Brüsszel, 2022 május 27-28.

A 2022. évi Éves Konferencia, amely 2022. május 27-én, barátságos és kollegiális légkörben zajlott a brüsszeli Hotel Renaissance-ban, lehetőséget adva az ECPC tagjainak, partnereinek és szponzorainak, hogy három év után újra személyesen találkozzanak.

A konferenciát Stella Kyriakides, az EU egészségügyi biztosa nyitotta meg, aki videóüzenetet küldött a konferencia résztvevőinek. Az éves konferenciának két ülésszaka volt.

Az elsőn, aminek a címe „Az Erópai Unió rákellenes terve, a rákellenes misszió és a betegek bevonása” volt, Kathi Apostolidis, az ECPC leköszönt elnöke és Dr. David Ritchie, az ECL rákmegelőzési menedzsere elnökölt.

Az ECPC tagjai online tájékoztatást kaptak a rákpolitika és -kutatás legújabb fejleményeiről Dr. Denis Horgantól, az Európai Szövetség a Személyre szabott Orvostudományért (EAPM) ügyvezető igazgatójától, aki bemutatta a Rákmissziót és annak jelentőségét a rákbetegek és túlélők számára a „Mit jelent a rákmisszió a betegek számára?” című előadásában.

Következett a Belfasti Queen’s University digitális egészségügy professzora, Mark Lawler, az ECPC Tudományos Bizottságának tagja, aki „Élet a rák után – 20 millió ok, ami miatt rendet kell teremtenünk” című előadásában bemutatta, azért kell gondoskodni a rák utáni életről, hogy a rákot túlélők könnyen visszailleszkedhessenek a társadalmi és a munka világába.

Dr. Charis Girvalaki, az ECPC igazgatója zárta az ülést, és bemutatta, miért kell a daganatos betegek szervezeteit bevonni a rákellenes politikába, különösen most, amikor az EU rákellenes tervét teljes körűen bevezetik. „A rákos betegek szervezeteinek részvétele a rákpolitikában és az EU rákellenes tervében” című előadásáról még a szünetben sokat beszélgettek az ECPC-tagok, és további információkat kértek.

Egy rövid szünetet követően a második szekciót Prof. Mark Lawler, az ECPC Tudományos Bizottságának tagja és Matti Jarvinen, az ECPC igazgatótanácsának titkára nyitották meg a „Rák a Covid utáni korszakban” címmel.

A résztvevőknek lehetőségük volt meghallgatni Jean Yves Blay professzort, az ERN-EURACAN, ESMO hálózati igazgatóját online, aki a „Adatok, tudás és szakértelem határokon átnyúló megosztása” előadásában kiemelte az ERN Eurocant és a határokon átnyúló egészségügyi ellátás fontosságát.

Christian Silviu Busoi (Románia) európai parlamenti képviselő, a Challenge Cancer Intergroup elnöké videóüzenetben jelentkezett  először azóta, hogy az Intergroup 2020 júliusában, a világjárvány közepette történt megalakult. „Az európai parlamenti képviselők és a nemzeti parlamentek képviselői közötti együttműködésről a rák elleni küzdelemben” témáról beszélt, és felkérte az ECPC-tagokat, hogy lépjenek kapcsolatba európai parlamenti képviselőikkel. és nemzeti parlamentjeik képviselőivel.

A jövő felé haladva az ECPC Igazgatósága és Titkársága megköszönte tagjainak az érdekeik képviseletében tanúsított bizalmukat. Az ECPC Éves Konferencia 2022 üzenete egyértelmű volt: Együtt erősebbek vagyunk a rák elleni küzdelemben!

Az ECPC éves közgyűlése sikeresen lezajlott május 28-án Brüsszelben

Két és fél év után az Európai Rákbetegek Koalíciója (ECPC) 2022. évi Éves Közgyűlését és elnökségi választását tartotta a Renaissance Brussels Hotelben.

Az ECPC elnöke, Kathi Apostolidis virtuálisan vezette az ülést, együtt az ECPC igazgatótanácsának titkárával, Matti Jarvinennel, aki a helyszínen tartózkodott.

A moderátor, Jacki Davis a 2022-es közgyűlési napirend bemutatásával kezdte, amely két megkülönböztető részből állt: Az előző, 2021. évi közgyűlés nem megszavazott elszámolásai és dokumentumai és a jelenlegi, 2022. évi közgyűlés elszámolásai és dokumentumai.

Kathi Apostolidis, az ECPC korábbi elnöke bemutatta az újonnan megválasztott igazgatótanácsot és az audit bizottsági tagokat. Az új Igazgatóság 2022. május 27-én tartotta első ülését a közgyűlés előtt, és kijelölte az igazgatósági funkciókat.

A 2022–2025-ös mandátumra megválasztott testület héttagú, az alábbiak szerint:

Francesco de Lorenzót választották meg az ECPC elnökévé.
De Lorenzóval együtt beválasztották az igazgatóságba:
Jana Pelouchova (Diagnoza CL, Csehország) – alelnök;
George Kapetanakis (ELLOK Görög Rákszövetség, Görögország) titkár;
Evgenia Dimitrova Aleksandrova (Rákbetegek Szövetsége – APOZ, Bulgária) – pénztárnok;
Maria Begona Barragan Garcia(Spanyol rákos betegek csoportja – Gepac, Spanyolország);
Alin Bujan (Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer – Fabc, Románia);
Jacob Landsmann Hansen (Foreningen, Oplysning Om Komplementær Kræftbehandling i Danmark – FOOKiD, Dánia).

Az ECPC Audit Bizottságának tagjai (2022-2025)

Megválasztották az ECPC Audit Bizottságát is, amelynek elnöke Roberto Persio (Olasz Laryngectomees Szövetség – Ailar, Olaszország), Maria Theodoridou (ΕΥ ΖΩ – Jól élni a rákkal, Görögország) és Vasile Ianovici ( Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer Country, Románia), mint tagok. Kathi Apostolidis, az ECPC korábbi elnöke (a Hellenic Cancer Coalition-ELLOK elnöke, Görögország) az Európai Rákbetegek Koalíciója Tudományos Bizottságának elnöke lesz.

Az ECPC a jövő felé halad

Dr. Charis Girvalaki, az ECPC igazgatója bemutatta az ECPC 2022. évi cselekvési tervet  és  az ECPC 2022. évi költségvetését is, rámutatva a 2021. évi eredményekre, valamint a következő év stratégiájára. Az ECPC cselekvési terve bemutatja az ECPC 2022-re vonatkozó célkitűzéseit a politika és az érdekképviselet, az egészségügy és a kutatás, a kapacitásépítés, valamint a kommunikációs és figyelemfelkeltő kampányok területén.

Az új testület felhasználja a még mindig zajló Covid-19 világjárvány tanulságait, hogy felmérések, fókuszcsoportok és műhelytalálkozók révén újra felmérje a rákos betegek szükségleteit a rákpolitikával és -kutatással, valamint szakpolitikai ajánlásokat javasoljon a rák diagnosztizálására és a rákellátásra a jövőre való felkészülés érdekében. egészségügyi válság.

Ezen túlmenően az új testület minden EU-tagállamban és az Egyesült Királyságban konzultál a tagjaival, hogy többet megtudjon arról, hogyan érintette a világjárvány működésüket és szolgáltatásaikat, valamint hogyan járulhatnak hozzá az ECPC rákellenes politikájához és kutatási tevékenységeihez.

Végül, az új igazgatóság az ECPC titkárságával és tudományos bizottságával együtt strukturális munkánk adaptálásán fog dolgozni, hogy megbirkózzanak a rákkezeléssel és a túléléssel kapcsolatos növekvő kihívásokkal, és értékes útmutatást és eszközöket biztosítsanak tagjainknak, hogy megfogalmazzák saját véleményüket rákpolitikáról és a kutatások támogatásáról szóló a nemzeti stratégiákkal kapcsolatban.

A Közgyűlés elfogadta 2021. évi közgyűlés nem megszavazott elszámolásait és dokumentumait valamint a 2022. évi közgyűlés elszámolásait és dokumentumait.

Köszönet az Európai Rákbetegek Koalíciójának, hogy az útiköltséggel és a szállás biztosításával segítette, hogy a Magyar Rákellenes Liga is részt vehessen a konferencián és a Közgyűlés döntéseiben.

Rozványi Balázs
elnök

Kapcsolódó bejegyzések

Beszámolók külföldi rendezvényekről

Beszámoló – ECL Patient Support Working Group (PSWG) őszi találkozó

Beszámoló ECL Patient Support Working Group (PSWG) őszi találkozó Időpont: 2016.10.30-11.01. A kiutazó neve: Gaál Imre A kiutazó szervezeti egysége: Magyar Rákellenes Liga A kiutazó munkaköre, tisztsége: könyvelő, elnökségének tag A kiküldetés helye: Párizs, Franciaország Olvass tovább...

Beszámolók külföldi rendezvényekről

Beszámoló – European Cancer Patient Coalition éves közgyűlése

Beszámoló European Cancer Patient Coalition éves közgyűlése Brüsszel, 2016. június 3-5. A kiutazó neve: Csordásné dr. Juhász Judit Sarolta A kiutazó szervezeti egysége: Magyar Rákellenes Liga A kiutazó munkaköre: az utazás szervezése alatt általános elnökhelyettes, Olvass tovább...

Beszámolók külföldi rendezvényekről

Beszámoló az ECL betegtámogató munkacsoportjának budapesti találkozójáról

2017.március 20-21-én a Magyar Rákellenes Liga és az Európai Rák Ligák Szövetsége (Association of European Cancer Leagues, ECL) Budapesten rendezte meg az ECL-en belül működő betegtámogató munkacsoport (Patient Support Working Group, PSWG) tavaszi találkozóját. A Olvass tovább...