Ismerkedjünk meg a vörös lencse jó tulajdonságaival, és finomságaival!
Ha van kedved, a recept szerint Te is próbáld ki, majd írd meg nekünk, hogyan sikerült!

A vörös lencse a sokszínű lencsecsalád tagja (tehát a hüvelyesek közé tartozik), őshazája a Földközi-tenger vidéke. Már bronzkori és vaskori maglelet is napvilágra került a mai Afganisztán területén. Mind a mai napig fontos szerepet játszik az ázsiai, főként indiai hitvilágban és a vallással szorosan összefüggő konyhaművészetben. Curryvel főételként vagy köretként tálalják a hagyományos indiai kultúrában. Előszeretettel készítenek belőle kenyeret, tölteléket, főzeléket, pástétomot, szószokat, köreteket, leveseket.

Felhasználás előtt mossuk meg alaposan és távolítsuk el a sérült szemeket, valamint a szennyeződéseket, kavicsokat. A többi száraz hüvelyessel ellentétben nem szükséges éjszakára hideg vízben áztatni, valamint a főzési ideje is lényegesen rövidebb, körülbelül 10-20 perc, amely alatt pürés állagú lesz. Könnyen csíráztatható, így tovább bővül a felhasználási lehetősége. Csírája salátákat, párolt zöldségeket, rakott ételeket, töltött ételeket gazdagíthat.

A hüvelyeseknek, így a vörös lencsének is magas az energiatartalma. Gazdag különféle tápanyagokban, az egyik legbőségesebb növényi fehérjeforrás, az aminosavakat jól hasznosítható formában hordozza. Emészthetőség szempontjából kedvezőbb, mint például a bab, vagy a borsó. Vegetáriánusok egyik kedvenc és gyakran fogyasztott étele. Szénhidráttartalma jelentős, azonban lassan felszívódó formában tartalmazza azokat, mérsékelten emeli meg a vércukorszintet, így cukorbetegek étrendjében is megállja a helyét. Viszont meg kell említeni, hogy bizonyos anyagai puffadást, hasmenést okozhatnak.  Káliumban gazdag, amely kulcsfontosságú  az ideg- és izomszövet működésében, valamint szerepe van a sav-bázis egyensúly fenntartásában is. Ásványi anyagjai közül kiemelkedik még a cink, vas,  kalcium, magnézium és a foszfor, melyek fontosak a szervezet egészséges működéséhez. A B-vitamin csoport számos tagját tartalmazza, melyek hozzájárulnak az idegrendszer és az anyagcsere megfelelő működéséhez A-vitaminja fontos a látás egészségének megőrzéséhez, a bőr és szövetek épségéhez, a zavartalan növekedéshez, a csontok fejlődéséhez, valamint az immunrendszer megfelelő működéséhez. Rostjai növelik a telítettségérzetet, segítik az emésztést, javítják a bélműködést, csökkentik a vér koleszterin szintjét.

 

Bazsalikomos vöröslencse-pástétom

Hozzávalók: Vöröslencse, sárgarépa, zeller, vöröshagyma, paradicsom (lé v. püré is jó ) bazsalikom, olívaolaj, só, bors, mustár és egyéb ízlés szerinti fűszerek

  1. Minden zölséget apróra vágunk v. reszelünk, majd a hagymát kevés olajon elkezdjük üvegesre pirítani
  2. Hozzáadjuk a lencsét, felöntjük vízzel
  3. Kicsit később rátesszük a répát, és a zellert is,
  4. Közepes lángon, lefedve cca .15 percig főzzük, ha kell, pótoljuk a vizet.
  5. Ha puha, összeturmixoljuk, fűszerezzük, s már kész is.
  6. Ha kihűlt, hűtőbe tesszük pár órára, hogy az ízek összeérjenek, s ott is tároljuk.

Pirítósra kiváló.

 

Kategóriák: Receptek

Kapcsolódó bejegyzések

Dietetika

A Fakanál klub márciusi ajánlata – húsvéti sült, töltött tojás

A tojás tápláló és biztonsággal fogyasztható, bőséges forrása a fehérjéknek és számos nélkülözhetetlen tápanyagnak. A jelenlegi tapasztalatok azt mutatják, hogy a tojásfogyasztás – az egészségesen kiegyensúlyozott táplálkozás részeként -, az emberek többségénél nem növeli jelentősen Olvass tovább...

Dietetika

Cékla: a zöldségek vörös démonja

A Fakanál klub ajánlata A megvastagodott répatestet fogyasztjuk, amelynek alakja lehet gömbölyű, hengeres vagy lapos. A répahús színe általában vörös, de lehet sárgás is. Hazánkban általában csak a vörös változatát termesztik. A kutatások szerint Elő-Ázsiából Olvass tovább...

Receptek

A tavasz gyümölcse: az eper – a Fakanál klub ajánlata

Ismerkedj meg a tavaszi friss eper jó tulajdonságaival! Készíts el a receptek, vagy saját ötleted alapján a finomságokat és oszd meg velünk! Az eper vagy kerti eper az eper (Fragaria) nemzetségbe tartozó növény, amelyet álterméséért termesztenek. A köznyelvtől eltérően a szakmai elnevezése szamóca. Már az Olvass tovább...