2017.március 20-21-én a Magyar Rákellenes Liga és az Európai Rák Ligák Szövetsége (Association of European Cancer Leagues, ECL) Budapesten rendezte meg az ECL-en belül működő betegtámogató munkacsoport (Patient Support Working Group, PSWG) tavaszi találkozóját. A helyszín a Budahegyvidéki Evangélikus Egyházközség (1123 Budapest, Kék Golyó u. 17.) volt.

Az európai szervezetnek a Magyar Rákellenes Liga már több éve aktív tagja, így megtisztelő volt a felkérés a budapesti találkozó megszervezésére.

Az összejövetelt Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke nyitotta meg, majd Liz Atkinson, a PSWG munkacsoport elnöke és Wendy Yared ECL igazgató is köszöntötte a résztvevőket.

 

A találkozó során először röviden áttekintették:

  •         a munkacsoport által kidolgozott és már elfogadott Rehabilitációs Atlaszt,
  •         a betegszervezetek és a gyógyszeripar együttműködéséről szóló ECL iránymutatást,
  •         a rákellenes gyógyszerekhez való egyenlő hozzáférés munkacsoport irányelveit.

Az első két pont előadója Kate O’ Regan, az ECL munkatársa volt, aki interneten keresztül kapcsolódott be a csoport munkájába.

Részletes ismertetést kaptak Alrik Meesen-től, a Holland Rák Társaság (KWF Kankerbestrijding – The Dutch Cancer Society) akciótervéről, amelyet azért dolgoztak ki, hogy 2018 végéig jelentősen javuljon a rákbetegek életminősége.

A Flamand Liga (Stand up to Cancer – Kom op tegen Kanker, Flanders) képviselője, Hans Neefs beszámolt arról az iránymutatás-tervezetről, amelyet egy felmérés alapján állított össze. Ez a szakdolgozók számára nyújt ismereteket a betegeket otthon gondozók (hozzátartozók, barátok, stb.) különböző szerepeiről és arról, hogy hogyan lehet ezeknek a gondozóknak a munkáját a lehető legjobban segíteni. Ez azért különösen fontos, mert az ápolási idő több mint felét ők töltik a rákbetegekkel, miközben a hivatalos egészségügyi rendszer ritkán készíti fel őket erre a szerepre.

Mivel ez egy viszonylag új téma a Ligák életében, szeretnénk egyre nagyobb figyelmet szentelni és segítő kezet nyújtani azon családtagoknak, barátoknak, akik a rákkal érintettek életében, életvitelében segédkeznek.

A találkozó egyik legmeghatóbb része Marja Aarnipuro finn mellrák túlélő és újságírónő története volt. Előadása első részében a betegsége során és az azt követően átélt félelmeiről, valamint ezek leküzdéséről beszélt. Tapasztalata szerint a rákbetegek félelmének leggyakoribb oka az információhiány, hiszen attól félünk legjobban, amit nem ismerünk. Ezért a beteg akkor tud a legkönnyebben megküzdeni a félelemmel, ha a lehető leggyorsabban információhoz juttatjuk, a betegség minden fázisában.

Később elmondta, hogy Finnországban az azóta eltelt 7 és fél évben komoly változások voltak, így ma már sokkal jobb helyzetben vannak az emlőbetegek: például ha valami szokatlant észlelnek, akár online módon is eljuttathatják a tüneteket a Klinikának, ahonnan azonnal megkapják a választ, hogy ez mennyire komoly vagy veszélyes.

Az előadás végén bemutatta a már megjelent két könyvét, melyekben részletesen írt a betegségéről, tapasztalatairól és érzéseiről. Az írás is sokat segített neki a megküzdésben és reméli, hogy a két könyv a betegtársaknak is segíteni fog ebben. Ezután még hozzátette, hogy valószínűleg már teljesen jól van, hiszen harmadik, most készülő könyve egy krimi.

 

Az első nap utolsó nagyobb témájaként a betegeket támogató önkéntesek szerepéről és a velük való együttműködés formáiról beszéltek. Mivel a betegtámogató csoport egyik fontos feladata, hogy a tagszervezetek jó gyakorlatait összegyűjtse és megossza, ezért úgy döntöttek, hogy ezt a munkát három csoporttag elkezdi és a következő PSWG ülésen az addig elkészült anyagot megvitatják.

Liz Atkinson vezetésével röviden beszéltek még arról, hogy milyen nehézségekkel kell szembesülnie a rákbetegeknek egyes országokban, ha biztosítást szeretnének kötni. Előfordul, hogy egy tengeren túli utazáshoz a biztosítás többe kerül a rákbetegnek, mint maga az utazás!

Az első nap utolsó szakmai programjaként Laila Walther beszélt az őszi PSWG találkozóról, melyet az ECL-lel együtt a Dán Rák Társaság (Danish Cancer Society) szervez.

Második nap reggel Gaál Imre tartott rövid előadást a Magyar Rákellenes Ligáról, majd Vidor Eszter ismertette a betegszervezetek magyarországi helyzetét.

 

Ezután az Országos Onkológiai Intézetet látogatták meg a résztvevők prof. dr. Ottó Szabolcs, az Intézet volt főigazgató-helyettese vezetésével, ahol először a Központi Laboratóriumot tekintették meg. Prof. dr. Gődény Mária a Diagnosztikai Központot, dr. Vízkeleti Júlia a Sugárterápiás Központot és modern műszereit, dr. Sávolt Ákos a  Daganatsebészeti Központot mutatta be.

A találkozót az Országos Onkológiai Intézet területén álló Irgalmas Jézus Kápolnában zárták, megismerve ennek történetét. Ezt a kápolnát fehérneműraktárból a Magyar Rákellenes Liga kezdeményezésére és támogatásával adták vissza eredeti rendeltetésének 2004-ben.

 

 

A résztvevők 10 különböző ECL tagszervezettől érkeztek. Mivel az egyik ország esetében három szervezet is képviselve volt, így ez 8 különböző országot jelent. Ezen kívül az ECL központból ketten is részt vettek a programon, köztük az ECL igazgatója, Wendy Yared.

A betegtámogató munkacsoport angol nevének megfelelően minden témában lehetőség volt kérdéseket feltenni és különböző véleményeket megfogalmazni, így valóban egy jó hangulatú műhelyként dolgozhattunk. A vendégelőadókkal és a magyar résztvevőkkel együtt éppen 20 fő volt, akik jelenlétükkel hozzájárultak a program sikeréhez, a program zavartalan lebonyolításáról pedig a Magyar Rákellenes Liga két további munkatársa gondoskodott folyamatosan.

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Kékgolyó koncertek 34.

„Csak a derű óráit számolom…” A Magyar Rákellenes Liga és az Országos Onkológiai Intézet szervezésében szeretettel várjuk a betegeket, orvosokat, ápolókat és az Intézet valamennyi dolgozóját 2018. október 04. csütörtök 15 órakor koncertsorozatunk következő előadására. Helyszín: Országos Onkológiai Intézet Daganatsebészeti Olvass tovább...

Egyéb

2021. januári programajánló

Vigyázzunk egymásra és magunkra! Tartsuk be a járványügyi előírásokat! Viseljünk maszkot és tartsunk megfelelő távolságot! Ne felejtkezzünk el a fertőtlenítésről sem! A Járványügyi szigorítások pontjainak megfelelően semmilyen kül- és beltéri programot nem szervezünk. Csak az online Olvass tovább...

Alapszervezetek

Az élet virága benned él – mandalakészítés

Magyar Rákellenes Liga Gödöllői Alapszervezete Helyszín:„Mi újság V.An? Irodalmi kávézó a Gödöllői Városi Könyvtárban (2100 Gödöllő, Dózsa út 8.) Időpont: 2019. október 30. Téma: Az élet virága benned él Előadó: Bana Éva Mai jó-hír körünkben Olvass tovább...