Az ünnepi túlétkezések után jól jön egy kis megkönnyebbülést hozó céklasaláta.

Miért jó?

A cékla nagy mennyiségben tartalmaz jó vízkötő képességű pektint.
Kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait. Az egyik leghatékonyabb májvédő zöldség, segít megszabadítani a májat a toxikus anyagoktól. Ezért is ajánlott nehezebb étkezések után beiktatni egy pár napig étrendünkbe. Az a legjobb, ha ez lesz a vacsoránk.
Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a cékla leve segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért bizonyos helyeken kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység esetén. A, B1, B2 és C- vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot valamint magnéziumot. Jelentős szerepe van a szervezet sav-bázis egyensúlyának a fenntartásában. Rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulhat. A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek. Várandós anyák is bátran fogyaszthatják. A szervezet a zöldségek közül a céklából tudja kinyerni a legtöbb vasat.

Hogyan fogyasszuk?

A céklát főként salátaként, köretként, s levesekben használják.
Közkedvelt élelmiszer alapanyaga az energiaszegény étrendnek. Az élelmiszer-feldolgozó ipar jótékony tulajdonságai miatt bébiételekbe is keveri, de készítenek belőle céklaport, valamint sűrítményt is.
Téli napokon hetente egyszer ajánlott “céklanapot” tartani, ami azt jelenti, hogy érdemes gyümölcscentrifugával frissen préselt céklalevet inni. Vízzel való hígítása mindig ajánlott.  Az egyik legfontosabb vitamin és ásványi anyag forrásunk. A vásárlásnál figyeljünk, hogy a cékla akkor jó, ha fele akkora, mint az öklünk.

Lássuk mire lesz szükség a saláta elkészítéséhez!

 

olívaolaj, citromlé, cékla, káposzta ( nyers vagy akár savanyú is lehet ), sárgarépa

Az arányok ízlés szerint mehetnek, de a cékla természetesen túlsúlyban legyen.

A céklát, salátát és a sárgarépát vágjuk fel apróra. Pihentessük 15 percig, majd utána locsoljuk meg citromlével, olívaolajjal. Ha nyers káposztát használunk, akkor egy kicsit sózzuk is meg.

Ennyi az egész, vacsorára fogyasszuk el, lehetőleg kenyér nélkül. Ne felejtsünk el naponta meginni minimum 2 liter vizet.

A kúrát minimum 3 napig csináljuk.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Dohányzásellenes Világnap – Előadás Hatvanban

Időpont: 2017. június 8. Előadó: Dr Gesztesi Stefánia Világszerte május 31-én tartják a Dohányzásellenes Világnapot, melynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a dohányzás veszélyeire. Manapság már közismert tény, hogy a dohányzás rákos megbetegedéseket idézhet Olvass tovább...

Dietetika

Mi kerüljön a karácsonyi asztalunkra…

…úgy, hogy az egészséges is legyen? Jelentkezés: antal.magdi@rakliga.hu, +36 1 321 7445, +36 20 337 4637 varga.bernadett@rakliga.hu, +36 20 565 5208

Alapszervezetek

Fakanál Klubfoglalkozás Hatvanban

Időpont: 2021.09. 20. Előadó: Sándorné Buda Ildikó Mai klubfoglalkozásunkon vörösbabkrémet készítettünk. Hozzávalók 4 adaghoz: 1 doboz vörösbab (konzerv) fél fej lilahagyma 1 gerezd fokhagyma fél kávéskanál füstölt paprika 1 kávéskanál citromlé ízlés szerint só ízlés Olvass tovább...