Az utóbbi időszak egyik nagy kedvence az édesburgonya, mely sütve, főzve, pürésítve, de még chips formájában is nagyon finom, megfizethető. Könnyű elkészíteni, és sok jótékony hatása ismert. Főként gyökérgumójáért termesztik, de fiatal levelei is fogyaszthatóak. Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumója hasonlít rá. Közép-Amerikában őshonos, Európába Kolumbusz Kristóf hozta be.  Angliában egy 1604-es szakácskönyv említi először. Magyarországom is megterem. Fejlődő országokban igen gyakori táplálék.  A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is. Íze leginkább a sütőtökéhez illetve a szelídgesztenyéhez hasonlítható. Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle. Száz gramm energiatartalma 490 kJ (117 kcal).

Az édesburgonya még nem olyan népszerű, mint a hagyományos, pedig tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Egy csésze édesburgonya biztosítja például a napi A-vitamin-szükségletet. Emellett C-vitaminban, rostokban és mangánban is gazdag. Az antioxidánsokról már nem is beszélve. Célszerű közepes példányokat vásárolni, a nagyobbak néha fásak lehetnek. A száraz, hűvös helyet kedveli, de hűtőbe ne tegyük, mert megkeseredik. Nem lehet túl sokáig tárolni, ezért mindig csak annyit vásároljunk belőle, amit 2-3 napon belül el is fogyasztunk.  Hámozás után tegyük vízbe.

MAGAS az ANTIOXIDÁNS TARTALMa

Az édesburgonya igazán bőséges az erős antioxidánsokban. ( élénk színűek )  Mint ilyen, erős gyulladáscsökkentő, jótékonyan hat az erekre, az immunrendszerre.

REMEK BÉTA-KAROTIN FORRÁS

A béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakul.  Egy átlagos édesburgonya bőven biztosítja a szervezet napi A-vitamin szükségletét. Ez a vitamin elengedhetetlen a szem egészségéhez, a csontképzéshez és az immunrendszer működéséhez.  Továbbá segít csökkenteni a napsugarak káros hatásait, így megőrzi a bőr fiatalságát.

SEGÍTI AZ EMÉSZTÉST

Mivel gazdag élelmi rostban, megakadályozza a székrekedést. A benne található rostok továbbá lassítják a glükóz felszabadulását és véráramba kerülését, ezáltal nem emelkedik meg hirtelen a vércukorszint.

KIVÁLÓ EDZÉS ELŐTTI ÜZEMANYAG

Bár az édesburgonya szénhidráttartalma viszonylag magas, mégsem kell tőle félni. Összetett és lassan felszívódó szénhidráttartalmának köszönhetően tartósan képes energiát biztosítani a test számára, ha valamilyen állóképességi sportot űzünk. Emellett káliumtartalmának köszönhetően elektrolitokat is juttat a testbe, amelyek segítenek kiegyensúlyozottan tartani a folyadékháztartását.

JÓ A SZÍVNEK

A benne  található kálium segít ellensúlyozni a nátrium negatív hatásait. Ellazítja az érfalakat, ezzel segít a vérnyomás csökkentésében. A benne található magnézium is jótékony hatású.

MAGAS A MANGÁNTARTALMA

Egy közepes méretű édesburgonya 30%-át adja a napi mangán-szükségletnek. A mangán egy fontos só, mely segíti az emésztést, és segít energikusnak érezni magunkat. Továbbá segíti a megfelelő anyagok beépülését a szervezetbe, mindamellett fitten és egészségesen tartja a csontokat.

TARTALMAZ  QUERCETINT

Az édesburgonya számtalan hasznos tápanyag forrása, ezek közé tartozik a quercetin is. A flavonoidok családjába tartozó quercetin rendkívül egészséges. Segít alacsonyan tartani a koleszterinszintet és gyulladáscsökkentő is. Továbbá egy természetes módja az allergia kezelésének, így segítségére lehet akár a krónikus, akár a szezonális allergiában szenvedőknek.

SEGÍT STABILIZÁLNI A VÉRCUKORSZINTET

Az édesburgonya rostban gazdag, ami azt jelenti, hogy lassítja a glükóz felszabadulását.

C-VITAMINBAN GAZDAG

Amikor C-vitaminban gondolkodunk, mindenképpen a citrusfélék jutnak eszünkbe. Azonban az édesburgonya szintén nagyon magas C-vitaminban. Egy közepes édesburgonya a napi C-vitamin szükséglet 40%-át adja.

 

Édesburgonya vs. hagyományos burgonya

Nem érdemes kijelenteni, hogy egyik vagy másik egészségesebb. Míg az édesburgonya A-vitaminban és rostokban nyerő, addig a fehér burgonyában több a kálium, és kalóriatartalma sem magasabb, mint édes testvéréé. Mindkét burgonyaféle egészséges választás, ha jól készítjük el őket! Fogyasszuk őket felváltva, hogy mindkettő egészségügyi előnyeit élvezhessük.

 

Recept

Töltött édesburgonya

Hozzávalók: édesburgonya, olíva olaj, csipet só, bors, sajt, sonkaszelet, tejföl

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy nagyobb sütőformát béleljünk ki sütőpapírral.
Szurkáljuk meg villával az előkészített, megmosott burgonyákat, majd süssük 40-45 percig, amíg meg nem puhulnak. Hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd vágjuk félbe hosszanti irányban. Egy kanál segítségével kaparjuk ki az édesburgonya húsának nagy részét, úgy, hogy egy vékony réteg maradjon csak a héjában, amiket locsoljunk meg óvatosan egy kis olíva olajjal, majd süssük tovább cca. 10 percig.

A kikapart belső részt keverjük össze tejföllel, sóval, borssal és a reszelt sajttal, majd ezt a keveréket töltsük vissza az édesburgonya belsejébe. Tegyük rá a sonkát, majd süssük tovább még 15 percig.

Tálaláskor szórjuk meg frissen vágott petrezselyemmel vagy snidlinggel.

 

Kategóriák: Receptek

Kapcsolódó bejegyzések

Klubfoglalkozás

Céklasaláta ünnepek utánra

Az ünnepi túlétkezések után jól jön egy kis megkönnyebbülést hozó céklasaláta. Miért jó? A cékla nagy mennyiségben tartalmaz jó vízkötő képességű pektint. Kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait. Az egyik leghatékonyabb májvédő Olvass tovább...

RákÁsz

A Fakanál klub januári ajánlata: kelbimbó, a minikáposzta

A téli zöldségkínálat egyik mostohagyereke a kelbimbó. A télen főszezonját élő, a brokkolival és a káposztával rokonságban álló apró zöldség méltatlanul kevés szerephez jut a háztartásokban. Pedig hihetetlenül egészséges és nem utolsó sorban finom. Történelem Olvass tovább...

Klubfoglalkozás

A köles – a Fakanál klub ajánlata

Sajnos a köles nem kap akkora figyelmet, mint amekkorát megérdemelne. Előnyei nem állnak meg annál a ténynél, hogy gluténmentes és tápanyagban gazdag gabona. A főtt köles remek helyettesítője a reggeli zabpehelynek, de akár a pirítósra, salátákra Olvass tovább...