Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából Salgótarjánban tizedik alkalommal szerveződött figyelemfelkeltő program a Mályvavirág Alapítvány felhívására. Az idei kampány a „Gyöngyőrzők” szlogent kapta. A Salgótarjáni Mályvavirág Pont 2023. január 23-án a Kult Pont Kávézóban szervezett programot a MRL Salgótarjáni Alapszervezet közreműködésével.

Először részletesen szó esett az EMMH céljáról, a HPV vírus jellemzőiről, a fertőzés terjedésének módjairól, a magas kockázatú altípusairól, a HPV okozta betegségekről, utalva a fiúk-férfiak érintettségére is, mint a krónikus HPV fertőzés asszociált rosszindulatú betegségek elszenvedőiről is.

Kiemelt téma volt a primer prevenció, a védőoltás, és a szekunder prevenció a szűrés, mind a citológiai, mind a HPV szűrés.

A jelenlévők részéről nagyon sok kérdés megfogalmazódott, amire a Mályvavirág Pont vezetője  készségesen válaszolt. Ezután HPV tudás teszt kitöltésére illetve közös értékelésére került sor.

Végül egy jó hangulatú, közös gyöngyfűzéssel zárult a délután, melynek során ötven darab szebbnél szebb karkötőt fűztek a résztvevők.

A témával kapcsolatos sok naprakész, hiteles nyomtatott információs anyagból vihettek magukkal a megjelentek.

 

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Egészségnap Szilvásváradon

Az Egri Alapszervezet beszámolója Az Észak Hevesi 33 Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület, (LEADER Akciócsoport) Egészségnapot szervezett Szilvásváradon. Az egészségnap keretén belül bemutatkoztak a megye gyógyfürdői, gyógyhelyei, szálláshelyei, valamint gyógynövényesek, gyógyászati terméket előállítók, natúr és biotermék előállítói, Olvass tovább...

Alapszervezetek

Mit tehetünk a lelki egészségünkért? Beszámoló az Egri Alapszervezet klubfoglalkozásáról

Dr. Kner Erika onkológus főorvos volt a Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezet  januári  klubrendezvényének előadója. Sok humoros példán keresztül bemutatta a stressz állandó tüneteit, fázisait, kezelési lehetőségeit, következményeit valamint a stresszoldási praktikákat, amellyel sokat  tehetünk Olvass tovább...