Bár szerencsés esetben nincs rá szükség, mindig jó, ha van otthon “házipatika”, ami tartalmaz mindent, amire vészhelyzetekben szükség lehet. Milyen gyógyszereket, egyéb eszközöket érdemes beletenni?

A MRL Salgótarjáni Alapszervezet márciusi Egészségklubjában ezekre kerestük a választ Jakubovicsné dr. Szalai Éva szakgyógyszerész, patikavezetővel.

A felkért szakember előadásából megtudhattuk, hogy a legalapvetőbb gyógyszerekre időnként még azoknak is szükségük lehet, akiknek nincs semmilyen alapbetegségük, maximum náthásak szoktak lenni néha. Emiatt fontos, hogy láz- és fájdalomcsillapítók, nem szteroid gyulladáscsökkentők mindig legyenek otthon. Ezek jól jönnek egy-egy fejfájásnál, de akkor is, ha a megfázás tüneteit csillapítani kell. Praktikus tartani otthon meghűléskor használható forró italokat, jó ha kéznél vannak köptetők és torokcukorkák, orrcseppek is. Szerencsés, ha mindig van otthon görcsoldó és emésztést segítő szer, gyomorsav-lekötő, gyomorégés elleni gyógyszer. Akinek olyan betegsége van, amire napi szinten kell gyógyszert szednie, annak érdemes mindig egy hétre előre elkészíteni azokat, mindig beszerezni a tartalékot.

Felhívta a figyelmet a készlet helyes tárolására, a lejáratok ellenőrzésére. Szükséges otthon elsősegélydoboz is, fertőtlenítőszerek, ragtapaszok, kötszerek és fáslik tárolásával, hiszen balesetek is történhetnek bármikor. Hasznos, ha mindig van otthon megbízható lázmérő és vérnyomásmérő is.

Ha elutazunk, a rendszeresen szedett gyógyszerek mellett ajánlott egy „alapkészletet” vinni, elsősorban fájdalom-lázcsillapítót.

Mindig fontos figyelembe venni az esetleges keresztreakciókat, alapbetegségeket.

A szakgyógyszerész előadása után készségesen válaszolt a feltett hallgatói kérdésekre.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Rózsaszín séta Nyergesújfaluban

Üdvözlünk Benneteket! Október 24-én (kedden), 17 órai kezdéssel szervezzük idén a MELLRÁK ELLENES – FIGYELEMFELHÍVÓ – SÉTÁNKAT, melyhez a Magyar Vöröskereszt Nyergesújfalui Területi Szervezete is csatlakozik. Indulás  a  Palatin tértől,  érkezés (kis kerülővel) a Civilek Házához. Természetesen  – a később érkezők – a  sétánkhoz  menet  közben  is Olvass tovább...

Alapszervezetek

Gyöngyösiek decemberi programjai

2023.12.09. Budapest Elutaztunk Budapestre megnézni az ország karácsonyfáját. Budapesten egy kedves barátunk kalauzolt a karácsonyfához. Megcsodáltuk és utána megnéztük a Szent István Bazilikát is. Gyönyörű szép. Sétáltunk a karácsonyi vásári forgatagban. Ittunk finom forralt bort. Olvass tovább...

Alapszervezetek

Nőnapi kosaras-, táncos-, zenés délután a mezőberényi Kulturális Központban

A Városi Nyugdíjas Klub és a Magyar Rákellenes Liga Mezőberényi Alapszervezete tagjai Nőnapi  játékos, zenés  délutánon vettek részt a Kulturális Központban. A programot kosaras rendezvénynek hirdettük és az elkészített, otthonról hozott finomságok jelentették a megvendégelés Olvass tovább...