A Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezete és Segítőszolgálata 2018. november 26-án a ”10 ezer lépés program” keretében a Debreceni Önkormányzattal közösen rendezte meg „Prosztatarák: Mozgással a jobb életkilátásokért” című rendezvényét.

A szakadó eső, viharos szél ellenére sorra érkeztek a résztvevők a Debreceni Művelődési Központ Pódium termébe. A regisztrációnál minden résztvevő – az önkormányzat támogatásával egy csomagot kapott, ami banánt, almát és müzli szeletet tartalmazott zacskóban, kék szalaggal átkötve.

14 órára megtelt a terem, közel 200 fő, köztük a Debreceni Szakképzési Centrum tagintézményeiből közel 50 diák várta az előadásokat.

Dr. Hallay Judit MRL Debreceni Alapszervezet elnöke köszöntötte a résztvevőket.

Rozványi Balázs MRL elnök nyitotta meg a rendezvényt, szólt a mozgás fontosságáról a rák megelőzésében.

Magyari Judit (DEKK szakpszichológusa) „Prosztatarák a családban az onko-pszichológia tükrében” címmel tartott előadást. A beteg egész családját érinti a rákos megbetegedés, az érintett gyógyítása nemcsak a gyógyintézmények, de a család feladata is – lelki támasz, együttérzés, szeretet vonatkozásában.

Dr. Papp Csaba tanácsnok az önkormányzat részéről szólt arról, milyen fontos, hogy a férfiak is időben elmenjenek orvoshoz, hiszen korai felismeréssel a betegek jelentős többsége gyógyítható. Elismeréssel szólt a debreceni Rákellenes Liga önkénteseiről, akik évek óta sokat tesznek, a lakosság figyelmének felhívásával a rák megelőzésére. Példa erre a mostani és a korábbi, jól sikerült emlőrák elleni rendezvény is.

Dr. Nagy Attila urológus főorvos óriási gyógyító múlttal rendelkezik. „Beszéljünk őszintén a prosztatarákról” címmel tartott előadást a betegei gyógyításakor szerzett példák bemutatásával. A fiatalokra való tekintettel szólt a hererákról, ami már az ifjakat is érintő betegség lehet.

Szalayné Kónya Zsuzsa klinikai dietetikus, élelmiszermérnök az egészséges táplálkozásról tartott a tőle már megszokott lendülettel és hozzáértéssel nagyon hasznos, színvonalas előadást.

A rendezvény zárásaként a fiatal, lelkes Hajzsel Kármen klinikai gyógytornász adott elő a „Gyógytorna és a prosztatarák, avagy a gátizom torna a prosztatadaganatos betegek számára” címmel.

A hosszúra nyúlt nap után, a kitartóbbak és vállalkozó szelleműek 10 perces gyógytornán vettek részt.

Köszönet a rendezvény sikerében közreműködő előadóknak, Boros Csabáné iroda vezetőnek, az alapszervezet vezetőségi tagjainak, önkénteseinek. Támogatóinknak: DMVJ Polgármesteri Hivatal részéről Reichert Tündének, a Művelődési Központ dolgozóinak.

Rendezvényünket beharangazó cikk jelent meg a DEHIR-en, a HAON-on, a Hajdú-Bihari Naplóban és több Hajdú-Bihari hírportálon.

A Debrecen Televízió az Esti Napszemlében adott tudósítást.

Cikk jelent meg a DEHIR-en és a Hajdú-Bihari Naplóban a rendezvényt követően.

https://www.dehir.hu/egeszseg-eletmod/a-sok-mozgassal-megelozheto-lehet-a-rak-is/2018/11/26/

Kozempel Zsuzsánna

MRL Debreceni Alapszervezet vezetőségi tag

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

A Mikulás szeretetcsomagokat hozott a Szent Lázár Megyei Kórház Onkológiai Hospice és Sztrók Osztályára

Advent idején különösen fontos az elesettekre, a betegekre való odafigyelés. Sokan vannak köztük, akiknek nincs támaszuk, akiknek sokat segít már az is, ha egy cseppnyi figyelmet, törődést, szeretetet érezhetnek. A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezet Olvass tovább...

Alapszervezetek

A Hajdúszoboszlói Alapszervezet májusi hírlevele

  A 2017.évi tagdíjak befizetésére kérem a tagokat, melyre a FOGADÓ ÓRÁN van lehetőség. PROGRAMOK ZARÁNDOKLAT SÁRSZENTÁGOTÁRA, SZENT ÁGOTA KEGYHELYRE Időpont: 2017.05. 27. (szombat) Szervező: MRL központi iroda Indulás: Budapestről 12:15 bérelt busszal Buszköltség felét Olvass tovább...

Alapszervezetek

Hajdúszoboszlói Alapszervezet – beszámoló 2016. első negyedéves programjáról

GYÖNGYFŰZŐ klubfoglalkozás Csatlakoztunk a Mályvavirág Alapítvány felhívásához, gyöngyökből készítettünk karkötőket, nyakláncokat, medálokat a méhnyakrák megelőzése programunkhoz. Nagy sikere volt a tagok között. TEREMTORNA Minden hét csütörtökjén a Liga ajánlásával készített CD anyag alapján  TORNAÓRA van a tagok Olvass tovább...