A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályával 2024. február 22-re „Légy tudatos!” címmel hetedik alkalommal hirdetett vetélkedőt a vármegye középiskolás diákjai számára az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét és a Rákellenes Világnap alkalmából.

A rendezvény célja az egészségtudatos magatartás fejlesztése a középiskolás korosztályban, kiemelten fókuszálva a megelőzés, a korai felismerés és az egyéni felelősség fontosságára. Idén, mivel a HPV elleni védőoltást tíz évvel ezelőtt vezették be hazánkban, kiemelt helyet kapott a HPV és a méhnyakrákszűrés.

Idén rekord számú jelentkezés volt: 22 csapat, nyolcvannyolc tanulója vetette össze tudását, kreativitását 14 órától a Vármegyeháza éttermében. Az öttagú zsűrinek elnöke dr. Horváth Imre a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház nőgyógyász főorvosa volt és a kiemelt témára tekintettel meghívottként Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány vezetője is zsűrizett és megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel.

A vetélkedőre a benevezés egy TikTok video volt, ahol a csapatoknak a szűrővizsgálat fontosságára kellett a figyelmet felkelteni. Ezután a tanulóknak az elméleti tudásukon kívül kommunikációból, kreativitásból és megfigyelőkészségből is teljesíteniük kellett. A vetélkedő résztvevői nagyon ügyesek, tájékozottak voltak.

Minden csapat oklevelet és ajándékcsomagot kapott, az első három helyezett csapat tagjai egyéni oklevelet és személyre szóló ajándékcsomagokat kaptak. És a legjobb csapat megkapja a vándorkupát.

Reméljük, hogy a fiatalok tovább adják a világnapi esemény üzenetét: egyszerű lépésekkel csökkenthető a rák kockázata, kulcsfontosságú az időben történő felismerés, a szűrővizsgálatokon való részvétel, a felelősségteljes, egészségtudatos életmód.

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Zarándoklat Sárszentágotára

2022. május 7-én zarándokoltunk Sárszentágotára, a Szent Ágota kegyhelyre, a Sárszentágotai Alapszervezet meghívására. A templomkertben gyülekeztünk, a várakozás alatt vércukor mérésre is volt lehetőség. Motoros felvonulással kezdődött a rendezvény. Siák Gáborné a Sárszentágotai Alapszervezet vezetője Olvass tovább...

Alapszervezetek

A Hatvani Alapszervezet és Segítő Szolgálat márciusi programja

A Segítő Szolgálat programja: Cím: Hatvan, Balassi B.u.16.  Nővérszálló 1.em. Stresszoldó csoportfoglalkozás 1/3: Időpont: 2018. március 5. hétfő 14 óra Vezeti: Kiss Anett pszichológus, Hatvani Kórház Helyszín: Hatvani Segítő Szolgálat, Hatvan, Balassi Bálint u. 16. Nővérszálló 1.em. Ünnepeljük Olvass tovább...