A sütőtök őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi része, az inkák, a maják és az aztékok jellegzetes táplálékai közé tartozott. Amerika felfedezése után került Európába, hamar közkedveltté vált. A XVI. század óta ismert és termesztett növény Magyarországon is. Hazai fajtái a nagydobosi, kiszombozi, és a banántök. A termések hosszúkásak, gömb alakúak vagy lapítottak.

Tápértéke nagyobb, mint a spárgatöké, szénhidráttartalma, karotin és C-vitamin tartalma is felülmúlja a többi tökfajtát. Fehérje, rost és zsírtartalma elenyésző, annál gazdagabb a különböző A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. Ásványi anyagok bő forrása. Magas a kálium, foszfor, vas, réz és mangántartalma. A magja nagy mennyiségű olajat tartalmaz, aminek kedvező élettani hatása van.

Hogyan fogyasszuk?

Csaknem kizárólag sütve szokták fogyasztani, pedig számos más felhasználási módra lenne lehetőség. Felhasználja a cukrászipar és a konzervipar is, például kedvelt bébiételek, ivólevek készülnek belőle. Édeskés, de nem markáns ízű, így sokféle fűszert alkalmazhatunk hozzá, például a belőle főzött leveshez szerecsendió, római kömény, koriandermag, curry és gyömbér is illik. Krumplit kiváltható köret, püré is készülhet belőle alkalmanként, ez esetben rozmaringgal is lehet ízesíteni. Édességként a hagyományos téli fűszerek, a gyömbér, a szerecsendió, a fahéj és a szegfűszeg adhat aromát neki.
Magja pörkölve finom és egészséges “rágcsa”, a tökmagolajat pedig salátákba használhatjuk.
A sütőtök sárga, tölcséres virágai is ehetőek, például palacsintatésztába forgatva, olajban sütve különleges csemegét lehet készíteni belőle.
Gyümölcsízekbe is főzik, hogy egy-egy aromásabb, de drágább gyümölcsből készült lekvárnak, íznek tömeget adjon. Otthon elkészíthető különlegesség lehet a töklekvár, vagy tökdzsem: cukorral, citrommal, fahéjjal, szegfűszeggel főzve.

Tippek-tanácsok

Minél sárgább a húsa, annál érettebb, édesebb, ízesebb.
Jól tárolható, az enyhébb fagyot is tűri, fagymentes, hűvös helyen pedig akár tavaszig eltartható.
Kiskerttulajdonosok egy-két fészek sütőtök ültetésével az egész család számára megtermelhetik a szükséges mennyiséget. Erre a célra jól használható például a komposzthalom: az érett komposztba ültetett tök szépen fog fejlődni, leveleinek árnyékában pedig a komposzt érése is megfelelőbb lesz.

Érdekességek

A II. világháború utáni szűkös időkben szinte néptápláléknak számított, Budapesten utcai árusoknál lehetett kapni.

Narancsos, currys sütőtök krémleves

Összetevők: Sütőtök, sárgarépa, fehérrépa, zeller, burgonya, bors, só, curry, vaj, póréhagyma, narancslé, víz, pirított tökmag, tejszín.  Az összevalókat ízlés szerint olyan arányban válogatjuk össze, s használjuk fel, hogy a végén krémszerű levest kapjunk.

A sütőtök felét betesszük a sütőbe, s megsütjük.

A póréhagymát megpároljuk a vajon, rádobjuk az egészen apróra vágott zöldségeket, s a sütőtök felét, felöntjük vízzel, s puhára pároljuk.

Mikor megpuhult, hozzáadjuk a megsült tököt, s az egészet összeturmixoljuk. Hígítjuk narancslével, tejszínnel, vízzel.

Sóval, borssal, curryvel ízesíthetjük.

Végül az egészet „rottyanásig” felforraljuk.

Ha nem találjuk elég édesnek, a végén tehetünk bele egy kis mézet.

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Három éves az Újjászületés Rehabilitációs Táncklub

A gyógyult és gyógyuló mellrákos hölgyek rehabilitációs táncklubja harmadik éves születésnapi gálaestjét tartotta a XVII. kerületi Vigyázó Sándor Művelődési Házban.

Egyéb

Havi programajánlo

Miskolci alapszervezet októberi programjai Simonton-csoport indul daganatos betegeknek Miskolcon Hatvani Alapszervezet és Segítő Szolgálat havi programjai Egri Alapszervezet havi programjai Salgótarjáni Alapszervezet havi programjai Debreceni Alapszervezet és Segítő Szolgálat havi programjai Mezőberény májusi programja  

Egyéb

Az ikonfestés, imádsággal teli meditáció

Íratlan szabály, hogy az ikonfestő ne rejtse el tudását, hanem adja át a megszerzett tapasztalatokat új tanítványoknak.