Helyszín: Ciprus, Limassol, St Raphael Resort & Marina
Időpont: 2022. november 14-15.

Stella Kyriakides európai parlamenti biztos vitaindító beszéde az Európai Rák Ligák Szövetségének 42. éves konferenciáján

Tisztelt Résztvevők, Hölgyeim és Uraim!

Nagy örömömre szolgál, hogy Önökkel lehetek ma, az Európai Rák Ligák Szövetségének (ECL) 42. éves konferenciáján, és szeretném megköszönni a Ciprusi Rákellenes Társaságnak, hogy megszervezte ezt a találkozót.

Az ECL következetesen elismert erős hang, és független, hiteles javaslatok forrása.

Én személy szerint jól tudom, hogy az ECL és hálózatai milyen fontos szerepet töltenek be az érdekképviseletben és a vezetésben, abban, hogy több mint 40 éve segítik a nagy hatású megoldásokat az EU döntéshozatali folyamatában.

Ma, egy kiszámíthatatlan, gyorsan változó világban – ahol bármikor felmerülhetnek egészségügyi és biztonsági fenyegetések – minden eddiginél nagyobb szükségünk van innovatív megoldásokra.

Ami a rákmegelőzést és a rákgondozást illeti, továbbra is óriási egyenlőtlenségek vannak a tagállamok között és a tagállamokon belül, valamint a különböző veszélyeztetett csoportok között.

Az EU-ban a mellrákszűrés célpopulációjának lefedettsége jelentősen eltér – 6% és 90% között.

És ez csak egy példa.

Ezt szem előtt tartva létrehoztuk a Rák Egyenlőtlenségek Nyilvántartását, hogy figyelemmel kísérjük a trendeket, és útmutatást adjunk a betegek számára a legtöbb hasznot hozó befektetések és beavatkozások rangsorolásához.

Jövőre, a Rákellenes Világnapon közzétesszük a 27 EU-tagállam, valamint Izland és Norvégia rákellenes országprofiljait.

Ezek még jobban rávilágítanak arra, hogy hol vannak az egyenlőtlenségek, és mit kell tennünk a szakadékok támogatása és áthidalása érdekében.

Hölgyeim és Uraim!

A méltányossági kérdésekre való összpontosítás az idei konferencián nagyon időszerű, míg a másik fókusz – a minőség és az innováció a rákellátásban – ugyanolyan fontos.

A kutatás és a technológia drámai módon javította a rák megértését.

Most mindenki számára elérhetővé kell tennünk a rákellátás innovációját. A Horizont Európa Onkológiai Misszió kutatással együtt az Európai Ráklegyőző Terv (EPBC) fellendíti tevékenységeinket az innováció, a digitalizáció és az új technológiák terén – és ennek eredményeként tovább javítja a rák megelőzését és ellátását.

Meg kell küzdenünk minden rákbetegséggel, minden szakpolitikai terület és minden érdekelt közreműködésével.

A Terv pontosan ezt kínálja.

A COVID-19 világjárvány hatása a rákellátásra és a rákos betegekre Európa-szerte – beleértve a kórházi felvételek 11,5%-os visszaesését – rávilágított arra, hogy a hatékony partnerségek, a kiszolgáltatott csoportok támogatása, valamint a létfontosságú rákellátás biztosítására való felkészültség kulcsfontosságú lesz az eljövendő válságokban.

A Terv ezzel foglalkozik.

Az olyan finanszírozási eszközökön keresztül, mint az EU4Health program és a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz, támogatjuk a tagállamok arra irányuló erőfeszítéseit, hogy rugalmas egészségügyi rendszereket építsenek ki.

Ezen túlmenően nem veszítünk időt azzal, hogy teljesítsük, amit a Rákellenes Terv keretében ígértünk, hogy az emberek javát szolgáljuk szerte az Európai Unióban.

Szeptemberben benyújtottuk javaslatunkat a szűréssel kapcsolatos tanácsi ajánlások aktualizálására. 19 évvel az utolsó frissítés után.

Az emlő-, a méhnyak- és a vastag- és végbélre vonatkozó irányelvek frissítése, valamint három új rákos terület bevezetése. Viszont szükségünk van Önökre, hogy támogassák nagyra törő javaslatunkat, amit a Tanács most tárgyal. Szeretnék itt megemlíteni egy olyan kezdeményezést, amelyben a Rákellenes Terv részeként személyesen elköteleztem magam a folyamat mellett, és amelyben szintén jelentős előrelépés történt a közelmúltban Cipruson.

A felejtéshez való jog. A diszkrimináció bármilyen formája elleni küzdelemről szól. Arról szól, hogy kezeljük pénzügyi szolgáltatások elérhetősége terén a méltánytalanságot, ami azokat sújtja, akik rákbetegek vagy azok voltak.

A tudomány fejlődésének köszönhetően nő a ráktúlélők száma. Minden ember megérdemli, hogy teljes életet éljen a rák után. Ezt pedig az EBCP-n keresztül biztosítjuk. A Bizottság jövőre megkezdi az első uniós szintű magatartási kódex kidolgozását ennek megoldására. Nagyon biztató látni, hogy egyes tagállamok, például Ciprus már lépéseket tesznek ezen a területen.

Természetesen az elhatározásunk, hogy megfordítjuk a rák elleni küzdelmet, nemcsak a polgáraink számára van fenntartva. Ezért zárásként szeretnék néhány szót ejteni az ukrajnai háborúról.

Oroszország agressziója súlyosan érintette a menekülteket és a krónikus betegségekben, köztük a rákban szenvedő betegeket.

A Bizottság erőteljes, egészséggel kapcsolatos választ koordinált. Az EU-tagállamok segítségével betegeket evakuáltak kezelésre az EU-ban. Civil szervezeteink közösségét azért mozgósították, hogy nagyon valós és gyakorlatias – és nagyon emberi – módon segítsék egészségügyi rendszereinket, ukrán betegeket és családjaikat.

Ez egy újabb beszédes példa arra, hogy az európai szolidaritás és együttműködés hogyan biztosíthatja, hogy minden rászoruló beteg magas színvonalú ellátásban és kezelésben részesüljön.

Hölgyeim és Uraim,

Mindannyiunknak együtt kell működnünk.

Az Európai Rákligák Szövetsége több mint négy évtizede platformot biztosít az aktív együttműködéshez az EU-ban és azon kívül. Más civil társadalmi szervezetekkel együtt Önök is kulcsfontosságú partnereink voltak a Rákellenes Terv megvalósításában.

Az EU4Health Programjának finanszírozásával az ECL segített abban, hogy a rák elleni védekezés a politikai napirend előkelő helyén maradjon, és nagymértékben hozzájárult az Európai Rákellenes Kódex értékeléséhez és népszerűsítéséhez.

Most, a megújult uniós támogatással az ECL a Kódex közelgő frissítését arra használja fel, hogy folytassa a polgárok egészségügyi ismereteinek fejlesztésére, az elsődleges rákmegelőzés erősítésére és az egészséges életmód népszerűsítésére irányuló erőfeszítéseit.

Az ECL teljes elkötelezettségét a Bizottság Rákellenes Kapcsolattartó Csoportjában való részvételével is megmutatja.

Nagyra értékeljük az Önök segítségét az információk és adatok helyszíni gyűjtésében. Információk és adatok, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy jobban nyomon kövessük és értékeljük a Rákellenes Terv és annak Végrehajtási Ütemtervének előrehaladását.

Nagyra értékeljük támogatásukat a lehetséges hosszabb távú célok meghatározásában.

Két évvel ezelőtti 40. konferenciájukon azt mondtam, hogy Európa útnak indult az EU-ban élő rákos betegek és családok életének javítása érdekében.

Ezen az úton az európai és nemzeti rákellenes szervezetekre, mint közeli partnereinkre hivatkoztam.

Két év elteltével az ECL továbbra is teljes mértékben kitart az elképzelésünk mellett.

Együtt megőrizhetjük rákellenes akcióink lendületét és folytonosságát, miközben végrehajtjuk Európa Ráklegyőzési Tervét, lépésről lépésre, kezdeményezésről kezdeményezésre.

Együtt fogjuk elérni a változást.

 

 

Kapcsolódó bejegyzések

Beszámolók külföldi rendezvényekről

Beszámoló a 9. Euroskin Munkaértekezletről

„Biomarkerek alkalmazása a bőrrákok primér és másodlagos megelőzésében”  címen tartották a  9. Euroskin Munkaértekezletet, amelyre a Belga Rákalapítvány és az Európai Rákligák szervezésében, 2018 ápr. 16-17-én, Brüsszelben került sor. A rosszindulatú bőrmelanoma, a basalioma és Olvass tovább...

Beszámolók külföldi rendezvényekről

Beszámoló – ECL 2017. évi konferenciája és közgyűlése, Eu Kódex workshop

Beszámoló az Európai Rák Ligák Szövetségének (ECL) 2017. évi konferenciájáról és közgyűléséről valamint az Európai Rákellenes Kódexről szóló workshopról A kiküldetés helyszíne: Koppenhága, Dánia A kiktüldetés ideje: 2017. szeptember 26-29. A kiküldött neve, tisztsége: Rozványi Olvass tovább...

Beszámolók külföldi rendezvényekről

Európai Rákbetegek Koalíciójának (ECPC) Éves konferencia és Közgyűlése

Brüsszel, 2022 május 27-28. A 2022. évi Éves Konferencia, amely 2022. május 27-én, barátságos és kollegiális légkörben zajlott a brüsszeli Hotel Renaissance-ban, lehetőséget adva az ECPC tagjainak, partnereinek és szponzorainak, hogy három év után újra Olvass tovább...