Napos időben gyülekezteka  résztvevők 2022. október 10-én a Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezete által szervezett „Összefogás az emlőrák ellen szimpóziumra és sétára”, új helyszínen, a Megyei Önkormányzat és Kormányhivtal Árpád termében.

Kezdésre 74 fő foglalta el helyét. 4 gimnazista is részt vett a Szent József gimnáziumból. Meghívásunkra nem osztályok jöttek, de az érdeklődők előtt nyitva volt ajtónk. A felvilágosítást már ebben a korban érdemes elkezdeni.

Dr. Hallay Judit elnök üdvözölte a megjelenteket. Elmondta, hogy a téma időszerű, mert minden tizedik nőt életkortól függetlenül érinthet a mellrák, idősebb korban nagyobb az előfordulás esélye. Minden 8. nő esélyes a tüdőrákra. Az időben felismert betegségnél jók a gyógyulási esélyek.

Átadta a szót a rendezvény fővédnökének Dr. Széles Diána alpolgármesternek, aki szólt a szűrések fontosságáról, majd megköszönte a Rákliga önkénteseinek a debrecenieknek nyújtott önzetlen segítő munkát, amit a Karitaív Testület tagjaként végeztek, s oklevelet adott át, melyet Boros Csabáné, a Segítő Szolgálat vezetője vett át.

Dr. Árkosy Péter előadásában az emlőrák onkoterápiáról beszélt. Hangsúlyozta az önvizsgálat és a szűrésen való megjelenés fontosságát.

Prof. Dr. Tóth Dezső az emlőrák sebészete témakörében, a sebészeti beavatkozásokon túl kiemelte az orvos-beteg kapcsolatok fontosságát.

Dr. Besenyői Mária az emlőrák radioterápiájáról témakörben szólt az új lehetőségekről is, amely reményt adhat a még jobb gyógyulásra.

Nagylaki András a covid hatása az emlőrák szűrésére című előadásában összehasonlító adatokkal is szolgált.

Kocsis Antal klinikai lelkész egyaránt szólt a vallásos és nem vallásos résztvevőkhöz. Fontosnak tartotta, hogy hinni kell valamiben, mert az elősegíti a gyógyulást.

Ezt követően „Őszi dallamok gitárra és furulyára” mini koncert következett Keller András és Bodnár Boglárka előadásában, mely lélekmelengető volt.

Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke zárszavában szólt a rendezvény fontosságáról. Két előadó prezentációjából lényeges dolgokat emelt ki. Ő is hangsúlyozta az önvizsgálatot és a szűrésen való részvételt.

A szimpózium után a résztvevők sálakkal, kis zászlókkal a Megyeházától a Nagytemplomig vonultak, felhívták a figyelmet a szűrés fontosságára.

Tudósítás jelent meg a DEHIR-en, Hajdú Online-n, cikk a Hajdu Bihari Naplóban és a Debrecen Televízió riportban számolt be az eseményről.

Kozempel Zsuzsánna
MRL Debreceni Alapszervezet vezetőségi tag

 

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

SZERETETTEL A FÉLELEM ELLEN – Presszó szerda Gödöllőn

2022. 02.02. Sok mindentől lehet félni, és sokféleképpen, de az biztos, hogy az érzés soha nem kellemes. ..és ez az érzés beköltözött a minden napjainkba. A Magyar Rákellenes Liga Gödöllő Alapszervezetének “Add tovább a mosolyodat” Olvass tovább...

Alapszervezetek

Rózsaszín séta Szombathelyen

SZOMBATHELY MJV ÖNKORMÁNYZATA ÉS A SZOMBATHELYIEK EGÉSZSÉGÉÉRT EGYESÜLET SZERVEZÉSÉBEN AZ EMLŐRÁK ELLENI KÜZDELEM VILÁGNAPJÁHOZ KAPCSOLÓDVA a MRL Szombathelyi Alapszervezete Figyelemfelhívó sétára hívja Önt 2018. október 5-én (pénteken) 15 órára A SÉTA A BOROSTYÁNKŐ ÁRUHÁZTÓL INDUL FLASHMOB Olvass tovább...

Ady receptre

Heves megyei önkéntes segítők találkozója

A Hatvani Segítő Szolgálat beszámolója Vezette: Gősiné Lusztig Ildikó Időpont: 2021. szeptember 2. A MRL Hatvani Segítő Szolgálat minden évben összehívja önkéntes segítőit egy kötetlen esetmegbeszélésre, ahol beszámolnak önkéntes tevékenységükről. Az idei találkozás kicsit másképp Olvass tovább...