Amit a Spinaliomáról tudni kell

A bõrrákok második leggyakoribb típusa az orsósejtes vagy spinocelluláris carcinoma, más néven spinalioma, mely a bõr felsõ rétegében elhelyezkedõ, úgynevezett tüskéssejtekbõl kiinduló daganat. Ritkán képez áttétet. Korai felismeréssel maradéktalanul gyógyítható. Elhanyagolt esetben nyirokcsomó és ritkán véráram útján tüdõáttétet is adhat a beteg halálát okozva.

VESZÉLYEZTETŐ TÉNYEZŐK:

Létrejöttében a napfény UV sugárzása, ionizáló sugarak és kémiai anyagok (mint pl. a kátrány, arzénszármazékok) játszanak szerepet.

MEGJELENÉSI FORMÁK:

Elsõsorban az 50 éves kor felett jelentkezik, de a szoláriumok elterjedésével azt rendszeresen használóknál már jóval fiatalabb kórban is elõfordulhat. A fénynek kitett bõrterületeken alakul ki a fej, nyak, kéz és lábszárak bõrén. Kialakulására utaló jel a bõrön újonnan megjelenõ fokozott szarusodással kísért vérzékeny, nedvezõ képlet, mely esetenként nem gyógyuló sebre emlékeztet. Gyakran alakul ki krónikus bõrgyulladás területében vagy hegben.

 

SZŰRŐVIZSGÁLAT:

A két – három hétnél hosszabb ideje fennálló, nem gyógyuló sebes elváltozásokkal feltétlen szakemberhez kell fordulni! A bõrdaganatos betegeknél fontos a rendszeres önvizsgálat és az idõszakos orvosi ellenõrzés, mivel a daganat a hegben kiújulhat és a fokozott rizikójú betegeknél egyéb helyeken is nagyobb valószínûséggel alakul ki bõrrák. Megelõzése érdekében tartózkodjunk a szoláriumozástól és napozáskor tartsuk be a fokozatosság elvét, használjunk korszerû fényvédõket!

KEZELÉS:

A bõrrák kezelésében elsõdleges a sebészeti ellátás. A korán felismert és szakszerűen ellátott spinocelluláris carcinoma gyógyítható. A beteg életkorától, általános egészségi állapotától függõen és a daganat elhelyezkedését figyelembe véve laseres, fagyasztásos (krioterápiás) ellátása is lehetséges. Kiterjedt, vagy sebészileg nehezen megközelíthetõ helyen lévõ elváltozásoknál sugárterápia is alkalmazható. A beavatkozások heggel gyógyulnak.

Az Országos Onkológiai Intézet összeállítása

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Karácsonyi készülődés a szeretet jegyében

A régi karácsonyokra készülődés külsőségekben egyszerűbb volt, de talán lélekben és igazságában sokkal több – avagy palatábla és tablet.

Egyéb

Csináld otthon! – Májusi kézműves foglalkozás

Készítsünk virágos képet! A kész művek fényképeit küldjétek el az info@rakliga.hu címre! Simon Miklósné Piroska képe:

Betegek Világnapja

Mise a Betegek Világnapjára

Mise a Betegek Világnapjára 2017. február 11-én, (szombat) 15 órakor Szeretettel hívjuk a híveket  a Betegek Világnapja alkalmából bemutatandó szentmisére!  Budai Ciszterci Szent Imre Plébániatemplomban (Budapest, XI. Villányi út 25. A Feneketlen tónál) A padok fűtöttek. Misét Olvass tovább...