Köszönjük a motorosoknak, hogy részt vettek a felvonuláson, felhívták a figyelmet a korai felismerésre, a szűrésen való részvételre és fontosnak tartották, hogy a mellrák elleni harcban a nők mellé álljanak! 

1985 óta minden év októbere a Mellrák elleni küzdelem hónapja (Breast Cancer Awareness Month). Ennek apropójából a Magyar Rákellenes Liga második alkalommal szervezett motoros felvonulást. A motoros találkozó a Sárszentágotai Alapszervezet ötlete volt: ez az egyik olyan település, amelyik nevében hordozza az emlőrákosok védőszentjének, szent Ágotának a nevét. A rendezvény fővédnöke Prof. dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója volt.

A motorosokat az ország minden tájáról vártuk, rózsaszín szalagokra írt üzeneteket hoztak az Országos Onkológiai Intézet Daganatsebészeti Központjának aulájába. Budaörsről, Budapestről, Debrecenből, Domonyból, Felcsútról, Hatvanból, Jászberényből, Komáromból, Ungvárról, Pilisszentivánról, Salgótarjánból, Sárszentágotáról, Szekszárdról, Tatáról, Vácról érkeztek a motorokkal.

Indulás Szekszárdról:

Indulás Salgótarjánból:

Rozványi Balázs, a Liga elnöke üdvözlő szavai után dr. Sávolt Ákos, az Emlő és Lágyrészsebészet osztályvezető-helyettes főorvosa üdvözölte a motorosokat. Elmondta, hogy az országban két ilyen központ működik. Az évente kb. 8500 új emlődaganatos beteg közül 1000-et ebben a központban műtenek. Célként fogalmazta meg, hogy az emlőszűrésre behívottak közül legalább 70%-os részvételi arány mellett lehetne jobb eredményeket elérni a gyógyulásban – jelenleg 40%-os a részvételi arány, van mit tennünk!

Ezután felolvasták a motorosok és más résztvevők által hozott, rózsaszín szalagra írt üzeneteket. A táblát az aula falán helyeztük el, októberben bárki megnézheti, aki arra jár.

Az üzenetek felolvasása után a motorosok rózsaszín pólóban, rendőri felvezetéssel indultak a Hősök terére, hogy felhívják a figyelmet az emlőszűrés fontosságára.

A Hősök terén a közös fényképezkedés után a motorosok elindultak hazafelé.

Sajtóanyag:

A nők között a leggyakoribb daganatos betegség az emlőrák! A megbetegedések száma Magyarországon 2015-ben 158,7 volt/100 ezer lakos. Évente több, mint 8000 új beteget diagnosztizálnak, és több mint 2000-ren (2016-ban pontosan 2223-an) halnak bele a betegségbe.

Az életkor előrehaladtával a megbetegedés kockázata fokozódik, az esetek több mint 80 százaléka 50 év feletti nő, így ők a legveszélyeztetettebbek a megbetegedés szempontjából. A családi halmozódás (öröklődés) szintén fontos kockázatot növelő tényező, különösen az I. és II. fokú rokonokban észlelhető a betegség halmozódása (45 év alatti előfordulásnál pedig különösen nagy ennek a szerepe!).

Nagyobb az esélyük a megbetegedésre azoknak is, akiknél a menstruáció 12 éves kor előtt kezdődött, vagy akiknél 55 éves kor után lépett fel a menopauza, akik 30 éves kor felett szültek vagy nem született gyermekük, illetve akik hormonális fogamzásgátlót szedtek. Hozzájárulhat még a betegség kialakulásához a súlytöbblet, a mozgáshiány, a dohányzás, illetve a menopauzális hormonok.

Az emlőrák felismerésnek legfontosabb eszközei fiatal kortól kezdve az önvizsgálat, később pedig a mammográfia. Az önvizsgálatot 20 éves kortól érdemes havonta elvégezni. A behívásos népegészségügyi szűrés pedig a 45-65 közötti korosztálynak nyújt lehetőséget kétévenként a mammográfiára. Bár a 65 felettiek nem kapnak a szervezett szűrésre „behívót”, ennek ellenére ajánlatos, hogy kétévenként minden nő kérjen beutalót és menjen el mammográfiára.

A fiatalok felkészítése és a betegség minél előbbi felismerése érdekében Magyar Rákellenes Liga középiskolásoknak, szervezetten tanítja az önvizsgálatot, így az ajánlott 20 éves korra az érintettek elsajátíthatják megfelelő önvizsgálati technikákat.

Akiknél általánosan nagyobb az esély az emlőrákra, (pl. a családban elfordult a betegség), ajánlott, hogy fiatalabb korban kezdjenek el a szűrésre járni, esetleg évenként. A pontos szűrővizsgálatról szakorvos tanácsát érdemes kérni.

A mellrák tünetei lehetnek:

  • Idegentest-érzés (tapintható, jellegzetes szövettöbblet, „csomó”)
  • A daganatos emlő nagyobb lesz az ellenoldali emlőnél, piros, gyulladt, alakja megváltozik.
  • Az emlőből váladék távozhat
  • A bőrfelszín egyenetlen, behúzódó, később kifekélyesedik, láthatóan kanyargós vénákkal
  • Késői stádiumban: a csontáttétek miatt törések, a tüdő áttétek miatt fokozódó légzési és keringési elégtelenségek

A Magyar Rákellenes Liga jóvoltából több kifejezetten emlődaganatos betegek részére alakult klub működik országszerte, ezen kívül az életmód és művészetterápiás klubjaik jó lehetőség nyújtanak az emlőműtötteknek is ahhoz, hogy segítsék a felépülésüket.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Együtt szaladni Mariával a homokos tengerparton – Zacher Gábor előadása Kerekharaszton

Február 26-én dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos előadására kaptunk meghívót a  Kerekharaszti alapszervezet elnökétől, Luklíder Jánosné Ágikától. Dr. Zacher Gábor neve sokunk számára ismerős lehet a TV-ből, ő ugyanis az egyik legnépszerűbb és legtöbbet megszólaltatott orvos Olvass tovább...

Alapszervezetek

Kreatív klubfoglalkozás Hatvanban

Kreatív klubfoglalkozás  2. Időpont: 2017. június 7. 14 óra Helyszín: Segítő Szolgálat Hatvan, Balassi B.u.16. Nővérszálló 1. em. Vezető: Poórné Mike Éva kézműves Poórné Mike Éva vezetésével, irányításával a mai napon szép nyári nyakláncot készítettünk. Nehéznek Olvass tovább...