– Amit a basaliomáról tudni kell
– Amit a festékes anyajegyről tudni kell
– Amit a melanoma malignumról tudni kell
– Amit a spinaliomáról tudni kell


Amit a basaliomáról tudni kell

A basalioma a leggyakoribb rosszindulatú bõrdaganat, elõfordulása egyes országokban meghaladja az összes többi rosszindulatú daganatféleség együttes számát. Ebben rejlik jelentõsége. Másik fontos sajátossága, hogy helyileg agresszíven terjedhet, nagyméretûre nõhet, akár a csontokat, por-cos szöveteket is elpusztíthatja, eltávolítás után ismételten kiújulhat, de rendkívül ritkán ad áttétet. Így nem egyértelmûen sorolható a rosszindulatú daganatok közé.

VESZÉLYEZTETŐ TÉNYEZŐK:
Ma már bizonyított tény, hogy a basaliomák kialakulásának legfontosabb oka az UV sugárzás, azaz a napfény. A basalioma rákelõzõ állapot nélkül, ép bõrön alakul ki. Kiváltásában szerepet játszhatnak azonban bizonyos rákkeltõ anyagok, pl. arzén, felléphet sugárkezelt bõrterületeken is.

MEGJELENÉSI FORMÁK:
Leggyakoribb megjelenési forma a felületes típus, mely gyakran hosszasan fennálló halványvörös, jelentéktelen foltként észlelhetõ, szélén gyöngyházfényű szegély övezi. (1. kép) A másik típusos forma solid vagy simplex típus, mely vörös, fénylõ, felszínén tágult ereket tartalmazó tumor. (2. kép) Ezenkívül ritkán észlelhetjük nem gyógyuló sebként, fekélyként vagy tömött, beszűrt, jellegtelen bõrszínű lapos képletként.

SZŰRŐVIZSGÁLAT:
Legfontosabb az önvizsgálat. Nem gyógyuló seb, a bõrön újonnan észlelt, növekvõ képlet esetén minél elõbb, még kisméretû elváltozással forduljunk bõrgyógyászhoz.

KEZELÉS:
Legfontosabb szempont, hogy a daganatot teljes egészében megfelelõ biztonsági zónával eltávolítsuk, hogy a tumor kiújulását, a recidívát lehetõleg megelõzzük. Ezért egyértelműen a sebészi kimetszés a választandó kezelési forma. Az eltávolítás során a kozmetikai szempontok még arcon elhelyezkedõ tumorok esetében is csak másodlagosak. Nem operálható basaliomák esetében mérlegelendõ egyéb kezelés a sugárterápia, cryo-terápia, electrocoaguláció, laser kezelés, lokális citosztatikum. Minden beavatkozásnál szövettani vizsgálat szükséges.

Az Országos Onkológiai Intézet összeállítása

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

A Költészet Napja

A Miskolci Alapszervezet mai klubfoglalkozásán a közelgő Magyar Költészet Napjáról (Magyarországon  1964. április 11-én, József Attila születésnapján tartják) emlékeztünk meg a József Attila Könyvtárban. A költészetnapi előadás egy puzzle játékkal kezdődött és egy kvízzel zárult.

Egyéb

Február 4. Rákellenes Világnap – Tarts velünk!

Február 4-e a Rákellenes Világnap. Mindenki tehet valamit a rák ellen saját maga, családja, szerettei érdekében! Minden ember számít! Te ki vagy és mit teszel?   Használd az anyagainkat és juttasd el személyes üzeneted minél Olvass tovább...

Egyéb

Vastagbél- és végbélrák

– Tudnivalók a vastagbél- és végbéldaganatokról – Mit mondanak a statisztikák? – Mi okozza a betegség kialakulását? – A tünetek felismerése, a diagnózis – Szűrés – A vastagbél- és végbéldaganat kezelésének lehetőségei – Gyógyszeres kezelés Olvass tovább...