A Gyöngyösi Alapszervezet beszámolója

Alapszervezetünk meghívást kapott a gyöngyösi Mátra Múzeumba, ahová szép számmal érkeztünk március 9-én, az üvegtetővel lezárt belső udvarra, ahol az Intézmény „védjegyévé” vált mamutcsontváz található.

Vendéglátónk, tárlatvezetőnk és kísérőnk Báryné Gál Edit igazgató asszony volt.

A Mátra Múzeum három egységből áll, az Orczy Kastélyból, az új Természettudományi Pavilonból és a 2 hektáros helyi védettségű parkból.

Tárlatvezetőnk ez úttal az Orczy kastélyt, az Orczy család történetét és a Múzeum történetét mutatta be nekünk és kalauzolt végig a kastély termein, ahol jelentős helytörténeti és vadászattörténeti gyűjtemények mellett helyet kapott a kastély emeletén a legmodernebb multimédiás, audiovizuális eszközökkel felszerelt élményközpont is.

A kastély megtekintése után egyénileg mentünk át a Természettudományi Pavilonba, mely hazánk egyik legjelentősebb természettudományi gyűjteményét őrzi.

Az Intézmény 2010-ben elnyerte az „Az év múzeuma” díjat. Bővebben a múzeumról az alábbi linkek megnyitásával lehet olvasni:

https://matramuzeum.nhmus.hu/hu/muzeumtortenet

https://www.gyongyos-matra.hu/latnivalok/muzeumok-kiallitasok/matra-muzeum-2/

Tagjaink többsége már járt a Mátra Múzeumban, de ez egy különlegesen csodálatos tárlatvezetéses program volt. Szívből köszönjük Báryné Gál Edit igazgató asszonynak!

Oláh Andrásné
MRL Gyöngyösi Alapszervezet tagja

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Kenézy Gyula Díj Hajdúszoboszló Város Egészségügyéért kitüntetést kapott a Hajdúszoboszlói Alapszervezet

A Magyar Rákellenes Liga Hajdúszoboszlói Alapszervezet Kenézy Gyula Díj Hajdúszoboszló Város Egészségügyéért kitüntetést kapott Hajdúszoboszló Város Önkormányzatától. A díjat az a közösség kaphatja, aki a helyi közügyek valamely területén kimagasló teljesítményt nyújtott, tevékenységével hozzájárult a Olvass tovább...

Alapszervezetek

Majális a Dolinkában

A gyönyörű természeti fekvésű Dolinkában lebonyolított Városi Majálison a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete aktívan részt vett. Sátrunkban 9 órától délig állapotfelmérésen, diabetes kockázati felmérésen és tanácsadáson vehettek részt az érdeklődők, és indulhattak a Tarjáni Olvass tovább...

Alapszervezetek

ÖNKÉNTESEK NAPJA és a HÁLA-GÁLA Szekszárdon

Szekszárdon a Szekszárdi Civil Kerekasztal és a Mentálhigiénés Műhely 2021. szeptember 25-én hagyományosan megszervezte az Önkéntesek Napja és Hála-Gála rendezvényt. A Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Alapszervezet örömmel fogadta a rendezők felkérését a részvételre, öt fő Olvass tovább...