Napos időben gyülekezteka  résztvevők 2022. október 10-én a Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezete által szervezett „Összefogás az emlőrák ellen szimpóziumra és sétára”, új helyszínen, a Megyei Önkormányzat és Kormányhivtal Árpád termében.

Kezdésre 74 fő foglalta el helyét. 4 gimnazista is részt vett a Szent József gimnáziumból. Meghívásunkra nem osztályok jöttek, de az érdeklődők előtt nyitva volt ajtónk. A felvilágosítást már ebben a korban érdemes elkezdeni.

Dr. Hallay Judit elnök üdvözölte a megjelenteket. Elmondta, hogy a téma időszerű, mert minden tizedik nőt életkortól függetlenül érinthet a mellrák, idősebb korban nagyobb az előfordulás esélye. Minden 8. nő esélyes a tüdőrákra. Az időben felismert betegségnél jók a gyógyulási esélyek.

Átadta a szót a rendezvény fővédnökének Dr. Széles Diána alpolgármesternek, aki szólt a szűrések fontosságáról, majd megköszönte a Rákliga önkénteseinek a debrecenieknek nyújtott önzetlen segítő munkát, amit a Karitaív Testület tagjaként végeztek, s oklevelet adott át, melyet Boros Csabáné, a Segítő Szolgálat vezetője vett át.

Dr. Árkosy Péter előadásában az emlőrák onkoterápiáról beszélt. Hangsúlyozta az önvizsgálat és a szűrésen való megjelenés fontosságát.

Prof. Dr. Tóth Dezső az emlőrák sebészete témakörében, a sebészeti beavatkozásokon túl kiemelte az orvos-beteg kapcsolatok fontosságát.

Dr. Besenyői Mária az emlőrák radioterápiájáról témakörben szólt az új lehetőségekről is, amely reményt adhat a még jobb gyógyulásra.

Nagylaki András a covid hatása az emlőrák szűrésére című előadásában összehasonlító adatokkal is szolgált.

Kocsis Antal klinikai lelkész egyaránt szólt a vallásos és nem vallásos résztvevőkhöz. Fontosnak tartotta, hogy hinni kell valamiben, mert az elősegíti a gyógyulást.

Ezt követően „Őszi dallamok gitárra és furulyára” mini koncert következett Keller András és Bodnár Boglárka előadásában, mely lélekmelengető volt.

Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke zárszavában szólt a rendezvény fontosságáról. Két előadó prezentációjából lényeges dolgokat emelt ki. Ő is hangsúlyozta az önvizsgálatot és a szűrésen való részvételt.

A szimpózium után a résztvevők sálakkal, kis zászlókkal a Megyeházától a Nagytemplomig vonultak, felhívták a figyelmet a szűrés fontosságára.

Tudósítás jelent meg a DEHIR-en, Hajdú Online-n, cikk a Hajdu Bihari Naplóban és a Debrecen Televízió riportban számolt be az eseményről.

Kozempel Zsuzsánna
MRL Debreceni Alapszervezet vezetőségi tag

 

 

Kapcsolódó bejegyzések

(A)mit tehetünk, (a)mit tehetek a rák ellen

Figyelemfelhívás a mozgás fontosságára – Egerben

Az Egri Alapszervezet februári rendezvényével a mozgás fontosságára hívta fel a figyelmet a daganatos megbetegedések elkerülése érdekében. Dr. Rokonay Adrienne reumatológus előadásában kifejtette, hogy a mozgásnak nagyon fontos szerepe van a rákmegelőzésben. Csökken a kiújulás Olvass tovább...

Alapszervezetek

Kirándulás a Rám-szakadékhoz

A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezetének tagjai csatlakoztak az OGyIK-hoz.  Ennek keretében 2018. május 26-án a Rám – szakadékhoz kirándultak! Dömösről a táv: 10 km, szintemelkedés: 360 m, idő: 4 óra “A Rám-szakadék Dobogókő és Dömös Olvass tovább...

Alapszervezetek

Bakonyszücsön megáll az idő, töltődik a lélek – a gödöllőiek is megtapasztalták

2020-01-29  Az „Add tovább a mosolyodat” – Rákellenes Liga gödöllői kis csapatának véget ért az 1 hetes kikapcsolódás, lazulás, feltöltődés. Bakonyszücsön megállt az idő. Távol a város rohanó világától, volt időnk arra, hogy elcsendesedjünk, és Olvass tovább...