Ismerkedjünk meg a vörös lencse jó tulajdonságaival, és finomságaival!
Ha van kedved, a recept szerint Te is próbáld ki, majd írd meg nekünk, hogyan sikerült!

A vörös lencse a sokszínű lencsecsalád tagja (tehát a hüvelyesek közé tartozik), őshazája a Földközi-tenger vidéke. Már bronzkori és vaskori maglelet is napvilágra került a mai Afganisztán területén. Mind a mai napig fontos szerepet játszik az ázsiai, főként indiai hitvilágban és a vallással szorosan összefüggő konyhaművészetben. Curryvel főételként vagy köretként tálalják a hagyományos indiai kultúrában. Előszeretettel készítenek belőle kenyeret, tölteléket, főzeléket, pástétomot, szószokat, köreteket, leveseket.

Felhasználás előtt mossuk meg alaposan és távolítsuk el a sérült szemeket, valamint a szennyeződéseket, kavicsokat. A többi száraz hüvelyessel ellentétben nem szükséges éjszakára hideg vízben áztatni, valamint a főzési ideje is lényegesen rövidebb, körülbelül 10-20 perc, amely alatt pürés állagú lesz. Könnyen csíráztatható, így tovább bővül a felhasználási lehetősége. Csírája salátákat, párolt zöldségeket, rakott ételeket, töltött ételeket gazdagíthat.

A hüvelyeseknek, így a vörös lencsének is magas az energiatartalma. Gazdag különféle tápanyagokban, az egyik legbőségesebb növényi fehérjeforrás, az aminosavakat jól hasznosítható formában hordozza. Emészthetőség szempontjából kedvezőbb, mint például a bab, vagy a borsó. Vegetáriánusok egyik kedvenc és gyakran fogyasztott étele. Szénhidráttartalma jelentős, azonban lassan felszívódó formában tartalmazza azokat, mérsékelten emeli meg a vércukorszintet, így cukorbetegek étrendjében is megállja a helyét. Viszont meg kell említeni, hogy bizonyos anyagai puffadást, hasmenést okozhatnak.  Káliumban gazdag, amely kulcsfontosságú  az ideg- és izomszövet működésében, valamint szerepe van a sav-bázis egyensúly fenntartásában is. Ásványi anyagjai közül kiemelkedik még a cink, vas,  kalcium, magnézium és a foszfor, melyek fontosak a szervezet egészséges működéséhez. A B-vitamin csoport számos tagját tartalmazza, melyek hozzájárulnak az idegrendszer és az anyagcsere megfelelő működéséhez A-vitaminja fontos a látás egészségének megőrzéséhez, a bőr és szövetek épségéhez, a zavartalan növekedéshez, a csontok fejlődéséhez, valamint az immunrendszer megfelelő működéséhez. Rostjai növelik a telítettségérzetet, segítik az emésztést, javítják a bélműködést, csökkentik a vér koleszterin szintjét.

 

Bazsalikomos vöröslencse-pástétom

Hozzávalók: Vöröslencse, sárgarépa, zeller, vöröshagyma, paradicsom (lé v. püré is jó ) bazsalikom, olívaolaj, só, bors, mustár és egyéb ízlés szerinti fűszerek

  1. Minden zölséget apróra vágunk v. reszelünk, majd a hagymát kevés olajon elkezdjük üvegesre pirítani
  2. Hozzáadjuk a lencsét, felöntjük vízzel
  3. Kicsit később rátesszük a répát, és a zellert is,
  4. Közepes lángon, lefedve cca .15 percig főzzük, ha kell, pótoljuk a vizet.
  5. Ha puha, összeturmixoljuk, fűszerezzük, s már kész is.
  6. Ha kihűlt, hűtőbe tesszük pár órára, hogy az ízek összeérjenek, s ott is tároljuk.

Pirítósra kiváló.

 

Kategóriák: Receptek

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Vöröslencse saláta a Fakanál klubban

A Hatvani Segítő Szolgálat beszámolója Vezető: Sándorné Buda Ildikó dietetikus Időpont: 2021. augusztus 31. A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Segítő Szolgálat Fakanál Klubjában ma vöröslencse salátát készítettünk virslivel. Sándorné Ildikó Buda dietetikus által készített saláta Olvass tovább...

Receptek

A Fakanál klub árpilisi ajánlata – Batáta (édesburgonya)

Az utóbbi időszak egyik nagy kedvence az édesburgonya, mely sütve, főzve, pürésítve, de még chips formájában is nagyon finom, megfizethető. Könnyű elkészíteni, és sok jótékony hatása ismert. Főként gyökérgumójáért termesztik, de fiatal levelei is fogyaszthatóak. Olvass tovább...

Klubfoglalkozás

Céklasaláta ünnepek utánra

Az ünnepi túlétkezések után jól jön egy kis megkönnyebbülést hozó céklasaláta. Miért jó? A cékla nagy mennyiségben tartalmaz jó vízkötő képességű pektint. Kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait. Az egyik leghatékonyabb májvédő Olvass tovább...