A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete „Egészségklub” klubsorozatának utolsó előadása 2021. június 28-án a védőoltásokról és a szervezett szűrésekről szólt.

A vetítettképes video előadója, dr. Ottmár Piroska salgótarjáni háziorvos volt. Előadásában bevezetésképpen felhívta a figyelmet az éberségre, a védőoltások és szűrések prevenciós fontosságára a pandémia alatti időben is.

Részletesen beszélt a védőoltások szerepéről, hatás mechanizmusukról, fajtáiról, a kötelező, ajánlott és önkéntesen választható oltásokról. Elmondta, hogy a védőoltás anélkül váltja ki a védekező rendszer aktiválódását (az immunválaszt) és a szervezet védekező rendszerének „memóriáját” egy adott kórokozóval kapcsolatban, hogy megbetegedést okozna.

A legtöbb védőoltás egy általában betegséget okozó vírus vagy baktérium inaktivált (elölt) formáját, illetve a vírus vagy baktérium egy kis részét tartalmazza. Az újabb vakcinák a szervezet sejtjeinek szóló „utasításokat” tartalmaznak arról, hogyan állítsanak elő egy igazi vírus kis részével azonos antigént (mRNS vakcina vagy módosított, ártalmatlan vírus, egy vírusvektor-vakcina).

Előadása második részében megfogalmazta a szűrővizsgálatok fogalmát, célját, fajtáit. Beszélt a hazai és nemzetközi rákstatisztikáról, részletesen a  leggyakrabban előfordulókról.

Bemutatta a Nemzeti Rákmegelőző Programot, a tüdőrák prevenciójára kidolgozott „Hunchestet”, és részletezte a két éve bevezetett vastagbél szűrési programot is.

Előadása végén ismertette a kérdések felvetésének módját és felajánlotta, hogy nyitott a kérdések megválaszolására.

A program a Palóc Hálózati Szövetség „Prevencióval és az egészségkultúra fejlesztésével a salgótarjániak egészségéért” pályázati projekt részeként valósult meg a MRL Salgótarjáni Alapszervezet szakmai megvalósításával.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Kisfilm forgatása a Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezetről és Segítő Szolgálatról

Rendhagyó Kreatív Klubfoglalkozás és Szépségtanácsadás Klubvezető: Lazányi Jánosné, Bődi Rita A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Segítő Szolgálata 2016. október 19-én rendhagyó klubfoglalkozást tartott összevonva a Kreatív és a Szépüljünk együtt klubfoglalkozást. Ennek az apropója, hogy Olvass tovább...

Alapszervezetek

Nemzeti Rákellenes Nap – Salgótarjánban a sétát és kerékpározást választották a legtöbben

A Magyar Rákellenes Liga 1993-tól kezdve évente Nemzeti Rákellenes Napot szervez április 10-én dr. Dollinger Gyula (1849-1937) sebészprofesszor, egyetemi tanár születésnapján. A Nemzeti Rákellenes Nap üzenete az, hogy a társadalom minden rétegének nemre, korra való Olvass tovább...

Alapszervezetek

Diófesztiválon egészségmérés

A Lengyeltóti Alapszervezet beszámolója Szeptember 16-án a Diófesztivál kísérő rendezvényeként az Egészségsátorban, vérnyomás-, vércukorszint-mérésre és látásvizsgálatra vártuk  a jelentkezőket. Természetesen tanácsokkal is elláttuk az érdeklődőket, akik a szórólapokból is tájékozódhattak az őket érdeklő témákról. A Olvass tovább...