Mint minden gyümölcs, a szilva is tele van sokfajta értékes anyaggal. A szilva ízben, színben, formában és elkészítési lehetőségeit tekintve is változatos gyümölcs. Remek táplálék frissen, és feldolgozva is.

A rózsafélék családjába tartozik, nagyszámú rokonsággal rendelkezik, mivel egyes fajtái könnyen kereszteződnek egymással. Júliustól egész október végéig szedhetjük.

Számos formája van: tojásdad, gömbölyű, hosszúkás, kicsi és nagy. Színe a sötétkéktől egészen a sárga árnyalatáig terjed, íze a savanykástól az egész édesig. Hazánk éghajlata szinte mindenhol megfelelő adottságokat teremt a szilva termesztésére.

Jótékony hatásai 

Kalóriaszegény, vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag, amik hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához.

Hashajtóként is használják, a székrekedés természetes ellenszere. Köztudott, hogy a benne lévő olyan összetevők, mint a rost, a szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben.

Kiváló C-vitaminforrás, amely hatékony antioxidáns.

Bizonyos fajtái értékes forrásai az A-vitaminnak és a béta-karotinnak.

Jelentős mennyiségben tartalmaz a C vitaminon kívül egyéb antioxidánsokat is, mely  összetevők segítenek a szabadgyökök  elleni harcban, ami fontos szerepet játszik az öregedés folyamatában és más betegségekben.

Gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium, kálium, vas és fluorid. A vasnak többek között vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást.

K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez is.

A 85 százalékban vízből álló apró gyümölcs kiváló szomjoltó, miközben a héjában található cellulóznak, és rostos húsának köszönhetően közismert vizelethajtó. Napi egy-két marék friss, vagy aszalt szilva átmozgatja a beleket, és a salakanyagokat kipucolja

Borban párolt szilva

Hozzávalók ( 4 adag )

Elkészítés

  1. A szilvát kimagozzuk, felezzük, vagy negyedeljük, méret szerint. A kekszet összetörjük, a sütőt pedig előmelegítjük.
  2. Hőálló tálba tesszük a szilvát, aláöntjük a bort, megszórjuk cukorral, és az egészet összekeverjük. Belenyomkodjuk a fahéjrudat, majd a forró  sütőbe tesszük.
  3. Kb 25 perc alatt a szilvát puhára pároljuk, közben a leve is sziruposra fő.
  4. Hagyjuk langyosra hűlni, majd pohárba szedjük, és 1-1 kanál mascarponét kanalazunk rá, majd megszórjuk kekszmorzsával. 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Teremtorna – keveset mozgóknak, fogyókúrázóknak

  2016. január 20-án újból elindítottuk az évek óta sikeres Teremtornánkat. Betegek, családtagok örömmel fogadták kímélő tornánkat, amit különösebb erőfeszítés nélkül végig tudtak csinálni. Büszkén elmondhatom,hogy a „Keveset mozgóknak, fogyókúrázóknak készült DVD film elkészítéséhez a Liga Olvass tovább...

Alapszervezetek

Hatvani szeptemberi programajánló

A Hatvani Alapszervezet és Segítő Szolgálat programja Stresszoldó csoportfoglalkozás: 2/1.  Jelezni kell részvételi szándékod! Időpont: 2019. szeptember 9 hétfő 14 óra Vezeti: Kiss Anett pszichológus, Hatvani Kórház Helyszín:  Hatvani Segítő Szolgálat Hatvan, Balassi B.út. 16. Olvass tovább...

Alapszervezetek

Tavaszváró kézműves foglalkozás a salgótarjáni Stresszoldó klubban

A MRL Salgótarjáni Alapszervezet március havi Stresszoldó Klubja a tavasz várás jegyében telt el. Bablenáné Kovács Márta és Tarjányi Melinda irányításával megtanultunk krepp papírból színes tulipán csokrokat, színes harisnyákból tavaszi virágokat készíteni, vidám beszélgetés, sütizés Olvass tovább...