Amit a festékes anyajegyről tudni kell

Veleszületett, vagy csak késõbb kialakuló, éles szélű, maradandó, világosan vagy sötétbarnán pigmentált, lapos vagy elõemelkedõ elváltozások a bõrön és a nyálkahártyákon. Az élet folyamán általában nem változnak, néha elõfordul hogy igen lassan nõnek.

KLINIKAI KÉP:


1. lapos, kerek, éles szélű folt. 2. elõemelkedõ halványbarna képlet.

Napégés, krónikus irritáció hatására, sokszor azonban minden elõzmény nélkül rosszindulatúvá válhatnak. A rosszindulatúságra utaló jelek: növekedés, szélek szabálytalanná válása, asszimmetria, színváltozás, elõemelkedés, vérzés, viszketés. Pubertás kor után a veleszületett, 2 cm-nél nagyobb anyajegyek eltávolítása megelõzés céljából.

3. anyajegybõl kialakult melanoma 4. veleszületett anyajegytalaján melanoma

MEGELŐZÉS:

Tartózkodjunk a napozástól, napégéstõl, solarium használatától. Önvizsgálat szempontjai: havonta egyszer vizsgáljuk át a bõrfelszínt és a látható nyálkahártyákat. Ne feledkezzünk el a nehezen vizsgálható testtájékokról: fejbõr, hónalj, talp, lábujjköz, körmök, száj, fül.

KEZELÉS:

Növekedés, szélek szabálytalanná válása, asszimmetria, színváltozás, elõemelkedés, vérzés, viszketés esetén forduljunk bõrgyógyászhoz. Az anyajegyek csak sebészileg, kimetszéssel távolíthatók el, szövettani vizsgálattal együtt. Egyéb beavatkozás (pl. laser, égetés) nem elfogadható.

Az Országos Onkológiai Intézet összeállítása

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Rózsaszín Nap Salgótarjánban

400 rózsaszín lufi repült az égbe a séta végén

Egyéb

Fontos közlemény

Minden járvány, így a jelenlegi elterjedésének egy komoly ellenszere van: az elkülönülés (izoláció). Ez jelenik meg most is minden ajánlásban és intézkedésben. Mivel a Magyar Rákellenes Liga tagjai között sok a fokozottan veszélyeztetett csoportba tartozó Olvass tovább...

Egyéb

Focival az emlőrák ellen!

Pink Month a Steelers magyar rajongói klub szervezésében Októberben, amikor Világszerte minden a mellrák elleni küzdelemről szól, a Steelers magyar rajongói klub újra adománygyűjtést szervez a Magyar Rákellenes Liga munkájának támogatására. A „Pink Month”, más Olvass tovább...