Mint minden gyümölcs, a szilva is tele van sokfajta értékes anyaggal. A szilva ízben, színben, formában és elkészítési lehetőségeit tekintve is változatos gyümölcs. Remek táplálék frissen, és feldolgozva is.
A rózsafélék családjába tartozik, nagyszámú rokonsággal rendelkezik, mivel egyes fajtái könnyen kereszteződnek egymással. Júliustól egész október végéig szedhetjük.
Számos formája van: tojásdad, gömbölyű, hosszúkás, kicsi és nagy. Színe a sötétkéktől egészen a sárga árnyalatáig terjed, íze a savanykástól az egész édesig. Hazánk éghajlata szinte mindenhol megfelelő adottságokat teremt a szilva termesztésére.
Jótékony hatásai
Kalóriaszegény, vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag, amik hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához.
Hashajtóként is használják, a székrekedés természetes ellenszere. Köztudott, hogy a benne lévő olyan összetevők, mint a rost, a szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben.
Kiváló C-vitaminforrás, amely hatékony antioxidáns.
Bizonyos fajtái értékes forrásai az A-vitaminnak és a béta-karotinnak.
Jelentős mennyiségben tartalmaz a C vitaminon kívül egyéb antioxidánsokat is, mely összetevők segítenek a szabadgyökök elleni harcban, ami fontos szerepet játszik az öregedés folyamatában és más betegségekben.
Gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium, kálium, vas és fluorid. A vasnak többek között vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást.
K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez is.
A 85 százalékban vízből álló apró gyümölcs kiváló szomjoltó, miközben a héjában található cellulóznak, és rostos húsának köszönhetően közismert vizelethajtó. Napi egy-két marék friss, vagy aszalt szilva átmozgatja a beleket, és a salakanyagokat kipucolja.
Borban párolt szilva
Hozzávalók ( 4 adag )
- 50 dkg szilva
- 2 dl vörösbor
- 15 dkg cukor ( méz, egészséges cukorpótló )
- 1 db fahéjrúd
- 6 dkg mascarpone
- 2 dkg zabkeksz
Elkészítés
- A szilvát kimagozzuk, felezzük, vagy negyedeljük, méret szerint. A kekszet összetörjük, a sütőt pedig előmelegítjük.
- Hőálló tálba tesszük a szilvát, aláöntjük a bort, megszórjuk cukorral, és az egészet összekeverjük. Belenyomkodjuk a fahéjrudat, majd a forró sütőbe tesszük.
- Kb 25 perc alatt a szilvát puhára pároljuk, közben a leve is sziruposra fő.
- Hagyjuk langyosra hűlni, majd pohárba szedjük, és 1-1 kanál mascarponét kanalazunk rá, majd megszórjuk kekszmorzsával.