Amit a Melanoma Malignumról tudni kell

Az esetek mintegy 90%-ban a bõrben elhelyezkedõ melanocytákból, bõrfestéket termelõ sejtekbõl kialakuló daganat. A malignus melanoma viszonylag kis hányadban a belsõ szervek hasonló sejtjeibõl, például a szembõl indul ki. Az utóbbi évtizedekben a betegség elõfordulásának gyakorisága drámai növekedést mutat a kaukázusiként számon tartott fehér bõrű embertípusnál. A 100.000 lakosra esõ új megbetegedések számának növekedése 4,3%-os emelkedéssel az összes egyéb rosszindulatú daganatot megelõzi. Magyarországon mintegy 900-1000 új megbetegedés fordul elõ.

VESZÉLYEZTETŐ TÉNYEZŐK:

A legfontosabb kóroki tényezõ a napfény UVB tartománya, de az UVA-nak is szerepe van. A káros sugarak az ózonréteg elvékonyodása miatt nagyobb arányban érik el a földet, mint korábban. A túlnyomórészt UVA hullámhosszúságú fényt kibocsájtó szoláriumok is hajlamosítanak melanoma malignum ki-alakulására. Rizikócsoportba tartoznak a nagy méretű, nagy számú, valamint a veleszületett anyajegyek, 50 év feletti betegek.

MEGJELENÉSI FORMÁK:


1. felületes 2. csomós, fekélyes részt tartalmazó melanoma

SZŰRŐVIZSGÁLATA:

Amennyiben egy anyajegy változást mutat, ill. a bõrön új festékes képlet jelenik meg, gondolni kell melanoma malignum kialakulására. Ilyenkor azonnal jelentkezni kell bõrgyógyász szakorvosnál.

KEZELÉS:

A terápia a betegség stádiumától függ. Korai, idõben felismert daganatnál megfelelõ bi
ztonsági zónával végrehajtott sebészi eltávolítás és a beteg ellenõrzése elegendõ. Közepes rizikójú daganatoknál a sebészi beavatkozás kiterjed a nyirokrégió diagnosztikus célú műtétjére is, a sentinel nyirokcsomó műtétre, melynek során kis metszésben eltávolításra kerül az õrszem nyirok-csomó. Rosszabb prognózisú daganatoknál műtét utáni un. adjuváns terápiát is alkalmazunk, ami általában interferon immunterápiát jelent. Bizonyos ese-tekben kemoterápiára és sugárkezelésre is sor kerülhet.

Ha a tumor a regionális nyirokcsomókba áttétet ad, ezen nyirokcsomók eltávolítása történik, ami után kemo-immunterápia, ill. ha szükséges sugárkezelés következik. A belszervi áttétek kialakulása ebben a stadiumban még megfékezhetõ, 40-50 %-ban. Ha belszervi áttét alakul ki kemoterápia, immunkezelés, műtét, sugárterápia kerülhet alkalmazásra, illetve világszerte klinikai kísérleti stádiumban van a talán a jövõ útját jelentõ génterápia. Ebben a stádiumban melanoma esetében teljes gyógyulásban gyakorlatilag már nem reménykedhetünk.

Az Országos Onkológiai Intézet összeállítása

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Zarándokoljon velünk Sárszentágotára!

Szeretettel hívunk minden kedves érdeklődőt 2015. május 30-án a Kegyhely meglátogatására

Egyéb

Minden nő mályvavirág, csak van, akinek megsérül a szirma…

Május 8. a Petefészekrák Világnapja Petefészek-és méhnyakrákban érintett túlélők és támogató hírességek hasára festett Pál Gergő, testfestő művész A nőgyógyászati daganatos megbetegedésekre hívja fel a figyelmet a május 8-i, Petefészekrák Világnap apropóján a Mályvavirág Alapítvány Olvass tovább...

Alapszervezetek

Filmvetítés a Rákellenes Világnapon Ecséden

Rákellenes Világnap a klubban! – filmvetítés – Koller Kata története. A film megbeszélése után kitöltöttük az “Ez vagyok és ezt teszem a rák ellen” lapokat.