Sajtóközlemény

RÁKELLENES VILÁGNAP – MÉLTÁNYOS ELLÁTÁST MINDENKINEK! 

Budapest – 2022. február 3. 

A Rákellenes Világnapot (World Cancer Day) immár 22 éve tartják minden év február 4-én. A Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) központi kampánytémája az esélyegyenlőség a daganatos betegek ellátásában. A „Méltányos ellátást mindenkinek” (Close the care gap) szlogen jegyében az Unió magyar tagszervezete, a Magyar Rákellenes Liga mindenkit hív, hogy mozduljon (is) a méltányosságért, de online előadásokra is sor kerül.

A daganatos megbetegedés Magyarországon, Európában és a világon is a második leggyakoribb halálozási oknak számít. Ma Magyarországon minden negyedik ember valamilyen daganatos betegségben hal meg. A legfrissebb adatok szerint hazánkban 2018-ban 99.825 daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, és 2020-ban összesen 32.451 haláleset történt. (Ilyen alacsony halálozást utoljára 14 éve, 2006-ban mértek, az adatokban feltehetőleg a pandémia hatásai jelennek meg.)

A International Agency for Research on Cancer becslése szerint minden ötödik férfi és minden hatodik nő élete során legalább egyszer szembesül egy daganatos betegséggel. Mindez 2020-ban 19.3 millió új megbetegedést, valamint 10 millió halálesetet jelentett, de 2040-re az új megbetegedések száma világszerte várhatóan 30 millióra fog emelkedni.

A gyakori daganatos megbetegedések legalább egyharmada megelőzhető lenne, mivel a genetikai mutációk mindössze az esetek 5-10%-ában játszanak szerepet. Ha a megelőzésre, korai felismerésre, valamint az ellátás fontosságára helyeznénk a hangsúlyt ezzel évente akár 3,7 millió életet is meg lehetne menteni.

Nem mehetünk el szó nélkül a COVID okozta ellátásbeli változások mellett sem. A COVID vírus az onkológiai ellátásra is jelentős hatással volt, és immár konkrét adatokat is ismerünk az okozott károkról:

 • A pandémia első évében 1,5 millióval kevesebb daganatos beteg jelentkezett a szakorvosoknál. A tavaly februári adatok alapján havonta további 100.000 onkológiai beteg kezelése szenved késedelmet.
 • A pandémia miatt mintegy 100 millió rákszűrés maradt el Európában, ami a betegségek későbbi stádiumában történő felismeréshez, ezzel a túlélés esélyének csökkenéséhez vezet. Az európai szakértők egyetértenek abban, hogy legalább 1 év kell majd az elmaradt szűrések pótlásához.
 • Mintegy 1 millió európai daganatos beteg maradt diagnosztizálatlan a szűrések elmaradásának, és a kezelési lehetőségek beszűkülésének köszönhetően.
 • 2020-ban a kezelések késése minden második európai rákbeteget érintette, és várhatóan a kezelések 20%-a jövőben is késni fog.
 • Minden onkológiai beteg nem kapja meg a szükséges sugárkezelést a Covid-19-cel kapcsolatos aggodalmak miatt.
 • A mellrákban érintettek sebészeti beavatkozásainak 12 hetes késedelme egy év alatt további 12.000 fős többlethalálozást okoz Európa-szerte.

Részben a fenti szomorú adatok kapcsán is, a Világnap elsősorban arra akarja felhívni a figyelmet, hogy az onkológiai ellátásban sem mindenki indul azonos esélyekkel: a nem, iskolai végzettség, jövedelmi szint és lakóhely ugyanis negatívan befolyásolhatja az egészségügyi ellátást, melyben részesülünk!

Itt nem csak a fejlődő és fejlett országok közötti különbségekre kell gondolni. A fejlett országokon belül is adódhatnak különbségek az ellátást illetően aszerint például, hogy a beteg hol él, vagy hogy hány éves. A „Méltányos ellátást mindenkinek” (Close the care gap) kampány idén az ellátásban tapasztalható egyenlőtlenségek felismerésére, valamint megértésére helyezi a hangsúlyt. Fontos tudatosítani, hogy:

 • az ellátásban tapasztalható egyenlőtlenségek életekbe kerülnek,
 • az ellátásra szoruló betegek minden alkalommal akadályokba ütköznek,
 • a jövedelem, iskolai végzettség és lakhely, valamint az etnikai hovatartozáson, nemen, szexuális irányultságon, életkoron, fogyatékosságon és életmódon alapuló diszkrimináció csak néhány azok közül, melyek negatívan befolyásolhatják az ellátást, amelyben részesülünk,
 • a különbségek mindenkit érintenek, beleértve Önt és szeretteit is,
 • ezek az akadályok nincsenek kőbe vésve, tudunk ellenük tenni.

Az esélyegyenlőséget akkor érjük el, ha a társadalmi helyzetétől függetlenül mindenkinek egyformán lehetősége lesz megkapni a szükséges kezeléseket. Mégis hogyan juthat mindenki méltányos ellátáshoz?

A rendszer újragondolásával az emberek helyzete javítható, a betegségről való tudásuk növelhető és megkönnyíthető a szolgáltatásokhoz történő hozzáférés is. Az egyenlőtlenség csökkenthető:

 • irányelveken és programokon keresztül kell kezelni azon társadalmi és gazdasági tényezőket, melyek negatívan befolyásolják az emberek egészségét,
 • erősíteni kell az egészségügyi alapellátást, és kulturálisan is kompetens egészségügyi ellátást kell kiépíteni,
 • megfelelő készségekkel és ismeretekkel kel felvértezni az egészségügyi szakembereket arról, hogyan befolyásolják az előítéletek, a diszkrimináció és az egyéb társadalmi tényezők a betegek helyzetét, és mindez hogyan hátráltatja az onkológiai ellátásukat,
 • úgy kell edukálni a daganatok megelőzésével kapcsolatban, hogy felismerjük és kezeljük a kockázati tényezők megértésében mutatkozó különbségeket,
 • folyamatosan követni kell a daganatok okozta terheket a releváns beruházások hatékonyságának növelésének érdekében,
 • olyan országspecifikus tervek végrehajtása, amik az egyes országok egyedi igényeit veszik figyelembe és azok erőforrásaira építenek,
 • a rákkutatásra szánt humán és anyagi források növelése.

De cselekedni nem csak döntéshozói vagy társadalmi szinten kell, az egyén szerepe legalább ennyire fontos. A Magyar Rákellenes Liga „Mozdulj a méltányosságért!” címmel szervez világnapi programokat.

Mindenkit mozgásra bíztatnak: sétálj, fuss, táncolj vagy jógázz! A lényeg, hogy mindenki 30 percen keresztül végezzen olyan mozgásformát, ami számára élvezetes. A részvétellel kifejezhető az együttérzés a daganatos betegek és hozzátartozóik iránt, valamint mások figyelmét is fel lehet hívni az ellátásban tapasztalható egyenlőtlenségekre és a megelőzés fontosságára. Tavaly 143 magyar településen, összesen több mint 1500-an mozogtak legalább 30 percet a Rákellenes Világnapon, és a szervezők bíznak benne, hogy az idei évben is sok résztvevő regisztrál majd.

Az eseményhez a nap folyamán bárki, bármikor csatlakozhat, a szervezők annyit kérnek, hogy részvételi szándék esetén regisztráljanak a résztvevők az alábbi linken:

https://forms.gle/NrcmzmVV9ax4Q97t6

A Világnap alkalmából a Magyar Rákellenes Liga online előadásokkal is készül. Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnökének „Miért méltányosság? Mit tehetünk a következő három évben?” című előadását február 4-én 17 órától tekinthetik meg az érdeklődők az alábbi linken keresztül: meet.google.com/fgk-ssmf-tqq

Szintén február 4-én, 14 órai kezdettel prof. dr. Nyáry István, idegsebész, emeritus professzor tart előadást az Agydaganatos klub online találkozóján a COVID vírussal kapcsolatban, de szó lesz az oltások jelentőségéről, tünetekről és kezelési módszerekről. Ezt követően pedig a legújabb idegsebészeti műtéti eljárásokat ismerteti. Az eseménybe az alábbi linken lehet majd bekapcsolódni: meet.google.com/wrh-haop-awn

További sajtóinformáció:

VM.komm Kommunikációs Tanácsadó iroda

Nagy Ákos

Tel: 350-6951, 20/9331-801

E-mail: nagy.akos@vmkomm.hu

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

 Rákellenes világnap 2022.02.04-én, Gödöllő Főterén

A MRL Gödöllői Alapszervezete csatlakozott a Nemzetközi Rákellenes Unió felhívásához, miszerint a 2022.évi Rákellenes Világnapon a Méltányos Ellátásra hívjuk fel a figyelmet. A mi eszközünk a tagjaink lelkes tájékoztatásával, táncával felhívni a figyelmet a korra, Olvass tovább...

Rákellenes Világnap

(A)mit tehetünk, (a)mit tehetek a rák ellen – ajánlások

http://www.worldcancerday.org/world-cancer-day-2016-we-can-i-can-video A UICC (Nemzetközi Rákellenes Unió) programja alapján a Magyar Rákellenes Liga ezévi szlogenje: (A)mit tehetünk, (a)mit tehetek a rák ellen (A)mit tehetünk … Kezdeményezzetek programokat! – keressetek együttműködést a helyi önkormányzatokkal (polgármester, egészségügyi bizottság, Olvass tovább...

Alapszervezetek

Mindenkiért sétáltunk, aki a rák ellen harcol

A Magyar Rákellenes Liga Gyöngyösi Alapszervezete 3 területen vett részt a sétán.  “A Rákellenes Világnapot immár 21 éve tartják minden év február 4-én. Idén van a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) hároméves „Ez vagyok és ezt Olvass tovább...