Beszámoló

Europa Uomo éves közgyűlés és Prosztatarák Szeminárium

Bécs, 2017.06.09-10.

A kiutazó neve: Gaál Imre
A kiutazó szervezeti egysége: Magyar Rákellenes Liga
A kiutazó munkaköre, tisztsége: könyvelő, elnökségének tag
A kiküldetés helye: Bécs, Ausztria
A rendezvény szervezője: Europa Uomo

Az Europa Uomo az Európai Prosztatarák Koalíció, amely összefogja a prosztatarák betegekkel foglalkozó európai szervezeteket. Kb. 20 tagja van, köztük a Magyar Rákellenes Liga is. A szervezet évente tart közgyűlést, amelyen a tagszervezetek két vagy három képviselője vehet részt, de csak egy tagnak van szavazati joga.

Program:

2017.06.09., péntek

A közgyűlés 14:00-kor kezdődött, melynek főbb pontjai a következők voltak:

  • Az Elnökség jelentése
  • Elnökségi tag választás
  • Günther Carl előadása: “Egy új, számítógépes módszer, amely segít a betegeknek és urológusoknak a megfelelő terápia kiválasztásában.”
  • Szabályzatok módosítása
  • A következő közgyűlés helyszíne és időpontja (Dublin, várhatóan 2018.06.07-10.)

Este közös vacsora egy közeli vendéglőben.

2017.06.10., szombat 

Egész napos (8:30-16:30) szeminárium „360 fokos analízis a prosztatarákról” címmel
(360 Degree Analysis of Prostate Cancer)

A program helyszíne a Bécsi Orvosi Egyetem volt, 15 orvos és egy pszichológus előadása hangzott el kiváló előadóktól, akik valóban minden nézőpontból megvizsgálták, teljesen körüljárták a témát. A regisztrált résztvevők száma 126 volt.

Tapasztalatok:

  1. Ez volt a második alkalom, amikor részt vettem az Europa Uomo közgyűlésén, illetve rendezvényén. Érdekes volt, hogy sokan emlékeztek rám az előző közgyűlésről – persze nekik könnyebb volt, hisz egymást már régebben ismerték. Az idei program elég szoros volt, így beszélgetésre, kapcsolatok építésére kevesebb idő jutott. Most is viszonylag nagy számban részt vettek a közgyűlés tagjainak házastársai, valamint a szervezők részéről sok önkéntes.
  1. Az Elnökség jelentéséből fontosnak tartom kiemelni, hogy a korábbi finanszírozási módszeren változtattak és bevezették a projekt alapú megközelítést. Konkrét projektekre könnyebb támogatást szerezni, az eredmények jobban mérhetők, valamint könnyebb ezeket „kommunikálni”. A jelentésben az is szerepel – egy jól áttekinthető, táblázatos formában –, hogy melyik projekt mely stratégiai cél(ok) megvalósulásához járul hozzá.

A projektek az alábbiak: 

  1. projekt: figyelemfelkeltő kampány: „a tough nut to crack”
  2. projekt: képviselet, illetve részvétel uniós szintű találkozókon
  3. projekt: kezdeményezések az új EU tagállamokban / lengyel csomópont (hub)
  4. projekt: új oldalak és tartalmak fejlesztése és tervezése a weboldalhoz és új médiaeszközök használata
  5. projekt: betegtámogatók képzése
    Az Europa Donna példáját követve az Elnökség szeretne egy ilyen képzést szervezni évente 40 betegtámogató számára. A Közgyűlés némi vita után elfogadta a javaslatot. Az Elnökség feladata, hogy kidolgozza a képzés formáját, részleteit, amihez minden észrevételt, javaslatot vagy ötletet örömmel vár. A Közgyűlés ugyancsak elfogadta azt a javaslatot, miszerint az Europa Uomo vegye fel a kapcsolatot más szervezetekkel (ESO, ECPC, stb.) a képzés projekttel kapcsolatban.
  6. projekt: legyenek minősített Prosztatarák Centrumok (Prostate Cancer Units, PCUs)
    Ezt a projektet az ESO szponzorálja és egyúttal azt is szeretnék, hogy az EUomo is vegyen részt a Prosztatarák Centrumokat auditáló csoportok munkájában.
  7. projekt: korai diagnózis segítése az EU újabb tagállamaiban
    Ezzel kapcsolatban Joaquim Domingos javasolta, hogy ne csak új tagállamokban történjen, de erre nincs elegendő forrás. Arra viszont van lehetőség, hogy ha vannak a korai diagnózisról szóló angol nyelvű dokumentumok, azt lefordítsák portugál nyelvre.

III. További lehetőségek

  1. Az Europa Uomo stratégiájának 4. pontja az új betegklubok létrehozásának segítése az új uniós tagállamokban. Ennek a felelőse az Elnökségen belül eddig Ekkehard Büchler volt, a házigazda „Selbsthilfe Prostatakrebs“ osztrák prosztatarák szervezet alapítója. Ő a mostani találkozón is szorgalmazta, hogy legyen magyarországon egy jól működő betegklub prosztatarákban érintettek számára. Ebben együtt lehetne működni a szlovák szervezettel, akiktől többen is jelen voltak a rendezvényen. Szintén támogatta az ötletet a szeminárium magyar előadója, prof. dr. Nyirády Péter urológus, az MTA doktora, igazgató egyetemi tanár.
  1. Günther Carl előadása kapcsán érdemes lenne megvizsgálni, hogy az abban szereplő honlap információit tudjuk-e hasznosítani, ha igen, milyen formában és ehhez milyen finanszírozás, milyen együttműködés, stb. lenne szükséges. A honlap címe: https://www.pco-study.com/info

Köszönet az Europa Uomo-nak, hogy a szállás és utazás költségeinek támogatásával lehetővé tette a részvételemet.

  1. július 4.

Gaál Imre

Kapcsolódó bejegyzések

Beszámolók külföldi rendezvényekről

Beszámoló – “Melanoma Közép- és Kelet-Európában” című konferenciáról

Helyszín: Zágráb Időpont: 2017. június 23-25. A konferencia (MPNCEE) rövidítése tulajdon képpen egy networköt, vagyis a melanoma betegek és szakemberek által kiépített regionáls földrajzi hálózatot takarja, amelynek fő célja a szűrés, a korai diagnózis és Olvass tovább...

Beszámolók külföldi rendezvényekről

Beszámoló – European Cancer Patient Coalition éves közgyűlése

Beszámoló European Cancer Patient Coalition éves közgyűlése Brüsszel, 2016. június 3-5. A kiutazó neve: Csordásné dr. Juhász Judit Sarolta A kiutazó szervezeti egysége: Magyar Rákellenes Liga A kiutazó munkaköre: az utazás szervezése alatt általános elnökhelyettes, Olvass tovább...

Beszámolók külföldi rendezvényekről

Ken Mastrist választották meg az Európai Rákbetegek Koalíciója új elnökévé

Az Európai Rákbetegek Koalíciója (ECPC) örömmel jelenti be új elnökének, Ken Mastrisnak megválasztását. Ez a döntés 2020. november 25-től lépett hatályba. Ken Mastris Kathi Apostolidis volt elnököt követi, akit 2019 júniusában választottak elnökké. Ken Mastris Olvass tovább...