A kiküldetés helyszíne: Koppenhága, Dánia
A kiküldetés ideje: 2017. június 21-23.
A kiküldött neve, tisztsége: Rozványi Balázs, elnök
A rendezvény szervezője: az Európai Rák Ligák Szövetsége (ECL)
A rendezvény házigazdája: Dán Rák Társaság (Danish Cancer Society)

2017.június 22.

  • 1.ülés: A megelőzési részleg munkájának és stratégiai megközelítésének áttekintése

Mette Lolk Hanak előadása áttekintést nyújtott a rákmegelőzési munkáról, ideértve az Európai Rákellenes Kódex (ECAC) használatáról és kommunikációjáról szóló példákat. A DCS Rákmegelőzési részlegében 50 MDKK (kb. 2 Mrd HUF) költségvetéssel 60 alkalmazott (+tanulók, trénerek) dolgoznak. A vezető alá titkárság és négy másik osztály tartozik: Fizikai aktivitás és táplálkozás, Szűrési és betegség információ, Dohányzás, Nap és alkohol. A rákbetegségek 40%-a megelőzhető. A megelőzésben használt eszközök: Segítség az önsegítéshez, nagykövetek és szerepmodellek, sajtó, lobbi, partnerségek, célcsoportok, önkéntesek és partnerek bevonása.

  • 2. ülés: A bizonyítékokon alapuló rákmegelőzés előfeltételei

Gerda Engholm a NORDCAN titkárságáról arról beszélt, hogy a megelőzhető daganatos megbetegedésekkel kapcsolatban hogyan használják fel a NORDCAN projektben és a közös NCU (Nordic Cancer Union – Északi Rák Únió) projektben az elhízás, mint eseti kockázati tényező a statisztikai adatait és eredményeit a rák megelőzésében.

Anne Tjønneland Táplálkozás, rák és egészség – következő generációk – a rák megelőzésére gyakorolt ​​hatásokA DCS Kutató Központjában a világ minden tájáról származó 185 kutató és technikus dolgozik, többek között az étkezés, a gének és a környezet témákon. Az egyik jelenlegi legnagyobb témájuk a több generáción (nagyszülők, szülők, gyerekek) átívelő kutatás a táplálkozás rákkal kapcsolatos hatásáról.

  • 3. ülés: A megelőzés tevékenységek a táplálkozásra, a testmozgásra és az elhízásra fókuszálva

Gitte Laub Hansen előadása az lefordította ECAC a táplálkozással, a testmozgással és az elhízással kapcsolatos tanácsait konkrét kampányokra. A Go cycling Denmark! célkitűzése, hogy 1 százalékponttal növelje a kerékpáron megtett utakat, a Játssz és tanulj!-é a 6-13 éves iskolások fizikai aktivitásának növelése, az Egészséges kukásoké pedig az, hogy 2020-ra mindenkinek ugyanolyan kicsire csökkentsék a rák kockázati tényezőjét.

A DCS étkezdéjében elfogyasztott húsban szegény és változatosan elkészített zöldségekben gazdag ebédünk után a városi vasúttal beutaztunk a Fő tér környékére, ahol a délutánt a Teljeskiőrlésű Partnerségnél töltöttük.

Susanne Walter Johannessen, a Dán Állategészségügyi és Élelmiszer Hatóságnak a Teljeskiőrlésű Partnerségben beöltött szerepéről, a különböző partner szerepeiről, fókuszterületekről és eszközökről beszélt. Tájékoztatott a Kulcslyuk és a Teljeskiőrlésű logók jelentéséről és használatának feltételeiről. Hét év alatt a teljeskiőrlésű gabonák napi bevitele 36 grammról 63 grammra növekedett. A logo és a kampány ismertsége 20%-ról 60%-ra, a termékek száma 170-ről közel 700-ra nőtt.

Gitte Hestehave, a Dán Élelmiszeripari Szövetségtől elmondta a Teljeskiőrlésű Partnerség történetét, ami 2005-ben kezdődött, amikor egy diéta hatására az emberek kenyérfogyasztása drasztikusan csökkent. Ekkor alapított az élelmiszeripar egy tudásközpontot, ami kezdte gyűjteni az egészséges táplálkozással kapcsolatos információt. A figyelem hamar a teljeskiőrlésű gabonákra fordult. Hosszú út vezetett anyilvános partnerség létrehozásáig, és addig, hogy a szervezet jól működjön és eredményeket tudjon felmutatni.

Per Frank (Nestlé Nordic) előadása az integrált kínálat biztosításáról, a termékek átalakításáról, a PPP-ben való részvétel ösztönzéséről és az élelmiszeripar szerepéről szólt. A termékek átalakítása azt jelenti, hogy a termékeik átlagos cukortartalmát 2 év alatt 8,5%-kal, sótartalmát 10,5%-kal, telítettzsír-tartalmát 6,5%-kal csökkentették fokozatosan, hogy a fogyasztók észre se vegyék, és a tendenciát folytatják.

Gitte Laub Hansen (DCS) előadása a civil szervezetek perspektívái, elkötelezettségükről és Teljeskiőrlésű Partnerségben való részvételükről szólt. Arról az útról, ami attól a felismeréstől, hogy a növényi rost milyen fontos a vastagbélrák kockázatának csökkentésében vezetett a laza hálózattól kezdődően a szoros partnerségig. Camilla Toft Petersen, a Teljeskiőrlésű Partnerség Titkárságáról a fogyasztók számára történő értékesítés stratégiájáról, a kiskereskedők perspektíváiról tartott előadást. 

Cecilia Mandrup és Martine Kjærsgaard, a Teljeskiőrlésű Partnerség Titkárságának tagjai a szervezet a szervezet 2017-2018-as akciótervét mutatták be, amiben részletesen ismertették az egyes kampánytevékenységeket és időzítésüket.

2017.június 23.

  •  4. ülés: Rákmegelőzés a dohányzásra koncentrálva

Niels Them Kjær a DCS dohányzással kapcsolatos munkájával kapcsolatban a dohányzásellenőrzés dániai hátteréről, a dohányzásleszoktatás általános módszereiről és a Dán Végjáték Projektről, a Dohányzásmentes Jövőről beszélt. Ez utóbbi célkitűzése, hogy 2030-ban a gyerekek és a fiatalok ne dohányozzanak, és a felnőtt lakosság legfeljebb 5%-a legyen dohányos.

  • 5. ülés: Rákmegelőzés az UV/napbiztonság témára és alkohol kampányra koncentrálva

Peter Dalum két nyilvános kampányra összpontosított, amelyeket különösen sikeresnek ítélt. A sikertényezőkre, az akadályok leküzdésére koncentrált az előadó, és gyakorlati tanácsokat kaptunk a kampányok lebonyolításához. Előadásának első fele a napbiztonságról szólt: miért is kell egyáltalán a bőrrákkal foglalkozni Dániában? A dánok bőrrákját a szoláriumok és a szabadság ideje alatti mértéktelen napozás okozzák. A vízió, hogy ne legyen bőrrák Dániában, a misszió, hogy hogyan napozzanak biztonságosan. A sokkomponensű kampányuk legsikeresebb része a közösségi oldalakon terjesztett “Segíts egy dánnak” kampányfilm volt. Az alkohollal kapcsolatos kampányuk célja, hogy 2020-ra 20%-os csökkenést érjenek el a következő területeken: a 15 éven aluli alkoholfogyasztók száma, alkoholfogyasztás, lerészegedésig tartó ivászat. Kampányuk szlogenje: Igyál kevesebbet, tapasztalj többet!

  • 6. ülés: HPV oltás és szűrés

Ulla Axelsen ismertette a dán paradoxont a  HPV oltással kapcsolatban, aminek a felemelkedését és bukását megtapasztalták egy rossz üzenetű dokumentumfilm miatt. Az oltás aránya négy év alatt 80%-ról 15%-ra csökkent.  Az oltás népszerűsítése érdekében partnerséget hoztak létre a egészségügy, a DCS és a Dán Orvosi Társaság között, amit támogat a média nagy része is. Cél, hogy újra 80% legyen az oltási arány.

Köszönet az ECL-nek, hogy útiköltség és szállásdíj támogatásával lehetővé tette részvételemet a workshopon.

Budapest, 2017. július 16.

Rozványi Balázs
elnök

Kapcsolódó bejegyzések

Beszámolók külföldi rendezvényekről

Beszámoló a 2023. évi Kínai Holisztikus és Integratív Onkológiai Kongresszusról (2023CCHIO)

Tiencsin, Kína, 2023. november 13-20. A 2023. évi Kínai Holisztikus és Integratív Onkológiai Kongresszuson (2023CCHIO) a Kínai Rákellenes Társaság (China Anti-Cancer Association – CACA) meghívására vettem részt vendégelőadóként és az egyik szekcióülés társelnökeként. Köszönet a Olvass tovább...

Beszámolók külföldi rendezvényekről

Beszámoló az Európai Rák Ligák Szövetségének 40. ünnepi konferenciájáról és közgyűléséről

Brüsszel, 2020. november 9-10. Online találkozó Az Európai Rák Ligák Szövetségének (ECL) tagjai, 35 ország rákos közösségének szakértői és érdekelt felei gyűltek össze online, hogy megvitassák a rákmegelőzés és -kontroll Európában elért eredményeit és jövőbeli Olvass tovább...

Beszámolók külföldi rendezvényekről

Beszámoló a 9. Euroskin Munkaértekezletről

„Biomarkerek alkalmazása a bőrrákok primér és másodlagos megelőzésében”  címen tartották a  9. Euroskin Munkaértekezletet, amelyre a Belga Rákalapítvány és az Európai Rákligák szervezésében, 2018 ápr. 16-17-én, Brüsszelben került sor. A rosszindulatú bőrmelanoma, a basalioma és Olvass tovább...