Bár szerencsés esetben nincs rá szükség, mindig jó, ha van otthon “házipatika”, ami tartalmaz mindent, amire vészhelyzetekben szükség lehet. Milyen gyógyszereket, egyéb eszközöket érdemes beletenni?

A MRL Salgótarjáni Alapszervezet márciusi Egészségklubjában ezekre kerestük a választ Jakubovicsné dr. Szalai Éva szakgyógyszerész, patikavezetővel.

A felkért szakember előadásából megtudhattuk, hogy a legalapvetőbb gyógyszerekre időnként még azoknak is szükségük lehet, akiknek nincs semmilyen alapbetegségük, maximum náthásak szoktak lenni néha. Emiatt fontos, hogy láz- és fájdalomcsillapítók, nem szteroid gyulladáscsökkentők mindig legyenek otthon. Ezek jól jönnek egy-egy fejfájásnál, de akkor is, ha a megfázás tüneteit csillapítani kell. Praktikus tartani otthon meghűléskor használható forró italokat, jó ha kéznél vannak köptetők és torokcukorkák, orrcseppek is. Szerencsés, ha mindig van otthon görcsoldó és emésztést segítő szer, gyomorsav-lekötő, gyomorégés elleni gyógyszer. Akinek olyan betegsége van, amire napi szinten kell gyógyszert szednie, annak érdemes mindig egy hétre előre elkészíteni azokat, mindig beszerezni a tartalékot.

Felhívta a figyelmet a készlet helyes tárolására, a lejáratok ellenőrzésére. Szükséges otthon elsősegélydoboz is, fertőtlenítőszerek, ragtapaszok, kötszerek és fáslik tárolásával, hiszen balesetek is történhetnek bármikor. Hasznos, ha mindig van otthon megbízható lázmérő és vérnyomásmérő is.

Ha elutazunk, a rendszeresen szedett gyógyszerek mellett ajánlott egy „alapkészletet” vinni, elsősorban fájdalom-lázcsillapítót.

Mindig fontos figyelembe venni az esetleges keresztreakciókat, alapbetegségeket.

A szakgyógyszerész előadása után készségesen válaszolt a feltett hallgatói kérdésekre.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Nemzeti Rákellenes Nap Sárszentágotán

MEGHÍVÓ A Magyar Rákellenes Liga Sárszentágotai Alapszervezete tisztelettel meghívja a április 7-én (pénteken) 17.00 órai kezdettel a sárszentágotai Kultúrházban megrendezésre kerülő NEMZETI RÁKELLENES NAP programjára. 1./ Néhány általános megjegyzés a daganatos betegségekről, azok megelőzéséről, a nőgyógyászati daganatokra centrálva Olvass tovább...

Alapszervezetek

Egy délelőtt az egészségünkért

Borsodnádasdon 2017. október 14-re szerveztük az idei egészségnapot, több más szervezetet bevonva, egy szombat délelőtti napra. Nekünk, vidékieknek messzebbre kell utazni egy-egy szakorvosi vizsgálatért. Bőrgyógyászatért Miskolcra, szemészetért, hallásvizsgálatért Ózdra vagy Egerbe kell mennünk. Ezért tartottuk Olvass tovább...

Alapszervezetek

RSOE Regionális szakmai nap

A Szekszárdi Alapszervezet beszámolója  A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Egyesület (RSOE) fennállásának 40. éves jubileuma alkalmából kihelyezett  regionális szakmai napot tartott 2022. június 17-én.  Helyszín: Pörböly Ökoturisztikai Központ (7142 Olvass tovább...