A kiküldetés helyszíne: Koppenhága, Dánia
A kiküldetés ideje: 2017. június 21-23.
A kiküldött neve, tisztsége: Rozványi Balázs, elnök
A rendezvény szervezője: az Európai Rák Ligák Szövetsége (ECL)
A rendezvény házigazdája: Dán Rák Társaság (Danish Cancer Society)

2017.június 22.

  • 1.ülés: A megelőzési részleg munkájának és stratégiai megközelítésének áttekintése

Mette Lolk Hanak előadása áttekintést nyújtott a rákmegelőzési munkáról, ideértve az Európai Rákellenes Kódex (ECAC) használatáról és kommunikációjáról szóló példákat. A DCS Rákmegelőzési részlegében 50 MDKK (kb. 2 Mrd HUF) költségvetéssel 60 alkalmazott (+tanulók, trénerek) dolgoznak. A vezető alá titkárság és négy másik osztály tartozik: Fizikai aktivitás és táplálkozás, Szűrési és betegség információ, Dohányzás, Nap és alkohol. A rákbetegségek 40%-a megelőzhető. A megelőzésben használt eszközök: Segítség az önsegítéshez, nagykövetek és szerepmodellek, sajtó, lobbi, partnerségek, célcsoportok, önkéntesek és partnerek bevonása.

  • 2. ülés: A bizonyítékokon alapuló rákmegelőzés előfeltételei

Gerda Engholm a NORDCAN titkárságáról arról beszélt, hogy a megelőzhető daganatos megbetegedésekkel kapcsolatban hogyan használják fel a NORDCAN projektben és a közös NCU (Nordic Cancer Union – Északi Rák Únió) projektben az elhízás, mint eseti kockázati tényező a statisztikai adatait és eredményeit a rák megelőzésében.

Anne Tjønneland Táplálkozás, rák és egészség – következő generációk – a rák megelőzésére gyakorolt ​​hatásokA DCS Kutató Központjában a világ minden tájáról származó 185 kutató és technikus dolgozik, többek között az étkezés, a gének és a környezet témákon. Az egyik jelenlegi legnagyobb témájuk a több generáción (nagyszülők, szülők, gyerekek) átívelő kutatás a táplálkozás rákkal kapcsolatos hatásáról.

  • 3. ülés: A megelőzés tevékenységek a táplálkozásra, a testmozgásra és az elhízásra fókuszálva

Gitte Laub Hansen előadása az lefordította ECAC a táplálkozással, a testmozgással és az elhízással kapcsolatos tanácsait konkrét kampányokra. A Go cycling Denmark! célkitűzése, hogy 1 százalékponttal növelje a kerékpáron megtett utakat, a Játssz és tanulj!-é a 6-13 éves iskolások fizikai aktivitásának növelése, az Egészséges kukásoké pedig az, hogy 2020-ra mindenkinek ugyanolyan kicsire csökkentsék a rák kockázati tényezőjét.

A DCS étkezdéjében elfogyasztott húsban szegény és változatosan elkészített zöldségekben gazdag ebédünk után a városi vasúttal beutaztunk a Fő tér környékére, ahol a délutánt a Teljeskiőrlésű Partnerségnél töltöttük.

Susanne Walter Johannessen, a Dán Állategészségügyi és Élelmiszer Hatóságnak a Teljeskiőrlésű Partnerségben beöltött szerepéről, a különböző partner szerepeiről, fókuszterületekről és eszközökről beszélt. Tájékoztatott a Kulcslyuk és a Teljeskiőrlésű logók jelentéséről és használatának feltételeiről. Hét év alatt a teljeskiőrlésű gabonák napi bevitele 36 grammról 63 grammra növekedett. A logo és a kampány ismertsége 20%-ról 60%-ra, a termékek száma 170-ről közel 700-ra nőtt.

Gitte Hestehave, a Dán Élelmiszeripari Szövetségtől elmondta a Teljeskiőrlésű Partnerség történetét, ami 2005-ben kezdődött, amikor egy diéta hatására az emberek kenyérfogyasztása drasztikusan csökkent. Ekkor alapított az élelmiszeripar egy tudásközpontot, ami kezdte gyűjteni az egészséges táplálkozással kapcsolatos információt. A figyelem hamar a teljeskiőrlésű gabonákra fordult. Hosszú út vezetett anyilvános partnerség létrehozásáig, és addig, hogy a szervezet jól működjön és eredményeket tudjon felmutatni.

Per Frank (Nestlé Nordic) előadása az integrált kínálat biztosításáról, a termékek átalakításáról, a PPP-ben való részvétel ösztönzéséről és az élelmiszeripar szerepéről szólt. A termékek átalakítása azt jelenti, hogy a termékeik átlagos cukortartalmát 2 év alatt 8,5%-kal, sótartalmát 10,5%-kal, telítettzsír-tartalmát 6,5%-kal csökkentették fokozatosan, hogy a fogyasztók észre se vegyék, és a tendenciát folytatják.

Gitte Laub Hansen (DCS) előadása a civil szervezetek perspektívái, elkötelezettségükről és Teljeskiőrlésű Partnerségben való részvételükről szólt. Arról az útról, ami attól a felismeréstől, hogy a növényi rost milyen fontos a vastagbélrák kockázatának csökkentésében vezetett a laza hálózattól kezdődően a szoros partnerségig. Camilla Toft Petersen, a Teljeskiőrlésű Partnerség Titkárságáról a fogyasztók számára történő értékesítés stratégiájáról, a kiskereskedők perspektíváiról tartott előadást. 

Cecilia Mandrup és Martine Kjærsgaard, a Teljeskiőrlésű Partnerség Titkárságának tagjai a szervezet a szervezet 2017-2018-as akciótervét mutatták be, amiben részletesen ismertették az egyes kampánytevékenységeket és időzítésüket.

2017.június 23.

  •  4. ülés: Rákmegelőzés a dohányzásra koncentrálva

Niels Them Kjær a DCS dohányzással kapcsolatos munkájával kapcsolatban a dohányzásellenőrzés dániai hátteréről, a dohányzásleszoktatás általános módszereiről és a Dán Végjáték Projektről, a Dohányzásmentes Jövőről beszélt. Ez utóbbi célkitűzése, hogy 2030-ban a gyerekek és a fiatalok ne dohányozzanak, és a felnőtt lakosság legfeljebb 5%-a legyen dohányos.

  • 5. ülés: Rákmegelőzés az UV/napbiztonság témára és alkohol kampányra koncentrálva

Peter Dalum két nyilvános kampányra összpontosított, amelyeket különösen sikeresnek ítélt. A sikertényezőkre, az akadályok leküzdésére koncentrált az előadó, és gyakorlati tanácsokat kaptunk a kampányok lebonyolításához. Előadásának első fele a napbiztonságról szólt: miért is kell egyáltalán a bőrrákkal foglalkozni Dániában? A dánok bőrrákját a szoláriumok és a szabadság ideje alatti mértéktelen napozás okozzák. A vízió, hogy ne legyen bőrrák Dániában, a misszió, hogy hogyan napozzanak biztonságosan. A sokkomponensű kampányuk legsikeresebb része a közösségi oldalakon terjesztett “Segíts egy dánnak” kampányfilm volt. Az alkohollal kapcsolatos kampányuk célja, hogy 2020-ra 20%-os csökkenést érjenek el a következő területeken: a 15 éven aluli alkoholfogyasztók száma, alkoholfogyasztás, lerészegedésig tartó ivászat. Kampányuk szlogenje: Igyál kevesebbet, tapasztalj többet!

  • 6. ülés: HPV oltás és szűrés

Ulla Axelsen ismertette a dán paradoxont a  HPV oltással kapcsolatban, aminek a felemelkedését és bukását megtapasztalták egy rossz üzenetű dokumentumfilm miatt. Az oltás aránya négy év alatt 80%-ról 15%-ra csökkent.  Az oltás népszerűsítése érdekében partnerséget hoztak létre a egészségügy, a DCS és a Dán Orvosi Társaság között, amit támogat a média nagy része is. Cél, hogy újra 80% legyen az oltási arány.

Köszönet az ECL-nek, hogy útiköltség és szállásdíj támogatásával lehetővé tette részvételemet a workshopon.

Budapest, 2017. július 16.

Rozványi Balázs
elnök

Kapcsolódó bejegyzések

Beszámolók külföldi rendezvényekről

„Melanoma patient network” konferencia, Brüsszel, 2019.03.22-24.

Dr.Gundy Sarolta beszámolója Betegek és szakemberek, együtt a melanoma ellen A rosszindulatú bőr melanoma a XIX. sz. – tól kezdődően, majd különösen a XX. sz. végétől az egyik leggyakoribb rákféleség mind a férfiak, mind a Olvass tovább...

Beszámolók külföldi rendezvényekről

Ken Mastrist választották meg az Európai Rákbetegek Koalíciója új elnökévé

Az Európai Rákbetegek Koalíciója (ECPC) örömmel jelenti be új elnökének, Ken Mastrisnak megválasztását. Ez a döntés 2020. november 25-től lépett hatályba. Ken Mastris Kathi Apostolidis volt elnököt követi, akit 2019 júniusában választottak elnökké. Ken Mastris Olvass tovább...

Beszámolók külföldi rendezvényekről

Beszámoló az Európai Rák Ligák (Association of European Cancer Leagues, ECL) 2019. évi éves konferenciájáról és közgyűléséről

2019-12-09 Az Európai Rák Ligák (Association of European Cancer Leagues, ECL) éves konferenciájára, közgyűlésére és a kapcsolódó tanácskozásokra idén Luxembourgban került sor 2019. november 26-30-ig. Vendéglátónk az idén a 25 éves fennállását ünneplő Rák Alapítvány Olvass tovább...