https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=AW-944547125

A Gyöngyösi Alapszervezet beszámolója

Útvonal: Sástó – Rákóczi-forrás – Ördög-forrás – Mátrafüred 06. 22

Tagtársainkkal június 22-én egy olyan kirándulásra, túrára vágytunk, ami könnyű, nem megerőltető, de mégis hozzátesz az egészségünk megőrzéséhez. Ezúttal a Sástó és Mátrafüred útvonalon két forrást is felkerestük.

Sástóról elindulva először a Mátra talán a legismertebb, leglátogatottabb forrását, a Rákóczi-forrást érintettük. A régi időkben ezt a forrást Közel-kútnak nevezték Mátrafüredhez való közelsége miatt, és nem csak ivásra, de főzésre, mosásra, tisztálkodásra is használták vizét. Mai nevének eredetéről több szóbeszéd is terjeng ám mindnek a középpontjában II. Rákóczi Ferenc áll. A kifolyó csövet körbevevő kőfalon a fejedelem arcképének domborműve látható.

Kulacsainkat friss forrásvízzel feltöltve haladtunk a következő állomásunk felé, a 2014-ben felújított közkedvelt pihenőhelyhez Ördög-forráshoz, ahol kő esőház, padok, sütögető hely és egy mesés kis vízesés várja a látogatókat. A forrás az 1900-as évekig a Hertelendy nevet viselte.

Felfrissülve, energiával feltöltődve érkeztünk Mátrafüredre, ahol a gyalogtúránk véget ért.

Tóth Lászlóné
MRL Gyöngyösi Alapszervezet elnöke

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Együttműködők Napja Szekszárdon – “Hosszú azoknak a sora, akik kiérdemelték a köszönetet”

Az „Együttműködők Napja „alkalmából a Tolna Megyei Katasztrófa védelmi Igazgatósággal együttműködő szervezetek elismerése volt a rendezvény célja, melyet a Babits Mihály Kulturális Központban tartott meg a rendező szervezet, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, 2016. december Olvass tovább...