Örömmel adunk hírt arról, hogy a Liga Fakanál klubja a következő időszakokban sűrűbben fog jelentkezni.
Kérjük osszátok és írjátok meg véleményeteket a receptekről, vagy ha van még újabb ötletetek, örömmel adjuk tovább.

Szőlő

A szőlő az egyik legrégebbi kultúrnövényünk. Már a régi egyiptomiak, görögök és a rómaiak is termesztették. A legértékesebb gyümölcseink egyike, az alma mellett a gyümölcsök királynőjének is szokták emlegetni. Sokszínűségét jól mutatja, hogy csak Magyarországon fajtáinak száma meghaladja a százat. Könnyű, finom csemege, bár édes, mégsem hizlal, hiszen 10 dkg-ban mindössze 60 kcal van. Olyan szénhidrátokat tartalmaz, melyek alig igényelnek emésztést, a vérben rögtön energiát szolgáltatnak.

Fontos vitaminok és ásványi anyagok tárháza. Található benne A, B1,   B 2,  B 6 , E és C-vitamin, valamint nátrium, kálium, kalcium, vas, magnézium, foszfor és fluor.

A vörös és a fekete fajtái gazdagok bioflavonoidokban. Ezek a vegyületek számos betegség ellen védelmet nyújthatnak.

Nem mellékes még az sem, hogy 10 dkg szőlőben csupán 0,3 g zsír, 0,7 g fehérje és 1,6 g ballasztanyag van. Koleszterint nem tartalmaz.

Az apró magokból sajtolt szőlőmagolaj gazdag telítetlen zsírsavakban.

A szőlő kiváló biológiai értékű táplálék. Akár esszük, akár a levét isszuk, élettani hatása rendkívül kedvező:

  • serkenti a bél-és a veseműködést
  • segít emésztési probléma esetén, fokozza az epekiválasztást
  • hatásos húgysavlerakódás, köszvény ellen
  • mérsékli a vese-és hólyagkövesedés esélyét
  • védi az ereket
  • jó idegerősítő
  • jó izomregeneráló
  • immunerősítő
  • olajának magas E vit. tartalma többek között sejtvédő, koleszterincsökkentő.

Külsőleg kiváló bőrápoló. Hűsít, tonizál, csillapít, hidratál. Gyümölcssavai leoldják az elhalt hámrészecskéket. Közvetlenül felvihetjük a megtisztított bőrre, majd 15 percig hatni hagyjuk. A problémás részeket – pattanás – egy félbevágott szemmel kezeljük.

Őszi saláta

Hozzávalók (ízlés szerinti arányban): szőlő, körte, alma, sajt, mandula, saláta, néhány csepp olívaolaj

Elkészítés: a gyümölcsöket és a sajtot kockákra vágjuk, a salátát összetépkedjük, s az egészet összekeverjük. A mandulát kissé pirítsuk meg. A keveréket tegyük egy tálba, tegyünk rá pár csepp olajat, majd a tetejére szórjuk a pirított mandulát.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Fakanál klub idénynek megfelelő zöldségekkel Hatvanban

Időpont: 2020. január 27. Vezette: Sándorné Buda Ildikó A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Segítő Szolgálat 2020. év első Fakanál klubfoglalkozásán az idénynek megfelelő zöldségekből készítettünk finomságokat. Avokádó krémet, túrókrémet sárgarépával, Isteni finom volt! Mindkettő finom Olvass tovább...

Alapszervezetek

Good Food Gödöllőn

Helyszín:„Mi újság V.An? Irodalmi kávézó a Gödöllői Városi Könyvtárban (2100 Gödöllő, Dózsa út 8.) Időpont: 2019. június 26. Téma: BBC Good Food GDL Előadó: Szemere Katalin főszerkesztő A mai napon a presszó szerdánkat a nemrég Olvass tovább...