Magyar Rákellenes Liga Miskolci Segítő Szolgálata és a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházzal együttműködésben újító kezdeményezésként – 2024-ben is – folytatja a „ Betegakadémiát”. A rendezvény célja, hogy a betegek megismerjék az intézményt, az ellátásokat; információt kapjanak arról, milyen tünetekkel hová fordulhatnak, milyen kezelési-terápiás lehetőségük van, mit hol találhatnak meg. Az itt megszerzett tudás új alapokra helyezheti a kórház (orvos/szakdolgozó) és a beteg kapcsolatát.

Dr. Kardos Zsófia, a Szent Ferenc tagkórház orvosigazgatója, a Reumatológia Osztály osztályvezető főorvosa nyújtott általános információkat a vármegyei kórház Reumatológiai Osztályának ellátásairól. A főorvosnő a Szent Ferenc tagkórház jelenlegi struktúrájával összefüggésben felsorolta az intézményben működő osztályokat. Hangsúlyozta, hogy ma már a kezelések szinte minden spektrumát meg tudják valósítani az intézményben. Megemlítette, hogy nemrég egy uniós támogatásnak köszönhetően számos modern fizioterápiás készülék érkezett az intézménybe, melyek között rehabilitációs robotok is vannak. Kiemelte, hogy Budapest után a legtöbb biológiai terápiával kezelt beteg Miskolcon, a Szent Ferenc tagkórházban van. Rámutatott, hogy a Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályon lehetőség van segédeszközök, protézisek felírására is, amit csak kevesen tudnak. Hozzátette, hogy a tagkórházban valamennyi rendelés beutaló köteles.

A főorvosnő a tagkórház struktúrájának ismertetése után a reumatológiai betegségekről és kezelésükről beszélt. Dr. Kardos Zsófia rávilágított, hogy a kopásos, degeneratív elváltozások tekintetében is nagyon fontosnak tatja, hogy elnyerjék a betegek együttműködését, melynek érdekében mindent elkövetnek. Mint mondta: nem az orvosok, hanem a betegek tudják a legtöbbet megtenni a maguk érdekében.

A főorvosnő elmondta, hogy a hajdan tüdőkórházként működő intézmény mára mozgásszervi ellátó intézménnyé alakult, amelyben a hajdani tüdőgyógyászati osztályok mellett előbb átmenetileg a csontsebészet, majd a mai is működő reumatológia kapott helyet, egy külön épületben pedig a betegek fizioterápiás kezelését látják el.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Szakmai továbbképzésen vettünk részt Budapesten

A Magyar Rákellenes Liga az alapszervezetei  részére 2015. június 2-án szakmai továbbképzést tartott Budapesten, melyen  Siófokról 7 tagunk vett részt. A daganatos betegségek fajtáiról, tüneteikről, a kezelési módokról és  mellékhatásaikról, illetve  a gyógyulási folyamatokról a Olvass tovább...

Alapszervezetek

Filmvetítés a Rákellenes Világnapon Ecséden

Rákellenes Világnap a klubban! – filmvetítés – Koller Kata története. A film megbeszélése után kitöltöttük az “Ez vagyok és ezt teszem a rák ellen” lapokat.

Alapszervezetek

Beszámoló a Magyar Rákellenes Liga Gödöllői Alapszervezet 2021. évi  munkájáról

2021-re is számos kül- és beltéri programot terveztünk, melyet az Élet és Közösségünk folyamatosan alakított.          …és mit teljesítettünk 2021-ben? A „bezárkózás” nehézségeinek ellensúlyozásaként továbbra is megtartottuk  az  ONLINE formát – FB live, Zoom és Google Olvass tovább...