Napos időben gyülekezteka  résztvevők 2022. október 10-én a Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezete által szervezett „Összefogás az emlőrák ellen szimpóziumra és sétára”, új helyszínen, a Megyei Önkormányzat és Kormányhivtal Árpád termében.

Kezdésre 74 fő foglalta el helyét. 4 gimnazista is részt vett a Szent József gimnáziumból. Meghívásunkra nem osztályok jöttek, de az érdeklődők előtt nyitva volt ajtónk. A felvilágosítást már ebben a korban érdemes elkezdeni.

Dr. Hallay Judit elnök üdvözölte a megjelenteket. Elmondta, hogy a téma időszerű, mert minden tizedik nőt életkortól függetlenül érinthet a mellrák, idősebb korban nagyobb az előfordulás esélye. Minden 8. nő esélyes a tüdőrákra. Az időben felismert betegségnél jók a gyógyulási esélyek.

Átadta a szót a rendezvény fővédnökének Dr. Széles Diána alpolgármesternek, aki szólt a szűrések fontosságáról, majd megköszönte a Rákliga önkénteseinek a debrecenieknek nyújtott önzetlen segítő munkát, amit a Karitaív Testület tagjaként végeztek, s oklevelet adott át, melyet Boros Csabáné, a Segítő Szolgálat vezetője vett át.

Dr. Árkosy Péter előadásában az emlőrák onkoterápiáról beszélt. Hangsúlyozta az önvizsgálat és a szűrésen való megjelenés fontosságát.

Prof. Dr. Tóth Dezső az emlőrák sebészete témakörében, a sebészeti beavatkozásokon túl kiemelte az orvos-beteg kapcsolatok fontosságát.

Dr. Besenyői Mária az emlőrák radioterápiájáról témakörben szólt az új lehetőségekről is, amely reményt adhat a még jobb gyógyulásra.

Nagylaki András a covid hatása az emlőrák szűrésére című előadásában összehasonlító adatokkal is szolgált.

Kocsis Antal klinikai lelkész egyaránt szólt a vallásos és nem vallásos résztvevőkhöz. Fontosnak tartotta, hogy hinni kell valamiben, mert az elősegíti a gyógyulást.

Ezt követően „Őszi dallamok gitárra és furulyára” mini koncert következett Keller András és Bodnár Boglárka előadásában, mely lélekmelengető volt.

Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke zárszavában szólt a rendezvény fontosságáról. Két előadó prezentációjából lényeges dolgokat emelt ki. Ő is hangsúlyozta az önvizsgálatot és a szűrésen való részvételt.

A szimpózium után a résztvevők sálakkal, kis zászlókkal a Megyeházától a Nagytemplomig vonultak, felhívták a figyelmet a szűrés fontosságára.

Tudósítás jelent meg a DEHIR-en, Hajdú Online-n, cikk a Hajdu Bihari Naplóban és a Debrecen Televízió riportban számolt be az eseményről.

Kozempel Zsuzsánna
MRL Debreceni Alapszervezet vezetőségi tag

 

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Heves megyei alapszervezetek önkéntes segítőinek esetmegbeszélése

Időpont: 2015. november 10. Vezeti: Strommer Pálné Szilvia Téma: Az önkéntesek munkavégzése   A nap első felében a hatvani önkéntes segítők számoltak be az elmúlt fél év eseményeiről. Heti rendszerességgel járnak be az Albert Schweitzer Olvass tovább...

Alapszervezetek

Gyöngyösi novemberi programok

Túra Mátraháza és környékén. 18.710 lépést tettünk. November 19-én gyönyörű időben Sástó és Mátrafüred környékén túráztunk. 2019. november 24-én Kékestető és környéke következett, ahol a Sípályán is végigmentünk a nagyon szép időben. 2019. november 27-én Olvass tovább...

10 Ezer Lépés Program

MRL Betegakadémia – Tudomány és életminőség

Csatlakozz a szimpóziumhoz a Liga Facebook eseményénél! https://www.facebook.com/events/383755053890011