A túrázós, kirándulós szerdán, március 23-án ismét a Mátra egyik legszebb – általunk is nagyon kedvelt – kirándulóhelyére, a Kalló-völgybe vettük az irányt!

A „Csodahelyek” weboldal a következőket írja a Kalló-völgyről: „A Mátrafüred és Mátraháza között húzódó Kalló-völgy a maga nemében a Mátra egyik legromantikusabb völgye. A remek klímájú, gyönyörű bükkösökkel tarkított hegyi út mentén ott csordogál a Somor-patak.”

Mátraházára autóbusszal érkeztünk, majd a buszmegállótól a nagy parkoló mellett elhaladva a 24-es utat keresztezve értük el a gyönyörű erdőt, ahonnan kezdtük az ereszkedést a vadregényes Kalló-völgyön keresztül Mátrafüredre.

A csodálatos látványhoz csodálatos, simogató tavaszi napsütés is társult, mely igazi testi-lelki feltöltődés volt mindannyiunk számára.

Oláh Andrásné
a MRL Gyöngyösi Alapszervezet tagja

Túra a Szent Anna kápolnához – március 30.

 A Szent Anna-kápolnát Mátrafüredről, a Pipis-hegyi repülőtéren keresztül a sárga sáv turistajelzést követve, kellemes sétával értük el, ahonnan páratlan kilátás nyílik minden irányba, nem lehet betelni a látvánnyal.

A Szent Anna-kápolnát báró Bossányi Gáspár építette 1745-ben. Az egyházközség 1797 óta ünnepelte hivatalosan a Szent Anna napi búcsút a kápolnánál VI. Pius pápa engedélyével.

A kápolnát elhagyva a természetvédelmi területté nyilvánított Sár-hegy (ötven védett növény és közel száz védett állatfaj otthona) meredek oldalán ereszkedtünk le Gyöngyösre.

Oláh Andrásné
a MRL Gyöngyösi Alapszervezet tagja

Túra az Ereménytetőre – 2022. április 6.

Ha könnyed kirándulásra, túrára vágyik csapatunk, akkor a legjobb választás az Ereménytető, hiszen nem nagy szintkülönbséggel csodálatos látványban van részünk.

Fennsíkszerű nyugati oldalán csupán egy pár magányos fa található, de innen a panoráma valami csoda! Szinte az egész Nyugati-Mátra és a Felső-Mátra vonulatai tárulnak elénk.

Demecs Norbi – az I love Mátra vezetője így ír az Ereménytetőről: „… a Mátra egyik legcsendesebb, legbékésebb zuga ez a kis csoda-sziget. A nyugalmat legfeljebb néhány erdei állat zörgése vagy a lágy szellő zavarhatja meg, mikor a magányos fák lombkoronájával játszik. Az Ereménytető kiváló helyszín lehet mindazok számára, akik egy kis elszigeteltségre vágynak távol a város zajától, de nem mindennapi élmények felfedezésére, relaxálásra és fotózásra is teljesen alkalmas.”

A Sástói-rét legvégén, balra, nyugati irányba haladtunk az Ereménytetőig, majd ott egy kört leírva a Sástóra érkeztünk vissza, ahol elfogyasztottuk az otthonról hozott elemózsiát.

Utunkat a Sástótól gyönyörű erdei ösvényen folytattuk Mátrafüredig, ahol véget ért a túránk.

Tóth Lászlóné
a MRL Gyöngyösi Alapszervezet elnöke

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Szlovákiába kirándult a Miskolci Alapszervezet

Szlovákia kirándulásunk 2019. 04. 11-én a Sirava széles tónál A Kelet-Szlovákiai síkság északi részén helyezkedik el a Széles-tó víztározó (Kelet-Szlovákiai tenger), főképpen üdülőközpontként szolgál. A 20. század hatvanas éveiben épült az ún. Vihorlat-alatti sárvidéken. A Olvass tovább...

Alapszervezetek

Testi, lelki feltöltődés Bakonyszücsön

Nagyon szép és tartalmas hetet töltöttünk 2016. szeptember 9-16-ig Bakonyszücsön, a Daganatos Betegek Lelki Otthonában. Kora délután érkeztünk meg, gyors elhelyezkedés után elsétáltunk a faluba, köszöntöttük a régi ismerőseinket, akik minden évben oly kedvesen fogadnak minket. Az Olvass tovább...

Alapszervezetek

Összefogás az emlőrák ellen szimpózium és séta Debrecenben

A Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezete október 13-án Összefogás az emlőrák ellen szimpóziumot és sétát szervezett. A szimpózium helyszíne a Polgármesteri Hivatal Nagyterme volt, ahol 70 fő résztvevő foglalta el a helyét. Dr. Hallay Judit Olvass tovább...