Simon Tamás cikke az atadhir.hu oldalon 

A daganatos betegek rehabilitációs lehetőségeiről tartott előadást tegnap késő délután a kulturális központban Tamás Alexandra okleveles pszichológus a Magyar Rákellenes Liga Nagyatádi Alapszervezetének felkérésére.

– A rákos betegek élete a diagnózis pillanatában fenekestől felfordul. Onnantól kezdve az élet a harcról, a küzdelemről, a kihívásokról és a reményről szól, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen erőforrásokkal rendelkezik a beteg – hangzott el az előadáson.

A fő téma a Simonton-módszer bemutatása volt, ami egy, az orvosok által tudományosan kidolgozott, kutatásokkal alátámasztott, hatékonyan működő gyógyító eljárás rákos betegek számára. Csoportos formában, meghatározott tematika szerint működik, hangsúlyos része az önismeret. Kiegészíti a hagyományos orvosi kezelést, felerősítve annak pozitív hatását.

Az előadó elmondta, hogy módszer segít az érzelmi egyensúly kialakításában, a szorongás, a halálfélelem feldolgozásában, továbbá a jövővel kapcsolatos pozitív célok megfogalmazásában.

KSH legutóbbi adatai alapján Somogyban 2021-ben kétezernél is több rákos beteget tartottak nyilván, négyszázzal kevesebbet, mint 20 évvel ezelőtt, országosan pedig ötezerrel kevesebbet.

Az előadás második felében a Semmelweis Egyetem onkológiai betegek rehabilitációs programja került szóba. 2016-ban indult a program, szintén komplex megközelítésben. Ők úgy gondolják, hogy a rehabilitációt már a diagnózis pillanatában el kell kezdeni. Az egyetemen több szakemberből álló csapat dolgozik, dietetikus, fizikoterapeuta, gyógytornász, pszichológus, mozgásszervei rehabilitációs orvos. Fő céljuk az életminőség megtartása és javítása.

– A Magyar Rákellenes Liga Nagyatádi Alapszervezetének 82 tagja van, közülük néhányan nem érintettek, de támogatják a tevékenységünket – mondta Zslebics Edit, a nagyatádi alapszervezet elnöke.

Beszélt arról is, hogy az Egészségfejlesztési Irodában fontosnak tartják, hogy utat mutassanak a betegeknek, legyen akár gyógyult, akár még a betegséggel küzdő, hisz szükség van egy közösségre, aminek a tagjai hasonló dolgokat éltek át, éltek túl, mert a rákot még gyógyultan sem lehet elfelejteni.

Ebben a közösségépítési programban vállal szerepet az Egészségfejlesztési Iroda együttműködésben az alapszervezettel, ahol ingyen és azonnal elérhető támogatást nyújtanak a járásban élők részére, egyebek között dietetikus szakember, aki táplálkozási tanácsaival tudja támogatni a betegeket, illetve pszichológiai támogatási is elérhető, ahol a fő cél a traumafeldolgozás, a nehézségek, a fájdalom és a mellékhatások elviselése.

A Magyar Rákellenes Liga Nagyatádi Alapszervezetének következő összejövetele a mozgás tematikája mentén halad, és május 22-én 17 órakor szintúgy a kulturális központban várják az érdeklődőket.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Mit mutat a vérkép?

Az Egri Alapszervezet szeretettel várja az érdeklődőket 2017. november 14-én, kedden az EKMK Bartakovics Béla Közösségi Házban (Eger, Knézich u. 8) Mit mutat a vérkép? című előadásra. Előadó: Kurucz Erzsébet háziorvosi asszisztens A részvétel ingyenes!

Alapszervezetek

Kreatív klubfoglalkozás Hatvanban

Időpont: 2016. június 9. 14 óra Az év harmadik kreatív klubfoglalkozásán Poórné Mike Éva kézműves vezetésével szúnyogriasztó kis díszes üvegecskét készítettünk. Az üvegbe olvasztott gyertyát öntöttünk, majd illóolajjal összekeverve megdermesztettük (kanócot is tettünk bele). Az Olvass tovább...

Alapszervezetek

Tavaszváró kézműves foglalkozás

 A MRL Salgótarjáni Alapszervezet március havi Stresszoldó Klubja a tavaszvárás jegyében telt el. Bablenáné Kovács Márta irányításával megtanultunk krepp papírból hóvirágokat, színes tulipán csokrokat készíteni. Az először még lehetetlennek tűnő feladatot végül mindenki sikeresen megoldotta Olvass tovább...