Január hónapban a Magyar Rákellenes Liga Miskolci szervezete, a József Attila Könyvtár, a Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi főosztálya csatlakozott egy közös pályázati felhívással a „Mályvavirág Alapítvány” kezdeményezéséhez a Méhnyakrák Megelőzési Héten.

A pályázatot óvodai csoportok és alsó tagozatos osztályok számára hirdettük meg nőnapi ajándék készítésére „Gyönygre fűzve” címmel. A pályázat célja az volt, hogy a méhnyakrák és a HPV vírus elleni küzdelmet szimbolizáló rózsaszínű vagy mályvaszínű gyöngyöt használják az alkotás során.

Január 27-én a tagok fűztek gyöngyöt klubfoglalkozás keretében

Március 8-án ünnepélyes keretek között megtörtént a „Gyöngyre fűzve” díjátadója. Az ünnepi műsort a „Garabonciás Művészeti Iskola diákjai adták. A hangulatos eseményt kötetlen beszélgetéssel, közös teázással zártuk. A pályázatban résztvevő fiatalok este munkájukkal köszöntötték a családjuk nőtagjait.

“Rózsaszín gyöngyök festett virágok közepén, karlánccá fűzve, sőt injekciós tű díszeként. A gyerekek most nemcsak a szépre figyeltek, de arra is, hogy munkájukkal a HPV elleni kampány „aktivistái” lettek. A gyöngyre fűzött finom figyelemfelhívások nőnapig láthatók a miskolci József Attila Könyvtárban. Magyar Rákellenes Liga miskolci csoportja és a Szentpéteri kapui József Attila Könyvtár számos programban együttműködött már, így szinte természetes volt, hogy együtt hirdetik meg azt a pályázatot, amivel a méhnyakrák és HPV elleni védelemre szeretnék felhívni a figyelmet.

– A gyöngyre fűzve pályázatot óvodás és alsó tagozatos csoportoknak írtuk ki, arra kérve őket, hogy a méhnyakrák és HPV elleni küzdelmet szimbolizáló rózsaszín vagy mályva színű gyöngyből hozzák létre alkotásaikat – mondta az előzményekről Virág Judit, a liga miskolci csoportjának vezetője. – Természetesen nemcsak a gyerekek egészségtudatos szemléletét szeretnénk formálni, hanem általuk a szülőkhöz is szólunk, felhívva figyelmüket a megelőzés és a szűrés fontosságára – tette hozzá.

A könyvtárba Ózdtól Bodroghalomig, Serényfalvától Bükkábrányig érkeztek munkák. Sok szép gyöngyékszer készült, de voltak, akik maguk által festett képet díszítettek rózsaszín gyöngyökkel, mások szimbolikusan injekciós tűt, és megint mások az egyértelműség híveként betűvel szőtték bele gyöngyszalagjukba, hogy tenni kell a méhnyakrák ellen.

A munkákat március 8-áig kis kiállításon mutatják be a könyvtárban. A díjkiosztót ugyanis nőnapkor tartják, a Garabonciás Művészeti Iskola koncertjére is meghívva a pályázókat és szüleiket. A pályázati eredmények kihirdetése után pedig a készítők visszakapják a gyöngyös munkákat, hogy akár nőnapi ajándékként, akár csak úgy, azt átadhassák édesanyjuknak, az egészségtudatos életmód fontos üzenetével együtt.”

minap.hu

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Előadás a hólyag daganatairól PSA szűrés –  Egerben

Az Egri Alapszervezet 2017. június 13-ai rendezvényén a nőket és a férfiakat is érintő hólyagdaganatról tartott előadást dr. Mansour Bassel urológus, a Markhot Ferenc Kórház osztályvezető főorvosa. Az előadását követően személyes tanácsadással állt az érdeklődők Olvass tovább...

Alapszervezetek

Séta Mezőberényben az egészségért

Hetedik éve szervezi meg a Magyar Rákellenes Liga Mezőberényi Alapszervezete dr. Bak Mihály szülész-nőgyógyász szobránál, az Oroszlán Gyógyszertár előtti megemlékezését. A megelőzésre való figyelemfelhívásra szervezett program itt kezdődik és a sétával a Piac téren ér Olvass tovább...

Alapszervezetek

Adventi ünnepi rendezvénnyel zárta az évet a MRL Salgótarjáni Alapszervezete

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete 2016. december 13-én a STÉCÉ Kávéház Galériatermében tartotta adventi ünnepi rendezvényét mintegy 140 fő részvételével. „Az advent a csend, a várakozás, a befelé figyelés, a készülődés időszaka. Advent igazi Olvass tovább...