Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából Salgótarjánban tizedik alkalommal szerveződött figyelemfelkeltő program a Mályvavirág Alapítvány felhívására. Az idei kampány a „Gyöngyőrzők” szlogent kapta. A Salgótarjáni Mályvavirág Pont 2023. január 23-án a Kult Pont Kávézóban szervezett programot a MRL Salgótarjáni Alapszervezet közreműködésével.

Először részletesen szó esett az EMMH céljáról, a HPV vírus jellemzőiről, a fertőzés terjedésének módjairól, a magas kockázatú altípusairól, a HPV okozta betegségekről, utalva a fiúk-férfiak érintettségére is, mint a krónikus HPV fertőzés asszociált rosszindulatú betegségek elszenvedőiről is.

Kiemelt téma volt a primer prevenció, a védőoltás, és a szekunder prevenció a szűrés, mind a citológiai, mind a HPV szűrés.

A jelenlévők részéről nagyon sok kérdés megfogalmazódott, amire a Mályvavirág Pont vezetője  készségesen válaszolt. Ezután HPV tudás teszt kitöltésére illetve közös értékelésére került sor.

Végül egy jó hangulatú, közös gyöngyfűzéssel zárult a délután, melynek során ötven darab szebbnél szebb karkötőt fűztek a résztvevők.

A témával kapcsolatos sok naprakész, hiteles nyomtatott információs anyagból vihettek magukkal a megjelentek.

 

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Adventi készülődés a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetében

Az advent a várakozás, készülődés időszaka, mely a lelki megtisztulásról, az egymásra figyelésről, a közös beszélgetésekről kell, hogy szóljon.  Ebben az időszakban különösen nagy hangsúlyt kap a felebaráti szeretet, amely jelenti a bármely ember iránti Olvass tovább...

Alapszervezetek

Havas túra Kékestetőn

A Gyöngyösi Alapszervezet túrázós tagjai szinte kivétel nélkül szeretik a havas túrákat is. Mivel az elmúlt napokban igen nagy hó esett Kékestetőn, így nem volt kérdés, hogy hová megyünk ezen a héten (14-én) szerdán. Nagy Olvass tovább...

Alapszervezetek

Divatdiéták veszélyei

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezet Egészségért klubfoglalkozás sorozatának 2021. január 25-i témája a divatdiéták és annak veszélyei voltak. Az előadó, Bialkó Tímea dietetikus az év eleji fogadalmak egyik leggyakoribbjával, a fogyókúrával kezdte. Akik fogyni Olvass tovább...