Mint minden gyümölcs, a szilva is tele van sokfajta értékes anyaggal. A szilva ízben, színben, formában és elkészítési lehetőségeit tekintve is változatos gyümölcs. Remek táplálék frissen, és feldolgozva is.

A rózsafélék családjába tartozik, nagyszámú rokonsággal rendelkezik, mivel egyes fajtái könnyen kereszteződnek egymással. Júliustól egész október végéig szedhetjük.

Számos formája van: tojásdad, gömbölyű, hosszúkás, kicsi és nagy. Színe a sötétkéktől egészen a sárga árnyalatáig terjed, íze a savanykástól az egész édesig. Hazánk éghajlata szinte mindenhol megfelelő adottságokat teremt a szilva termesztésére.

Jótékony hatásai 

Kalóriaszegény, vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag, amik hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához.

Hashajtóként is használják, a székrekedés természetes ellenszere. Köztudott, hogy a benne lévő olyan összetevők, mint a rost, a szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben.

Kiváló C-vitaminforrás, amely hatékony antioxidáns.

Bizonyos fajtái értékes forrásai az A-vitaminnak és a béta-karotinnak.

Jelentős mennyiségben tartalmaz a C vitaminon kívül egyéb antioxidánsokat is, mely  összetevők segítenek a szabadgyökök  elleni harcban, ami fontos szerepet játszik az öregedés folyamatában és más betegségekben.

Gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium, kálium, vas és fluorid. A vasnak többek között vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást.

K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez is.

A 85 százalékban vízből álló apró gyümölcs kiváló szomjoltó, miközben a héjában található cellulóznak, és rostos húsának köszönhetően közismert vizelethajtó. Napi egy-két marék friss, vagy aszalt szilva átmozgatja a beleket, és a salakanyagokat kipucolja

Borban párolt szilva

Hozzávalók ( 4 adag )

Elkészítés

  1. A szilvát kimagozzuk, felezzük, vagy negyedeljük, méret szerint. A kekszet összetörjük, a sütőt pedig előmelegítjük.
  2. Hőálló tálba tesszük a szilvát, aláöntjük a bort, megszórjuk cukorral, és az egészet összekeverjük. Belenyomkodjuk a fahéjrudat, majd a forró  sütőbe tesszük.
  3. Kb 25 perc alatt a szilvát puhára pároljuk, közben a leve is sziruposra fő.
  4. Hagyjuk langyosra hűlni, majd pohárba szedjük, és 1-1 kanál mascarponét kanalazunk rá, majd megszórjuk kekszmorzsával. 

Kapcsolódó bejegyzések

Klubfoglalkozás

Madárfestés a Kézműves klubban

Nagy lelkesedéssel kezdett dolgozni a Kézműves Klub az év elején a Ligában. A januári foglalkozás, a színpompákban gazdag madár festése is elárulja a közkedveltséget. Mindezt köszönjük témavezetőnknek Vég Ritának.

Dietetika

Fakanál klub – ötletek húsvétra

A Magyar Rákellenes Liga Fakanál klubja ebben a rendkívüli nehéz helyzetben sem tétlenkedik. Hogyan és mivel várjuk a húsvétot? Erre a kérdésre egy-két jó tanáccsal lát el konyhafőnökünk. Íme egy-két jó ötlet, amit érdemes megvalósítani! Olvass tovább...

Alapszervezetek

Mosolygós cserépfigurák készültek a Kreatív klubban

A Hatvani Segítő Szolgálat beszámolója Vezeti: Poórné Mike Éva kézműves Időpont: 2021. július 30. Segítő Szolgálatunk Kreatív Klubjában ma egy mosolygós cserépfigurát készítettek ügyes kezű tagjaink. Jó volt már újból találkozni, jókat beszélgetni a hosszú Olvass tovább...