Mint minden gyümölcs, a szilva is tele van sokfajta értékes anyaggal. A szilva ízben, színben, formában és elkészítési lehetőségeit tekintve is változatos gyümölcs. Remek táplálék frissen, és feldolgozva is.

A rózsafélék családjába tartozik, nagyszámú rokonsággal rendelkezik, mivel egyes fajtái könnyen kereszteződnek egymással. Júliustól egész október végéig szedhetjük.

Számos formája van: tojásdad, gömbölyű, hosszúkás, kicsi és nagy. Színe a sötétkéktől egészen a sárga árnyalatáig terjed, íze a savanykástól az egész édesig. Hazánk éghajlata szinte mindenhol megfelelő adottságokat teremt a szilva termesztésére.

Jótékony hatásai 

Kalóriaszegény, vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag, amik hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához.

Hashajtóként is használják, a székrekedés természetes ellenszere. Köztudott, hogy a benne lévő olyan összetevők, mint a rost, a szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben.

Kiváló C-vitaminforrás, amely hatékony antioxidáns.

Bizonyos fajtái értékes forrásai az A-vitaminnak és a béta-karotinnak.

Jelentős mennyiségben tartalmaz a C vitaminon kívül egyéb antioxidánsokat is, mely  összetevők segítenek a szabadgyökök  elleni harcban, ami fontos szerepet játszik az öregedés folyamatában és más betegségekben.

Gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium, kálium, vas és fluorid. A vasnak többek között vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást.

K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez is.

A 85 százalékban vízből álló apró gyümölcs kiváló szomjoltó, miközben a héjában található cellulóznak, és rostos húsának köszönhetően közismert vizelethajtó. Napi egy-két marék friss, vagy aszalt szilva átmozgatja a beleket, és a salakanyagokat kipucolja

Borban párolt szilva

Hozzávalók ( 4 adag )

Elkészítés

  1. A szilvát kimagozzuk, felezzük, vagy negyedeljük, méret szerint. A kekszet összetörjük, a sütőt pedig előmelegítjük.
  2. Hőálló tálba tesszük a szilvát, aláöntjük a bort, megszórjuk cukorral, és az egészet összekeverjük. Belenyomkodjuk a fahéjrudat, majd a forró  sütőbe tesszük.
  3. Kb 25 perc alatt a szilvát puhára pároljuk, közben a leve is sziruposra fő.
  4. Hagyjuk langyosra hűlni, majd pohárba szedjük, és 1-1 kanál mascarponét kanalazunk rá, majd megszórjuk kekszmorzsával. 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Kreatív klubfoglalkozás Hatvanban

Időpont: 2016. június 9. 14 óra Az év harmadik kreatív klubfoglalkozásán Poórné Mike Éva kézműves vezetésével szúnyogriasztó kis díszes üvegecskét készítettünk. Az üvegbe olvasztott gyertyát öntöttünk, majd illóolajjal összekeverve megdermesztettük (kanócot is tettünk bele). Az Olvass tovább...

Alapszervezetek

Adventi rendezvény Egerben

A Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezet december 11-én, az év utolsó klubnapján, bensőséges ünnepi ADVENTI rendezvényre hívta tagjait. A  Tinódi Sebestyén Tagiskola negyedik osztályos tanulóinak zenés, táncos műsora, valamint a csengettyűsök csodálatos harangjátéka, éneke lenyűgözte Olvass tovább...

Alapszervezetek

Nordic walking tornával kiegészítve

Salgótarjánban folyamatosan, hetente működik a Nordic Klubunk, a gyaloglás előtt-közben és a végén tornával kiegészítve.