Amit a Spinaliomáról tudni kell

A bõrrákok második leggyakoribb típusa az orsósejtes vagy spinocelluláris carcinoma, más néven spinalioma, mely a bõr felsõ rétegében elhelyezkedõ, úgynevezett tüskéssejtekbõl kiinduló daganat. Ritkán képez áttétet. Korai felismeréssel maradéktalanul gyógyítható. Elhanyagolt esetben nyirokcsomó és ritkán véráram útján tüdõáttétet is adhat a beteg halálát okozva.

VESZÉLYEZTETŐ TÉNYEZŐK:

Létrejöttében a napfény UV sugárzása, ionizáló sugarak és kémiai anyagok (mint pl. a kátrány, arzénszármazékok) játszanak szerepet.

MEGJELENÉSI FORMÁK:

Elsõsorban az 50 éves kor felett jelentkezik, de a szoláriumok elterjedésével azt rendszeresen használóknál már jóval fiatalabb kórban is elõfordulhat. A fénynek kitett bõrterületeken alakul ki a fej, nyak, kéz és lábszárak bõrén. Kialakulására utaló jel a bõrön újonnan megjelenõ fokozott szarusodással kísért vérzékeny, nedvezõ képlet, mely esetenként nem gyógyuló sebre emlékeztet. Gyakran alakul ki krónikus bõrgyulladás területében vagy hegben.

 

SZŰRŐVIZSGÁLAT:

A két – három hétnél hosszabb ideje fennálló, nem gyógyuló sebes elváltozásokkal feltétlen szakemberhez kell fordulni! A bõrdaganatos betegeknél fontos a rendszeres önvizsgálat és az idõszakos orvosi ellenõrzés, mivel a daganat a hegben kiújulhat és a fokozott rizikójú betegeknél egyéb helyeken is nagyobb valószínûséggel alakul ki bõrrák. Megelõzése érdekében tartózkodjunk a szoláriumozástól és napozáskor tartsuk be a fokozatosság elvét, használjunk korszerû fényvédõket!

KEZELÉS:

A bõrrák kezelésében elsõdleges a sebészeti ellátás. A korán felismert és szakszerűen ellátott spinocelluláris carcinoma gyógyítható. A beteg életkorától, általános egészségi állapotától függõen és a daganat elhelyezkedését figyelembe véve laseres, fagyasztásos (krioterápiás) ellátása is lehetséges. Kiterjedt, vagy sebészileg nehezen megközelíthetõ helyen lévõ elváltozásoknál sugárterápia is alkalmazható. A beavatkozások heggel gyógyulnak.

Az Országos Onkológiai Intézet összeállítása

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Karácsonyi ünnepség Hatvanban

Békében, szeretettben töltöttünk el egy szép karácsonyi hangulatot árasztó délutánt 2018. december 14-én, a Hatvani Alapszervezet megjelent tagjaival és vendégeivel. Horváth Richárd, Hatvan város polgármestere és Rozványi Balázs, a Liga elnöke köszöntőjét követően az 5. számú Olvass tovább...

Egyéb

Harcosok klubja – klubtalálkozó

Egy hely, ahol mindent megtudhat a lehetséges terápiákról, és ami a terápia mellett segítheti a tüdőrákkal vívott harcban

Alapszervezetek

Újra találkozhatunk!

2020-06-30 2020. június 29-én a vírusveszély csökkenésével a MRL Gyöngyösi Alapszervezete megtartotta első összejövetelét. Jól volt találkozni ismét tagjainkkal!