A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályával 2024. február 22-re „Légy tudatos!” címmel hetedik alkalommal hirdetett vetélkedőt a vármegye középiskolás diákjai számára az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét és a Rákellenes Világnap alkalmából.

A rendezvény célja az egészségtudatos magatartás fejlesztése a középiskolás korosztályban, kiemelten fókuszálva a megelőzés, a korai felismerés és az egyéni felelősség fontosságára. Idén, mivel a HPV elleni védőoltást tíz évvel ezelőtt vezették be hazánkban, kiemelt helyet kapott a HPV és a méhnyakrákszűrés.

Idén rekord számú jelentkezés volt: 22 csapat, nyolcvannyolc tanulója vetette össze tudását, kreativitását 14 órától a Vármegyeháza éttermében. Az öttagú zsűrinek elnöke dr. Horváth Imre a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház nőgyógyász főorvosa volt és a kiemelt témára tekintettel meghívottként Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány vezetője is zsűrizett és megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel.

A vetélkedőre a benevezés egy TikTok video volt, ahol a csapatoknak a szűrővizsgálat fontosságára kellett a figyelmet felkelteni. Ezután a tanulóknak az elméleti tudásukon kívül kommunikációból, kreativitásból és megfigyelőkészségből is teljesíteniük kellett. A vetélkedő résztvevői nagyon ügyesek, tájékozottak voltak.

Minden csapat oklevelet és ajándékcsomagot kapott, az első három helyezett csapat tagjai egyéni oklevelet és személyre szóló ajándékcsomagokat kaptak. És a legjobb csapat megkapja a vándorkupát.

Reméljük, hogy a fiatalok tovább adják a világnapi esemény üzenetét: egyszerű lépésekkel csökkenthető a rák kockázata, kulcsfontosságú az időben történő felismerés, a szűrővizsgálatokon való részvétel, a felelősségteljes, egészségtudatos életmód.

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Natura Napok a Gyöngyösi Alapszervezet részvételével

Alapszervezetünk is részt vett a Gyöngyösi Művelődés házban rendezett Natura napokon. A családbarát és az egészségnapon külön standunk volt.

Alapszervezetek

Középiskolások tanévnyitó rendezvénye Salgótarjánban

A középiskolások részére szervezett „Tanévnyitó Buli” programon a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete is részt vett.  Felvilágosító standunkon az emlő és méhnyakrákkal kapcsolatban adtunk szóbeli és írásos információt, kiemelve a rendszeres önvizsgálat és a szűrések Olvass tovább...

Alapszervezetek

Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét – kérdések és válaszok a HPV vírusról

A Miskolci Alapszervezet és Segítő Szolgálat beszámolója MINDEN ÉV JANUÁR HARMADIK HETE AZ EURÓPAI MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSI HÉT(január 16-22.) Ebből az alkalomból Miskolcon fiataloknak tartottunk előadást a HPV vírusról. Főbb témáink a következőek voltak: Mi a Olvass tovább...