A Debreceni Alapszervezet beszámolója

A klub-és ligatagok 2022. június 17-én ¼ 2-től gyülekeztek a sétára a Kossuth téren, Szabó Magda szobra előtt. A hőmérő 27 fokot mutatott. Előzetesen 26 fő jelentkezett. Betegség, egyéb ok miatt 7 fő lemondta, így 19 fő sétált megismerve Szabó Magda életútját Balla Elekné Kati vezetésével. A Kossuth térről a Rom kertbe, majd a Fűvészkert utcán, közel a Baltazár térhez árnyékos helyen ismertük meg Szabó Magda debreceni kötődését (amikor itt laktak, házuk ablakából látta a Nagytemplom tornyát).  Sok érdekes ismerettel gazdagodtunk. Kati művei által is közelebb hozta hozzánk Szabó Magdát. Ezután a Piac utcán haladtunk, megemlítette a Bajcsy-Zsilinszky utcán Borsos Miklós által 1911-ben tervezett óvodát, majd a Piac u. 29/a ház udvarára az oroszlános kopogtató kapun át jutottunk. Itt is sok érdekes dolgot ismerhettünk meg életéből.

A Batthyányi utcán át (néhány házat említett Kati, ami kapcsoldódott Szabó Magdához) a Szent Anna utca 20-24. számú házhoz mentünk, (elhaladva a Szent Anna székesegyház előtt), ahol gyermekkori lakhelye volt az „ÓKÚT”-tal. Melette van a Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola Gimnázium és Kollégium. Sétánkat az Emlékháznál fejeztük be, ahol megköszöntük a vezetést. Még megemlitette az Emlékházzal szembeni házat.

Ezután 15.20-tól 16.35-ig a Szabó Magda Emlékházban Keczán Mariann kurátor mutatta be a kiállítást. Élvezetes vezetésével szinte megelevenedtek Szabó Magda életének eseményei. Megtudhattuk, hogy 1985-1990-ig a Tiszántúli református egyházkerület fögondnoka és zsinati világi alelnöke volt. Az egyik legtöbbet fordított magyar íróként regényei számos országban és nyelven jelentek meg. Kitüntetéseit, életének egyes szakaszához kapcsolódó tárgyakat is láthattunk. Sok új ismeretre tettünk szert.

Azt hiszem, ha kissé fárasztó volt ez a nap, de a kapott élmény megérte.

A mai séta során 8 km-t tettünk meg.

Kozempel Zsuzsánna
MRL Debreceni Alapszervezet vezetőségi tag

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Rózsaszín figyelemfelhívó rendezvény Hatvanban

A kampány első napján, október 1-jén ünnepeljük a mellrák elleni küzdelem világnapját, melynek alkalmából világszerte nők milliói hívják fel a figyelmet a betegségre. Évente kb. 8 ezer rosszindulatú emlődaganatot diagnosztizálnak hazánkban,  a  rosszindulatú emlődaganat következtében évente pedig több Olvass tovább...

Alapszervezetek

Közgyűlés Kerekharaszton

A Kerekharaszti Alapszervezet 2020. február 24-én tartotta az éves közgyűlését. A közgyűlésen elfogadtuk a 2019-es év pénzügyi beszámolóját és megvitattuk a 2020-as év tervezett programjait. Luklíder Jánosné az alapszervezet elnöke

Egyéb

Beigli Futás

2015. december 27-én, vasárnap rajtol a Beigli Futás rövidtávfutó verseny. A Magyar Rákellenes Liga színeiben ezen a versenyen Kovács Zoltán, gyógyult Hodgkin limfómás beteg indul. Hajrá Zoltán! Köszönjük!