A Gyöngyösi Alapszervezet beszámolója

Alapszervezetünk meghívást kapott a gyöngyösi Mátra Múzeumba, ahová szép számmal érkeztünk március 9-én, az üvegtetővel lezárt belső udvarra, ahol az Intézmény „védjegyévé” vált mamutcsontváz található.

Vendéglátónk, tárlatvezetőnk és kísérőnk Báryné Gál Edit igazgató asszony volt.

A Mátra Múzeum három egységből áll, az Orczy Kastélyból, az új Természettudományi Pavilonból és a 2 hektáros helyi védettségű parkból.

Tárlatvezetőnk ez úttal az Orczy kastélyt, az Orczy család történetét és a Múzeum történetét mutatta be nekünk és kalauzolt végig a kastély termein, ahol jelentős helytörténeti és vadászattörténeti gyűjtemények mellett helyet kapott a kastély emeletén a legmodernebb multimédiás, audiovizuális eszközökkel felszerelt élményközpont is.

A kastély megtekintése után egyénileg mentünk át a Természettudományi Pavilonba, mely hazánk egyik legjelentősebb természettudományi gyűjteményét őrzi.

Az Intézmény 2010-ben elnyerte az „Az év múzeuma” díjat. Bővebben a múzeumról az alábbi linkek megnyitásával lehet olvasni:

https://matramuzeum.nhmus.hu/hu/muzeumtortenet

https://www.gyongyos-matra.hu/latnivalok/muzeumok-kiallitasok/matra-muzeum-2/

Tagjaink többsége már járt a Mátra Múzeumban, de ez egy különlegesen csodálatos tárlatvezetéses program volt. Szívből köszönjük Báryné Gál Edit igazgató asszonynak!

Oláh Andrásné
MRL Gyöngyösi Alapszervezet tagja

Kapcsolódó bejegyzések

Események

II. Kotlán Bea Emlékfutás és Gyaloglás

Bea a Liga futó- és gyalogló körének vezetője volt, alapító tagja az OncoTeam futócsapatnak. Futott, gyalogolt a daganatos betegekkel még a kemoterápiák között is. Az életét a rákellenes harcnak szentelte. 2020. április 29-én távozott közülünk. Olvass tovább...

Alapszervezetek

Rákellenes Világséta Mezőberényben

Közel 5500 lépés – közel 50 fő sétált a VILÁGSÉTÁN 2024. január 14-én 15 és 16 óra között Mezőberényben. A Magyar Rákellenes Liga mezőberényi alapszervezete csatlakozva a negyedik alkalommal meghirdetett felhíváshoz évről-évre egyre több városlakót Olvass tovább...

Alapszervezetek

Limfóma Világnap Egerben

Hívjuk az érdeklődőket a Limfóma Világnap alkalmából szervezett előadásra! Időpont: 2018. szeptember 11. kedd, 13 óra Előadás: Dr. Tajti Balázs hematológus: A csontvelő és nyirokrendszer daganatos betegségei Helyszín: Markhot Ferenc Kórház Refektóriuma