A Liga Fakanál klubja szorgalmasan működik online, ha már személyesen nem is tudunk együtt lenni.
Most a dió jótékonyságáról beszélünk, mindenkinek ajánlom. Olvasd el, érdekes dolgokat tudsz meg a dió sokrétűségéről.

A dió az egyik legősibb emberi táplálék. Már i.e. 7000 körüli időkből találtak az emberi lakóhelyek régészeti feltárása során dióhéj maradványokat. A dió nem csak csemege, élvezeti cikk, táplálék, hanem gyógynövény is. Felhasználható a héja, levele, a dióbél és a belőle sajtolt olaj, sőt a csírája is. Méltatlanul kis helyet foglal el a gasztronómiában. Kiváló fehérjeforrás, a vegánok nagy kedvencének számít.

A fehérje mellett vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, így B1-, B2-, B6-, C-, és E-vitamint is tartalmaz, sőt, kalcium, kálium, magnézium, vas, réz, cink, kálium és mangán is bőségesen megtalálható benne. Rostforrásnak is kiváló.

 

A dióbél egészségre gyakorolt gyógyhatása

  • gyakorlatilag teljesen nátriummentes, ezért mondhatjuk azt, hogy kitűnő vérnyomáscsökkentő, és jó hatással van a szív és érrendszerre
  • általános erősítőszerként hat, magas energia-, vitamin- és ásványi anyag tartalma következtében
  • magas kalcium-tartalma erősíti a fogakat és a csontokat
  • fizikai és szellemi gyengeség esetén sokat segít
  •  a gyermekgyógyászatban kifejezetten ajánlatos vérszegénység és sápadtság esetén, segíti a csontnövekedést
  • fehérjetartalma nagyobb, mint a húsé, tojásé
  • cukorbetegek is fogyaszthatják, mert cukor- és poliszaharid-tartalma alacsony
  • rendszeres fogyasztása rendben tartja a beleket, normalizálja a bélműködést
  • felfúvódás esetén késhegynyi, pirított tört dióbelet kell naponta 2-3 alkalommal enni,
  • étvágytalanság ellen is jó, mert ha a belek rendben vannak, az étvágy is megjön
  • serkenti a máj működését
  • fogyasztása jót tesz a termékenységnek és a hormonháztartás működését is segíti,
  •  purinmentes, ezért köszvényre is hatásos,
  • idegnyugtatóhatása is bizonyított , ami a benne lévő B-vitaminnak köszönhető. Foszfortartalma javítja a memóriát, értékes magnézium-tartalma stresszoldó hatású. Fontos agyi funkciókat segít, elejét veszi az idegesség megjelenésének és a koncentráció csökkenésének.

Ha fáradtak vagyunk, vagy csökken a figyelmünk, étkezések közötti időben kevés dió fogyasztásával gyorsan helyreállíthatjuk szürkeállományunk megszokott, szabályos működését. A diófogyasztás egészséges az idősödő korosztály számára is. Melatonin tartalma késlelteti az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór elhatalmasodását.

 

A dió jótékony hatásairól sokan tudnak, a diólevélről vélhetően kevesebben. Nem túlzunk, ha azt állítjuk: utóbbi sok esetben hasznosabb a termésnél. 

közönséges dió (Juglans regia) levelének számtalan jótékony hatás tulajdonítható. Hagyományos felhasználása: tonizáló, stimuláló, emésztést elősegítő és salaktalanító. Foszfortartalma miatt ajánlják angolkórra, hatásos nyirokrendszeri betegségekre is. Jól megfigyelhető hatása van az emésztőrendszerre és az izomzatra. Serkenti a máj tevékenységét és a vérkeringést. Antibiotikus hatása régóta ismert. Cukorbetegségre  azért hatásos, mert szabályozza az anyagcserét, csökkenti a vércukrot, enyhíti a szomjúságérzetet, csökkenti a vizelések számát és megakadályozza a szövődmények kialakulását. A levelek összehúzó hatásúak, ezért enyhe hasmenés és gyomorhurut esetén is hasznos. Féreghajtóként is ismert. Vérzések csillapítására, a láb vérkeringésének javítására is hatásos. Bőrproblémák, kiütések, ekcéma, fagyások ellen is javasolják. Magas vérnyomás, illetve aranyérbántalmakra is ajánlják, de borogató szerként mandula és szemgyulladásra is. A levél főzete hajhullás ellen illetve hajszínezésre is alkalmas.

 

Dióolaj

Nem csak a diót, mint olajos magvat érdemes beiktatni az étrendbe, hanem annak hidegen sajtolt olaját is, amelyet markáns, erőteljes íz jellemez. Kitűnően passzol salátákhoz, levesekhez, mártásokhoz. Fontos azonban tudni, hogy hamar megavasodhat.  A dióolaj magas E-vitamin-tartalma a bőrre tápláló, bőrvédő, egészségvédő hatású. A durva, száraz, napégett bőrt lágyítja. A ráncosodás megelőzésére is használható. Jó az ekcémás bőrre is. Csökkenti a fejbőr korpásodását. Késlelteti a bőr öregedését, kirepedezett ajkunk kellemetlen tüneteit csillapítja. Regenerálja a bőrt. Pikkelysömör ellen is alkalmazható. A dióolajnak kifejezetten gombaölő hatása van.

Égésre, továbbá nehezen gyógyuló sebekre is használják.

 

Dió csíra

Hihetetlen élettani hatása van a dió csírájának. Sokkal magasabb a tápanyagértéke, mint a magnak. A csíráztatott dió energiával tölti fel a szervezetet, erősíti az immunrendszert, lassítja a sejtek, szövetek öregedési folyamatát.

 

És a RECEPT!

Diós céklatorta egészségesen

Még azok is kipróbálhatják ezt a receptet, akik egyébként nem rajonganak a cékláért. Igazán finom, egészséges finomság.

Hozzávalók / 6 adag

Elkészítés

  1. A céklát, almát meghámozzuk, a répát megtisztítjuk, és nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük.  Ha nagyon leveses az alma, akkor kinyomkodjuk, vagy szűrőn keresztül egy kicsit kicsöpögtetjük. Ebbe a keverékbe tesszük bele az apróra vágott aszalt gyümölcsöt is.
  2. Összekeverjük a zabpelyhet a liszttel, sütőporral, fahéjjal, édesítővel, a darált dióval és egy csipet sóval.
  3. Egy másik tálban összekeverjük az egész tojásokat az olajjal, amelyhez hozzáadjuk a lereszelt zöldséges-gyümölcsös keveréket, majd ebbe forgatjuk a zabpelyhes-lisztes keveréket is. Jól összedolgozzuk, a végén hozzáadjuk a durvára vágott diót, és azzal is jól elkeverjük.
  4. Kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük, elegyengetjük a tetejét, de nem tömörítjük a formába, csak lazán elterítjük.
  5. 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 40 percig sütjük. Ekkor tűpróbát végzünk, és ha még ragacsos a közepe, akkor plusz 10 percre visszatesszük. Ezután zárjuk el a sütőt, és kivéve hagyjuk kihűlni.
  6. Vágjuk szeletekre, és bármilyen gyümölcslekvárral nagyon finom, de adhatunk hozzá vanília fagylaltot, vagy megkenhetjük vanília alapú krémmel is.

 

Kategóriák: Receptek

Kapcsolódó bejegyzések

Klubfoglalkozás

Céklasaláta ünnepek utánra

Az ünnepi túlétkezések után jól jön egy kis megkönnyebbülést hozó céklasaláta. Miért jó? A cékla nagy mennyiségben tartalmaz jó vízkötő képességű pektint. Kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait. Az egyik leghatékonyabb májvédő Olvass tovább...

RákÁsz

A csodálatos alma – a Fakanál klub ajánlata

Mikor evett utoljára almát? Az üzletek gazdag gyümölcsválasztékát látva hajlamosak vagyunk megfeledkezni az itthon is bőségesen termő almáról. Öreg hiba, ugyanis sokkal hasznosabbak számos egzotikus társuknál. „Naponta egy alma és az orvos távol van tartva.” Olvass tovább...

Alapszervezetek

Fakanál Klubfoglalkozás Hatvanban

Időpont: 2021.09. 20. Előadó: Sándorné Buda Ildikó Mai klubfoglalkozásunkon vörösbabkrémet készítettünk. Hozzávalók 4 adaghoz: 1 doboz vörösbab (konzerv) fél fej lilahagyma 1 gerezd fokhagyma fél kávéskanál füstölt paprika 1 kávéskanál citromlé ízlés szerint só ízlés Olvass tovább...