A Gyöngyösi Alapszervezet beszámolója

Nagyon kellemes friss időben keltünk útra augusztus 3-án, hogy megnézzük a Szent Anna-tavat és kápolnát a Sár-hegyen. A Sár-hegy Gyöngyös északkeleti határán helyezkedik el, mely mindössze 500 méter magas és a mátrai vulkanizmus eredményeképpen jött létre, vízmosásokkal mélyített völgyek tagolják (Pipis-hegy, Csepje-tető, Visonta-hegy). A csúcstól északra egy lapos fennsíkszerű részen helyezkedik el a Szent Anna-tó és közvetlen közelében a Szent Anna kápolna.

Az a hír járja, hogy a tavat nagyon megviselte a csapadékhiány, így most ennek a nyomába eredtünk, hogy saját szemünkkel győződjünk meg a hír hitelességéről. Úticélunkat három helyről is meg lehet közelíteni: a Sár-hegyi tanösvényen keresztül, melynek egyik állomása, vagy Abasár felől és a Pipis-hegy felől. Mi az utóbbit választottuk, mégpedig Mátrafüredről elindulva a sárga sáv jelzésen, egy nagyon hangulatos útvonalon haladva.

Körülbelül másfélórányi kellemes séta után értünk a tóhoz illetve annak helyéhez, tehát a hír sajnos igaz! A kb. 50-55 m átmérőjű tavat csak a csapadékvíz táplálja, nem csoda, hogy teljesen kiszáradt az elmúlt hónapok aszályos időjárásának következményeként. Nagyon lehangoló látvány volt, hogy a kis tavacska korábban nagyon gazdag vízi élővilága szinte teljesen eltűnt. Viszont a kápolna teraszáról nyíló körpanoráma kárpótolt bennünket, csodálatos látvány nyílik innen a Kékes és a Mátra keleti főgerince, a Bükk, a Mátraalja valamint az Alföld irányába.

Egy kicsit megpihenve, egy közös piknikezést követően ugyanezen az útvonalon indultunk vissza Mátrafüredre, ahonnan autóbusz járattal érkeztünk Gyöngyösre.

Tóth Lászlóné
a MRL Gyöngyösi Alapszervezet elnöke

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Májusi programajánló – Debreceni Alapszervezet és Segítő Szolgálat

 Újjászületés Debrecen Rehabilitációs Táncklub Minden szerdán 9 órától Helyszín: Estella Hastánc Stúdió, Debrecen, Rákóczi u. 60. Női Egészségmegőrző torna Minden pénteken 16 órától Helyszín: Szent József Gimnázium, Debrecen, Szent Anna u. 17. Gyalogolj az egészségedért Olvass tovább...

Alapszervezetek

Hívás klubfoglalkozás Debrecenben

Napsütéses október 17-én gyűltünk össze ligatagok a Hívás klub foglalkozására. (37 fő) A találkozás örömére izgatott beszélgetésbe kezdtünk. Kocsis atya lélekemelő gondolataival nyitotta meg a klubfoglalkozást. Kapcsolódott hozzá új előadónk: Dr. Horváth Judit adjunktusnő, „Mozgásszervi Olvass tovább...