Simon Tamás cikke az atadhir.hu oldalon 

A daganatos betegek rehabilitációs lehetőségeiről tartott előadást tegnap késő délután a kulturális központban Tamás Alexandra okleveles pszichológus a Magyar Rákellenes Liga Nagyatádi Alapszervezetének felkérésére.

– A rákos betegek élete a diagnózis pillanatában fenekestől felfordul. Onnantól kezdve az élet a harcról, a küzdelemről, a kihívásokról és a reményről szól, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen erőforrásokkal rendelkezik a beteg – hangzott el az előadáson.

A fő téma a Simonton-módszer bemutatása volt, ami egy, az orvosok által tudományosan kidolgozott, kutatásokkal alátámasztott, hatékonyan működő gyógyító eljárás rákos betegek számára. Csoportos formában, meghatározott tematika szerint működik, hangsúlyos része az önismeret. Kiegészíti a hagyományos orvosi kezelést, felerősítve annak pozitív hatását.

Az előadó elmondta, hogy módszer segít az érzelmi egyensúly kialakításában, a szorongás, a halálfélelem feldolgozásában, továbbá a jövővel kapcsolatos pozitív célok megfogalmazásában.

KSH legutóbbi adatai alapján Somogyban 2021-ben kétezernél is több rákos beteget tartottak nyilván, négyszázzal kevesebbet, mint 20 évvel ezelőtt, országosan pedig ötezerrel kevesebbet.

Az előadás második felében a Semmelweis Egyetem onkológiai betegek rehabilitációs programja került szóba. 2016-ban indult a program, szintén komplex megközelítésben. Ők úgy gondolják, hogy a rehabilitációt már a diagnózis pillanatában el kell kezdeni. Az egyetemen több szakemberből álló csapat dolgozik, dietetikus, fizikoterapeuta, gyógytornász, pszichológus, mozgásszervei rehabilitációs orvos. Fő céljuk az életminőség megtartása és javítása.

– A Magyar Rákellenes Liga Nagyatádi Alapszervezetének 82 tagja van, közülük néhányan nem érintettek, de támogatják a tevékenységünket – mondta Zslebics Edit, a nagyatádi alapszervezet elnöke.

Beszélt arról is, hogy az Egészségfejlesztési Irodában fontosnak tartják, hogy utat mutassanak a betegeknek, legyen akár gyógyult, akár még a betegséggel küzdő, hisz szükség van egy közösségre, aminek a tagjai hasonló dolgokat éltek át, éltek túl, mert a rákot még gyógyultan sem lehet elfelejteni.

Ebben a közösségépítési programban vállal szerepet az Egészségfejlesztési Iroda együttműködésben az alapszervezettel, ahol ingyen és azonnal elérhető támogatást nyújtanak a járásban élők részére, egyebek között dietetikus szakember, aki táplálkozási tanácsaival tudja támogatni a betegeket, illetve pszichológiai támogatási is elérhető, ahol a fő cél a traumafeldolgozás, a nehézségek, a fájdalom és a mellékhatások elviselése.

A Magyar Rákellenes Liga Nagyatádi Alapszervezetének következő összejövetele a mozgás tematikája mentén halad, és május 22-én 17 órakor szintúgy a kulturális központban várják az érdeklődőket.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Salgótarjáni Alapszervezet – Felvidéki kirándulás Losonc környékén

Történelmi időutazásban volt része 2017. április 22-én a MRL Salgótarjáni Alapszervezet 53 fős csoportjának, akik egy egész napos autóbuszos kiránduláson meglátogatták Losonc, Gács és Gácsfalu nevezetességeit. A trianoni békeszerződésig Losonc Nógrád vármegye Losonci járásának székhelye, megyénk első Olvass tovább...

Alapszervezetek

Meghívó rendőrségi fórumra Mezőberénybe

A Magyar Rákellenes Liga Mezőberényi Alapszervezete és a Városi Nyugdíjas Klub közös szervezésében aktualitásokról, bűn- és balesetmegelőzésről tartanak rendőrségi fórumot 2018. április 4-én (szerdán) 16 órakor a Művelődési Központban (Fő úr 6.). Előadó: Jakusovszki Zoltán Olvass tovább...

Alapszervezetek

Sétahajókázás a Dunán

A Hatvani Alapszervezet beszámolója A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezetének néhány tagja júlisu 16-án sétahajókázásra utazott Budapestre. A Vigadó téri hajóállomáson szálltunk fel a sétahajóra és több mint egy órás dunai vízisétán vettünk részt. Budapest csodálatos Olvass tovább...