden rendezvényünk ingyenesen látogatható!


Rendezvények felnőtteknek

Korunk követelménye a tájékozott beteg. Hisszük, hogy az ember legjobban az ismeretlentől fél. Ha megismeri ellenségét, akkor bátran veheti fel a harcot ellene. A megfelelő információk ismerete, a tájékozottság sok esetben akár a gyógyulás kulcsa is lehet, ezért arra buzdítjuk betegtársainkat, hogy merjenek kérdezni, fogalmazzák meg kétségeiket és félelmüket. Fontosnak tartjuk az orvos és beteg közötti bizalmi viszony erősítését, amelyet csak folyamatos kommunikációval lehet elérni. Évente több alkalommal megrendezésre kerülő orvos-beteg találkozóinkon lehetőség van a rákbetegségekkel, kezelésekkel, azok mellékhatásaival, az új terápiákkal kapcsolatos kérdések megvitatására az onkológia kiváló hazai képviselőivel.

Évente ismétlődő rendezvényeink:

Rák Világnap (február 4.)
Szent Agáta Nap (február 5.) – az emlőbetegek védőszentjének ünnepe
Betegek Világnapja (február)
Nemzeti Rákellenes Nap (április 10.) – Dollinger Gyula emlékére
Betegjogi Konferencia (május)
Dohányzásmentes Világnap (május 31.)
Fájdalommentes Nap
Összefogás a mellrák ellen (október)
Ne gyújt rá! Nap (november 17.)
Orvos-beteg találkozók (tüdő, vastagbél, limfóma stb.)
Karácsonyi ünnepségek (gyermekeknek, felnőtteknek, egészségügyi dolgozóknak)

Regisztrációt követően minden rendezvényünk ingyenesen látogatható!


„Az ember legjobb gyógyszere a másik ember.”
(Paracelsus)

Miben segíthet a klub? A diagnózis közlését követő nehéz időszakban fogékonyakká válunk az új információkra, minden felénk irányuló érzelem mélyen érinti lelkünket, minden gesztus felértékelődik. Ilyenkor nagy segítséget jelenthet a hasonló problémákkal küzdő emberek társasága, akik reményt és védelmet nyújtanak, és példájukkal erősítik a gyógyulásba vetett hitet. A klubokba meghívott orvosok, egészségügyi szakemberek segítenek az eligazodásban, így az érintettek hiteles forrásból jutnak naprakész információhoz a terápiákkal, gyógyszerekkel, kezelési módokkal kapcsolatosan. Ezáltal a beteg jobban tud kérdezni, könnyebben képes megfogalmazni kétségeit, biztosabban hoz döntéseket, és gyorsabban gyógyul, hiszen erejét képes a felépülésre fókuszálni.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt összejöveteleinkre!

„Testvéreim vannak, számos milliók;
Én védem őket, ők megvédenek engem
Nem félek tőled, sors, bár mit akarsz,
Ez az, miért csüggedni nem szabad.”

(Vörösmarty Mihály)


Adományok

„Hálót adj, ne halat!”

A Magyar Rákellenes Ligával orvosok százai küzdenek gyermekek és felnőttek életéért. Míg a doktorok speciális ismereteiket adják, a Liga segít megteremteni a gyógyítás pénzügyi hátterét.
Törekszünk arra, hogy a rendelkezésünkre álló anyagi forrásokkal úgy éljünk, hogy minél több beteg érdekében kerüljön felhasználásra. Gazdálkodásunkról évente több alkalommal tájékoztatjuk a nyilvánosságot
A Liga alakulása óta együtt dolgozik az onkológiai és hematológiai centrumokkal, ahol a legkorszerűbb és leghatékonyabb terápiákat is megkaphatják a betegek, így pontosan tudjuk, hogy egy-egy központnak milyen eszközökre, műszerekre van szüksége, ezért pénzbeli és tárgyi adományainkat ezekre a helyekre juttatjuk el.

Az elmúlt években több tízmillió forint értékben vásároltunk orvosi műszereket, gépeket, berendezési tárgyakat az Önök adományaiból, és segítettük az egészségügyi intézmények eszközbeszerzését.

DEBRECENI SEGÍTŐ SZOLGÁLAT
Vezető: Boros Csabáné Eszter
Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Sugárterápia Tanszék
4032 Debrecen, Nagyerdei krt. 98.
kobalt terápia épülete
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 09-11 óráig
Tel./Fax: 06-52-411-600/57002, +36-20-531-9158
E-mail: debrecen@rakliga.hu

HATVANI SEGÍTŐ SZOLGÁLAT
Vezető: Lazányi Jánosné Magdi
3000 Hatvan, Balassi Bálint u. 16. (az Albert Schweitzer Kórház Nővérszállójának I. emelete)
Tel.: +36-20-406-6369
Nyitva tartás: hétfő – péntek 9-13 óráig
E-mail: hatvan@rakliga.hu

MISKOLCI SEGÍTŐ SZOLGÁLAT
Vezető: Virág Judit
3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 72-76. Nővérszálló, fszt. 8.
Tel./Fax: 06-46-515-200 / 1272 mellék, +36-20-565-4517
E-mail: miskolc@rakliga.hu
Nyitva tartás: hétfő – péntek 10-13 óráig

Miért érdemes csatlakozni hozzánk?

A Magyart Rákellenes Liga, támogató csoportfoglalkozással, klubok szervezésével segíti a daganatos betegségből gyógyuló betegeket és hozzátartozóikat. A klubok érdeklődési kör, élethelyzet és betegségcsoportok szerint jöttek létre. Ezekhez a csoportokhoz várjuk jelentkezését, ha úgy érzi, hogy támogató közösségre van szüksége!

Miért érdemes csatlakozni hozzánk?
A klubok összetartó erejét a közös élethelyzet, hasonló betegség, vagy a megegyező gondok adják.
Általában havonta, egyes kluboknál kéthavonta vannak az összejövetelek, amelyeken orvosi előadásokat hallgathatnak a betegek és mód van arra is, hogy kérdéseikre választ kapjanak az adott témakörben. Fontosnak tartjuk a betegek sokoldalú tájékoztatását, mert hisszük és valljuk, hogy azok a betegek, akik kellő ismeretekkel rendelkeznek könnyebben veszik fel a versenyt a betegséggel szemben. Klubjaink olyan közösségek, ahol a betegek és gyógyultak megoszthatják minden örömüket, fájdalmukat, nehézségüket.
A találkozások során nagyon sokat kapunk egymástól, hiszen egy terápiákat éppen elkezdő beteg legjobb segítője az, aki már évek óta tünetmentes, és végig csinálta ezt a harcot. Csak ők adhatnak igazi tanácsot és reményt a küzdelem kezdetén állóknak.
A foglalkozások általában Budapesten, a XII. kerületben, az Országos Onkológiai Intézetben vannak, a koradélutáni órákban.
Amennyiben csatlakozni szeretne valamelyik csoportunkhoz, kérjük, jelentkezzen a megadott elérhetőségeken.

Agydaganatos betegek klubja
Vesedaganatos betegek klubja
Tüdődaganatos betegek klubja
Fiatal rákbetegek klubja
Irodalom terápia
E-klub, Her2-klub (emlőbetegeknek)

Jelentkezés: Strommer Szilvia 06-20-565-5589, lelkisegely@rakliga.hu

Kézműves klub
Fakanálklub
Körtáncklub
Férfibetegek klubja
Limfómás betegek klub
Melanómás betegek klubja
Ébredés filmklub
Stresszoldóklub
Túlélők klubja (természetjárás)

Jelentkezés: Antal Magdi 321-7445, 06-20-337-4637, rakasz@rakliga.hu

5 hozzászólás

mészáros istván · 2015-12-07 at 15:46

üdv.vastagbél daganatom vvolt megműtöttek július-17-én és nem sikerűlt a műtét és augusztus 5-én ujra megműtöttek.most lábadozok elindittotam a leszázalékolást ennek már négy hónapja de semmi választ még nem kaptam.jövedelmem nincs feleségem is az fht-ét kapja két kiskoru gyermekem van.ha lehetséges valamilyen segitséget szeretnék kérni élelmiszert vagy bármit.köszönettel mészáros istván.

mészáros istván · 2015-12-07 at 15:54

üdv.vastagbél daganatom volt megműtöttek később kiderűlt hogy a májon és a tüdőn is van.elindittotam a leszázalékolást ennek négy hónapja de még semmi féle választ nem kaptam.jövedelmem nincs feleségem is az FHT-ÉT kapja kétkiskoru gyermekem van.szeretnék kérni valamilyen segitséget vagy élelmiszerbe vagy valami másba.segitségüket megköszönöm nehezen élünk.tisztelettel mészáros istván

    Magyar Rákellenes Liga · 2015-12-11 at 09:08

    Tisztelt Uram! Kérem, írja meg telefonos elérhetőségét. Üdvözlettel

Ligeti Ferencné · 2015-12-10 at 23:55

Szeretnék a linfómás betegek csoportjához tartozni,mivel engem is érint ez a betegség már egy éve.Az intézetbe járok kezelésre és szeretném igénybe venni a szolgáltatásukat.Előre is köszönöm megértésüket.

    Magyar Rákellenes Liga · 2015-12-11 at 09:04

    Tisztelt Ligeti Ferencné! Jelentkezzen Limfómás klubunkba. Jelentkezni Antal Magdinál lehet a +36 20 337 4637-es telefonszámon. Üdvözlettel