Európai Rákligák Szövetsége Webinaros Munkaértekezlet, 2021. nov. 8- 9. (A Magyar Rákellenes Liga képviseletében).
Komolytalan észrevétel: Nem kell kitenni a lábad még a lakásból sem, nem kell frissen a fodrászhoz menni, decensen felöltözni, “szem felszedést” vállalni, elbújhatsz a 26-36 európai résztvevő között és lemérheted, hogy azért eléggé képben vagy. Amúgy Brüsszel szebb, mint a szoba. 😃
Komoly észrevétel: Sok lényegeset hallottam, ami újdonság volt számomra a szűrésekkel és statisztikákkal kapcsolatban. Szomorúan tapasztaltam, hogy Magyarország nagyon kevés rák-epidemiológiai statisztikában szerepel, az angol nyelvű publikációk kis száma miatt.
Anélkül, hogy részletekbe mennék, néhány dolgot megosztok:
A kutatások tovább fejlesztéséhez az alkalom szerű szűrések nem adnak annyi eredményt, mint a szervezett, népesség alapú szűrési eredmények. Minden esetben nagyjából azonos kritériumok alá sorolható vizsgálati csoportokat hasonlítunk össze a “nem szelektált” csoportokkal szemben.
Az orvos (O) és a beteg (😎 közötti kapcsolat ne legyen egyirányú (O:B), mert a paternalista szemlélet senkinek nem jó.
O:B kétirányú legyen, így az EVOLÚCIÓ (fejlődés) = REVOLÚCIÓ (forradalom), ami az O:B beteg kapcsolaton kívül a további szűrési stratégia irányvonalát és az etikáját is szélesíti. (Ez nemzetközi tendencia kell, hogy legyen abszolút humanitárius alapon!).
Kockázat számításra szabott szűrés: “Egy méret mindenkire” (One size fits all”) helyes, de nem ad teljes képet. Pl.az életkor mindig legyen egy kiemelten fontos szempont! Pl. Így derült ki, hogy ha az 50-70 évesek szervezett emlő szűrését 2 évente megszervezték , 1990- napjainkig, úgy 20-30%-kal csökkenthető volt az emlőrák halálozás ebben a korcsoportban IS! Fiatalabb korban pedig 5 rizikó csoportot érdemes vizsgálni, a sok génes komponensek (nem csak a BRCA1 gén) bevonásával, ami 18%-kal csökkenti az emlőrák kialakulásának kockázatát átlagosan. A szűrésben az életvitel, a táplálkozás, elhízottság, fizikai aktivitás, alkoholizálás és a dohányzás a kockázati csoportok kialakításában igen nagy különbségeket mutat. pl. 5 éven belül a rizikó csoportokban a megbetegedés 1/120 az alacsony és 1/17 a nagyon magas (minden paraméterben “rosszul viselkedő”) rizikójú csoportokban.
Érdekes a prosztata szűrésen belül a PSA mérés. Nagyon sok fals eredmény miatt 2012-ben javasolták először, hogy a PSA mérés legyen egyéni és nem tömegszűrésen alapuló. Pl. 70 év felett érdemes teszteltetni csoportosan, de 50-70 év között inkább az MRI-t javasolják, lehetőleg az invazív biopsia előtt.
A tüdőrák és a dohányzás kapcsolata egyértelmű. A dohányzás abbahagyását követő 10 év után kezd csak el csökkenni a rákrizikó.
Dr. Gundy Sarolta
MRL elnökségi tag, rákkutató

Kapcsolódó bejegyzések

Beszámolók külföldi rendezvényekről

Európai Rákbetegek Koalíciójának (ECPC) Éves konferencia és Közgyűlése

Brüsszel, 2022 május 27-28. A 2022. évi Éves Konferencia, amely 2022. május 27-én, barátságos és kollegiális légkörben zajlott a brüsszeli Hotel Renaissance-ban, lehetőséget adva az ECPC tagjainak, partnereinek és szponzorainak, hogy három év után újra Olvass tovább...

Beszámolók külföldi rendezvényekről

Ken Mastrist választották meg az Európai Rákbetegek Koalíciója új elnökévé

Az Európai Rákbetegek Koalíciója (ECPC) örömmel jelenti be új elnökének, Ken Mastrisnak megválasztását. Ez a döntés 2020. november 25-től lépett hatályba. Ken Mastris Kathi Apostolidis volt elnököt követi, akit 2019 júniusában választottak elnökké. Ken Mastris Olvass tovább...

Beszámolók külföldi rendezvényekről

Beszámoló az Európai Rákellenes Kódexről szóló workshopról

A kiküldetés helyszíne: Koppenhága, Dánia A kiküldetés ideje: 2017. június 21-23. A kiküldött neve, tisztsége: Rozványi Balázs, elnök A rendezvény szervezője: az Európai Rák Ligák Szövetsége (ECL) A rendezvény házigazdája: Dán Rák Társaság (Danish Cancer Olvass tovább...