Európai Rákligák Szövetsége Webinaros Munkaértekezlet, 2021. nov. 8- 9. (A Magyar Rákellenes Liga képviseletében).
Komolytalan észrevétel: Nem kell kitenni a lábad még a lakásból sem, nem kell frissen a fodrászhoz menni, decensen felöltözni, “szem felszedést” vállalni, elbújhatsz a 26-36 európai résztvevő között és lemérheted, hogy azért eléggé képben vagy. Amúgy Brüsszel szebb, mint a szoba. 😃
Komoly észrevétel: Sok lényegeset hallottam, ami újdonság volt számomra a szűrésekkel és statisztikákkal kapcsolatban. Szomorúan tapasztaltam, hogy Magyarország nagyon kevés rák-epidemiológiai statisztikában szerepel, az angol nyelvű publikációk kis száma miatt.
Anélkül, hogy részletekbe mennék, néhány dolgot megosztok:
A kutatások tovább fejlesztéséhez az alkalom szerű szűrések nem adnak annyi eredményt, mint a szervezett, népesség alapú szűrési eredmények. Minden esetben nagyjából azonos kritériumok alá sorolható vizsgálati csoportokat hasonlítunk össze a “nem szelektált” csoportokkal szemben.
Az orvos (O) és a beteg (😎 közötti kapcsolat ne legyen egyirányú (O:B), mert a paternalista szemlélet senkinek nem jó.
O:B kétirányú legyen, így az EVOLÚCIÓ (fejlődés) = REVOLÚCIÓ (forradalom), ami az O:B beteg kapcsolaton kívül a további szűrési stratégia irányvonalát és az etikáját is szélesíti. (Ez nemzetközi tendencia kell, hogy legyen abszolút humanitárius alapon!).
Kockázat számításra szabott szűrés: “Egy méret mindenkire” (One size fits all”) helyes, de nem ad teljes képet. Pl.az életkor mindig legyen egy kiemelten fontos szempont! Pl. Így derült ki, hogy ha az 50-70 évesek szervezett emlő szűrését 2 évente megszervezték , 1990- napjainkig, úgy 20-30%-kal csökkenthető volt az emlőrák halálozás ebben a korcsoportban IS! Fiatalabb korban pedig 5 rizikó csoportot érdemes vizsgálni, a sok génes komponensek (nem csak a BRCA1 gén) bevonásával, ami 18%-kal csökkenti az emlőrák kialakulásának kockázatát átlagosan. A szűrésben az életvitel, a táplálkozás, elhízottság, fizikai aktivitás, alkoholizálás és a dohányzás a kockázati csoportok kialakításában igen nagy különbségeket mutat. pl. 5 éven belül a rizikó csoportokban a megbetegedés 1/120 az alacsony és 1/17 a nagyon magas (minden paraméterben “rosszul viselkedő”) rizikójú csoportokban.
Érdekes a prosztata szűrésen belül a PSA mérés. Nagyon sok fals eredmény miatt 2012-ben javasolták először, hogy a PSA mérés legyen egyéni és nem tömegszűrésen alapuló. Pl. 70 év felett érdemes teszteltetni csoportosan, de 50-70 év között inkább az MRI-t javasolják, lehetőleg az invazív biopsia előtt.
A tüdőrák és a dohányzás kapcsolata egyértelmű. A dohányzás abbahagyását követő 10 év után kezd csak el csökkenni a rákrizikó.
Dr. Gundy Sarolta
MRL elnökségi tag, rákkutató

Kapcsolódó bejegyzések

Beszámolók külföldi rendezvényekről

Beszámoló – ECL 2017. évi konferenciája és közgyűlése, Eu Kódex workshop

Beszámoló az Európai Rák Ligák Szövetségének (ECL) 2017. évi konferenciájáról és közgyűléséről valamint az Európai Rákellenes Kódexről szóló workshopról A kiküldetés helyszíne: Koppenhága, Dánia A kiktüldetés ideje: 2017. szeptember 26-29. A kiküldött neve, tisztsége: Rozványi Olvass tovább...

Beszámolók külföldi rendezvényekről

ECL éves közgyűlés és konferencia

Helyszín: Ciprus, Limassol, St Raphael Resort & Marina Időpont: 2022. november 14-15. Stella Kyriakides európai parlamenti biztos vitaindító beszéde az Európai Rák Ligák Szövetségének 42. éves konferenciáján Tisztelt Résztvevők, Hölgyeim és Uraim! Nagy örömömre szolgál, Olvass tovább...

Beszámolók külföldi rendezvényekről

Beszámoló az  ECCO, 2018. szept. 7-9. között Bécsben tartott Rákkonferenciáról

Dr. Gundy Sarolta, a Magyar Rákellenes Liga elnökségi tagja A Vienna International Centre (VIC), amely UNO-City néven ismert, New York, Genf és Nairobi mellett az Egyesült Nemzetek négy fő székhelyének egyike. Itt volt az Európai Olvass tovább...