A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete 2018. április 10-én a  Balassi Bálint Megyei Könyvtárban tartotta Egészségklubját, melynek aktualitása a Nemzeti Rákellenes Nap volt.

A hazai rákkutatás úttörőjének tekinthető Dr. Dollinger Gyula születésnapján 25 éve szervez a Liga megemlékezést a kiváló sebész professzorról.

A klubrendezvény az alapszervezeti elnök köszöntőjével kezdődött, aki méltatta Dollinger professzor munkásságát. Rámutatott arra, hogy a rákbetegség korunk egyik legégetőbb, megoldásra váró problémájává vált, hogy egyre nő az érintettek száma, de köszönhetően a diagnosztika és a terápiák folyamatos fejlődésének a halálos kimenetel száma 6-8 éve csökken.

Megfogalmazta a nap üzenetét: a társadalom minden rétegét beleértve nemre, korra való tekintet nélkül együttes összefogással küzdjünk a rákbetegség ellen, és érezzük saját felelősségünket is.

Ezután egy fiatal érintettel készült riportfilm került levetítésre, melyet  kerekasztal beszélgetés követett. A kerekasztal szakértő vendégei Fodorné Vincze Anna klinikai szakpszichológus és Dr. Deme Dániel onkológus voltak.

Nagyon sok kérdés felmerült már a film kapcsán is és a saját betegutak tapasztalásai mentén is. Az ötven fős hallgatóság részéről igen sok kérdés érkezett a szakemberek felé, melyekre készségesen válaszoltak.

Középpontban a beteg-orvos közötti elvárható kommunikáció, az egyéni felelősség, a bizalom kérdése, a betegjogi törvény adta lehetőségek igénybevétele állt.

Végső következtetésként megfogalmazódott, hogy a gyógykezeléseknek az érintettek aktív részvételével kellene megvalósulnia, melyet egy hiteles, mindenre kiterjedő információ kell, hogy megelőzzön.  És mindenek felett döntő az egyéni felelősség saját egészségünkért, életünkért.

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

„MOVEMBER”2021. Presszó Szerda a férfiakért PSA szűréssel

A Gödöllői Alapszervezet beszámolója Nagy izgalommal készültünk az első PSA szűrésünk „megmérettetésére”. Dicsőség a gödöllői Tormay Károly Egészségközpont  szakmai támogatása és Libor Anita vezető asszisztens társadalmi munkája a szűrés professzionális lefolytatásában. Az előzetesen 20 főre Olvass tovább...

Alapszervezetek

Nemzeti Rákellenes Nap Sárszentágotán

MEGHÍVÓ A Magyar Rákellenes Liga Sárszentágotai Alapszervezete tisztelettel meghívja a április 7-én (pénteken) 17.00 órai kezdettel a sárszentágotai Kultúrházban megrendezésre kerülő NEMZETI RÁKELLENES NAP programjára. 1./ Néhány általános megjegyzés a daganatos betegségekről, azok megelőzéséről, a nőgyógyászati daganatokra centrálva Olvass tovább...

Alapszervezetek

Éves közgyűlés Siófokon

2022.04.25-én megtartottuk az éves közgyűlésünket. Az ülés alkalmával a 2021. éves szakmai és pénzügyi beszámoló mellett, új küldött került megválasztásra, mivel az előző küldött madátuma lejárt. Átbeszéltük a 2022.évi terveinket, pénzügyi helyzetünket is. Az összejövetelen Olvass tovább...