Mint minden gyümölcs, a szilva is tele van sokfajta értékes anyaggal. A szilva ízben, színben, formában és elkészítési lehetőségeit tekintve is változatos gyümölcs. Remek táplálék frissen, és feldolgozva is.

A rózsafélék családjába tartozik, nagyszámú rokonsággal rendelkezik, mivel egyes fajtái könnyen kereszteződnek egymással. Júliustól egész október végéig szedhetjük.

Számos formája van: tojásdad, gömbölyű, hosszúkás, kicsi és nagy. Színe a sötétkéktől egészen a sárga árnyalatáig terjed, íze a savanykástól az egész édesig. Hazánk éghajlata szinte mindenhol megfelelő adottságokat teremt a szilva termesztésére.

Jótékony hatásai 

Kalóriaszegény, vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag, amik hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához.

Hashajtóként is használják, a székrekedés természetes ellenszere. Köztudott, hogy a benne lévő olyan összetevők, mint a rost, a szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben.

Kiváló C-vitaminforrás, amely hatékony antioxidáns.

Bizonyos fajtái értékes forrásai az A-vitaminnak és a béta-karotinnak.

Jelentős mennyiségben tartalmaz a C vitaminon kívül egyéb antioxidánsokat is, mely  összetevők segítenek a szabadgyökök  elleni harcban, ami fontos szerepet játszik az öregedés folyamatában és más betegségekben.

Gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium, kálium, vas és fluorid. A vasnak többek között vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást.

K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez is.

A 85 százalékban vízből álló apró gyümölcs kiváló szomjoltó, miközben a héjában található cellulóznak, és rostos húsának köszönhetően közismert vizelethajtó. Napi egy-két marék friss, vagy aszalt szilva átmozgatja a beleket, és a salakanyagokat kipucolja

Borban párolt szilva

Hozzávalók ( 4 adag )

Elkészítés

  1. A szilvát kimagozzuk, felezzük, vagy negyedeljük, méret szerint. A kekszet összetörjük, a sütőt pedig előmelegítjük.
  2. Hőálló tálba tesszük a szilvát, aláöntjük a bort, megszórjuk cukorral, és az egészet összekeverjük. Belenyomkodjuk a fahéjrudat, majd a forró  sütőbe tesszük.
  3. Kb 25 perc alatt a szilvát puhára pároljuk, közben a leve is sziruposra fő.
  4. Hagyjuk langyosra hűlni, majd pohárba szedjük, és 1-1 kanál mascarponét kanalazunk rá, majd megszórjuk kekszmorzsával. 

Kapcsolódó bejegyzések

Kiállítás

„Égi és földi világ határán” – az Ikonfestő csoport műveinek kiállítása

„Égi és földi világ határán” Miért ezt a címet adtuk a kiállításnak: Az ikon az isteni kegyelem jelenlétének helye. Találkozási pont az isteni és az emberi, az égi és a földi világ határán. Az ikonfestő Olvass tovább...

RákÁsz

Újra beindult a Segítő szolgálat a RÁKÁSZ-ban!

2020-06-08 Hogyan tovább?! Információra, segítségre, lelki támogatásra van szükséged?   Szeretettel várunk Segítő Szolgálatunkban! Hétfőn és szerdán: 10:00- 14:00 óráig.(telefonon vagy személyes találkozásra)    Cím: Bp. XII., Greguss u.2., telefon: 321-7445  rakasz@rakliga.hu 

Alapszervezetek

Mozogj az egészségedért!

Boros Csabáné Eszter, a Segítőszolgálat irodavezetője a február 8-i Hívás klubban hirdette meg a Gyalogolj az egészségedért! programot. Első alakalommal, február 19-én reggel 8 órakor hideg, de napos időben gyülekeztek az érdeklődők a Klinika előtti Olvass tovább...