Magyar Rákellenes Liga Gödöllői Alapszervezete
Helyszín:„Mi újság V.An? Irodalmi kávézó a Gödöllői Városi Könyvtárban (2100 Gödöllő, Dózsa út 8.)

Időpont: 2019. április 24.

Téma: A mese bűvös ereje

Előadó: Csóka Judit meseterapeuta, pszichológus

Nagy várakozással néztünk e délután elébe, hisz közülünk többen személyesen is ismerték mai előadónkat, de voltak olyanok is, akik meseterápiás előadásokon vettek már részt.

Csóka Judit klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus, hipnoterapeuta. Székesfehérváron él és dolgozik. Szavaival élve „A hozzám fordulókat abban tudom segíteni, hogy megtalálják saját megoldásaikat élethelyzeti nehézségeikben”

Tanulmányait többek a Pető Intézetben, az ELTE-n, a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetemen végezte, de utána is több képzésen vett részt.. Élete akkor vett nagy fordulatot, amikor 2011-ben hazafelé menet egy könyvesboltban rátalált Boldizsár Ildikó Meseterápia c. könyvére. Ez egyből magával ragadta, így 2012 márciusában beiratkozott Meseterápia alapképzésre: Meseközpont, Paloznak.
Ildikó tanácsára elkezdett mesecsoportokat szervezni és már első alkalommal magához láncolta a „ a mese bűvös ereje”. Sok-sok fejből mesélés után megfigyelte, mennyi hasonlóság van a mesék között (egy nemzet meséi, de akár a földrészek köztiekben is).
Hallhattunk a mesék egyénre gyakorolt hatásáról, közösség formáló szerepéről. Szerkezeti felépítéséről, használt jelképekről. Sok- sok tanúságuk mellett kihangsúlyozzák, hogy a döntéseinknek mindig lesznek következményei. Rengeteg előítélet és érzelem dúl bennük. Megfigyelhető, hogy minden élethelyzetnek meg van a maga meséje.
Mesehallgatáskor transz állapot lép fel, fontos a belső képre figyelni (az egész szervezetre megvan a jótékony hatása), gyógyulni, de meghalni is tudni kell.

Judit a mesék olvasása, tanulmányozása közben úgy érezte nemcsak szóban, hanem írásban is szeretné, ha sokkal szélesebb körben hozzájuthatnánk e szép történetekhez. Elmondta válogatási szempontjait, melyek két mesekötet összeállításához vezettek. „Mesék a gyógyulásról” és „Mesék feleségekről és férjekről”.

A mondókák fontosságát is megismerhettük mindennapi helyzetekben és játék közben. Ünnepekkor is örömet tudunk okozni vele. Így egyből fel is köszöntöttük névnapos és szülinapos vendégeinket: a megtanult „Dunába úszik egy hal, annak neve harcsa”…kezdetűvel.
Sok nevetést hozott, mire gördülékenyen ment: „Ön, dön, desz, Deszen, dáré, desz…. „

A mesegyertya meggyújtásával kezdetét vette egy varázslatos mesehallgatás. Egy madagaszkári mesét „Ivorombé, a Lúd Asszonyság” hallgattuk meg. Megismerve anya- lánya kapcsolat nehézségeit, az útkeresést. Más-más volt szeretetnyelvük. Nem fogalmazták meg a nehézségeiket, fájdalmaikat, elvárásaikat. Ez a mese ismét bebizonygatta, az ember nem változik – ugyanaz a probléma a világ másik végén is – nem kommunikálunk egymással.
Szerencsére ezen meseterápiás foglalkozáson résztvevőkre ez nem jellemző, hisz mindenki egyre bátrabban, egymást kiegészítve mondta el gondolatait, meglátását.
Egy afrikai tánc megtanulásával és „az élet szép, az élet szép, akármilyen nehéz, az élet szép” eléneklésével zártuk azt a mesés estét.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Stresszoldó csoportfoglalkozás Hatvanban

Időpont: 2016. február 15. Vezeti: Kiss Anett pszichológus AUTOGÉN TRÉNING Az elmúlt hónap élményeink csoportos megbeszélése, otthoni gyakorlás és a naplóvezetés megbeszélése volt a mai foglalkozás indítója. Majd megbeszéltük az első félév 4 hónapon át tartó Olvass tovább...

Alapszervezetek

Egészségnap a Csányi Idősek Otthonában

Időpont: 2019. október 28. Helyszín: Csány A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezete meghívást kapott a Csányi Idősek Otthonában megrendezésre kerülő Egészségnapra. Az egészség- és szűrőnapot az egészség megőrzése érdekében az Albert Schweitzer Kórház Egészségfejlesztő Irodája Olvass tovább...

Alapszervezetek

Kihívások hete a Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnázium és Szakközépiskolában

Egészség (prevenció), környezetvédelem és sport jegyében zajlott a hét. A Kihívás hetének célja az volt, hogy kedvet teremtsünk a mozgáshoz, az egészséges táplálkozáshoz, az újrahasznosítható anyagok felhasználásához. Minden napra jutott valamilyen érdekes és tanulságos program. Olvass tovább...