Csordásné dr. Juhász Judit háziorvos ajánlása a COVID fertőzés utáni életről, teendőkről
(a szerző a Magyar Rákellenes Liga elnökségi tagja, a Napraforgó klub vezetőségi tagja, családorvos, Msc. okleveles népegészségügyi szakember, önkéntes segítő)

 

COVID UTÁN IS VAN ÉLET

A járvány kiterjedése során a kórházi ágyak fokozódó telítettségével párhuzamosan egyre nagyobb jelentőséget kapott az otthonukban megfigyelt koronavírusfertőzött betegek biztonságos ellátása, gondozása.

A koronavírussal fertőzött betegek otthoni rehabilitációja legalább olyan fontos, mint a szakorvosi után követése, gondozása.

Jelszó: Vissza a családba! Vissza a társadalomba!

Ennek érdekében ajánlom az olvasó figyelmébe az alábbi összefoglalást.

Fontos tudni, hogy kórházból hazabocsájtáskor, ha az állapot már nem indokolja, nem szükséges mellkasröntgen vagy CT vizsgálatot végezni az osztályos orvosnak.

Azonban ezután is érdemes, ha lehet, még szorosabbra fűzni az orvos-beteg kapcsolatot, bővíteni a kommunikációs lehetőségeket (sms, Messenger, e-mail stb.) háziorvosával.

Jelezni a panaszokat akár 4 ill. 12 hetet követően is. Szúrópróba szerűen, alkalmanként, illetve panasz alatt oxigénszint, pulzusszám mérés sokat segíthet a panaszok súlyosságának megítélése szempontjából.

Ne vegye zaklatásnak, ha kontroll mellkasfelvételt, vérvételt, kardiológiai vagy tüdőgyógyászati után követést tart időszerűnek. Ne hanyagolja el a javasolt szakorvosi gondozást.

Továbbra is fontosak a védekezés eszközeinek gyakorlása: megfelelő távolságtartás, szellőztetés, maszkviselés, 3 hónap türelmi idő után a védőoltás igénylése.

Testápolózzon rendszeresen, hiszen a hosszas szteroid kezelés alatt a bőre száraz lehet, éghet.

Az állóképesség javítása érdekében néhány tanács:

 1. Napközben csak egy kényelmes fotelig jusson el, ha rátör a fáradtság érzés. Még, ha szirénként is csalogat a fekhely, akkor is kezdjen valamit csinálni, vonja el a figyelmét. Az izmok fáradtsága azonnal megszűnik.
 2. Végezze rendszeresen a mellékelt légzőtorna gyakorlatot, akár a mindennapokban is. Pl.: lépcsőn járáskor, lehajláskor, kerti munka közben, hogy egyre erősebb legyen a tüdeje és ne legyen kudarc élménye.
 3. A torna során el kell kerülni a hosszú légzésszüneteket annak érdekében, hogy ne növelje a légzőrendszerre és a szívre rótt terhet, valamint az oxigénfogyasztást. A túl gyors mozgások hamar fáradékonnyá teszik, szintén kerüljék. A 12-15 légzésszám ajánlott percenként.
 4. Későbbiekben kerékpározás, futópad használata hasznos lehet az erőnlét visszaszerzésében.
 5. Ha elkezd edzőterembe járni vagy otthon különböző mozgásformákat alkalmazni, mindegyik után 30 perces pihenő szükséges, hogy a szív-és érrendszer alap/nyugalmi állapotba kerülhessen.
 6. Fejtsen keresztrejtvényt, olvasson hangosan, gyakorolja családtagjai, szerettei nevét, hogy memóriáját karban tartsa.
 7. Pótolja a fehérjét az izomerő növelésére. Erre igen alkalmasak a különböző ízesítésű felnőtt tápszerek. Kérheti felírását háziorvosától.
 8. A hosszú hatású aszpirin kis dózisban 3-4 hónapig is ajánlott a felépülést követően is.
 9. A szervezet cink és szelén feltöltése elengedhetetlen a légúti nyálkahártyák ellenállásának javítására.
 10. Szedjen napi 2×1500 NE D3 vitamint és 2×500 mg C-vitamint, ha már más gyógyszert nem is javasol a kezelőorvosa. Szintén felírható vényre. Ez az adagolás jelentősen kedvez a vesének.
 11. Igyon meg napi 2 liter alkoholmentes folyadékot, hogy megfelelően működjön a veséje.

A hazai felnőtt lakosság mintegy 60%-a túlsúlyos vagy elhízott.

Az újra fertőződés esélye csökken a kóros testsúly csökkentésével.

A hozzáadott energiák (cukor, zsiradék, liszt), nassolás és magas cukortartalmú italok mérséklésével, indokolt esetben elhagyásával tehetjük meg az első lépéseket.

A teljes felépülés akár 6-12 hónapig is eltarthat.

Ez a tény még nehezebbé teszi a küzdelmet, hiszen nehéz elfogadni: nem megy minden úgy, mint régen.

Ezért kezdetben olyan tevékenységet végezzen, ami örömet sikerélményt okoz. Mindent, amire máskor nincs idő és kevés fizikai energiát igényel. Figyelem, háziasszonyok! A felmosás, söprögetés éppen elég energiát követel, a porszívózást, javaslom, hagyják későbbre. Azt bízzák, ha tehetik segítő családtagra.

Bízzák ránk, háziorvosaikra Magukat, osszák meg velünk panaszaikat. Avassanak be gondjaikba, hogy segíthessünk.

Minden érintettnek jobbulást, sikeres felépülést, a hozzátartozóknak és barátoknak elegendő türelmet, együttérzést kívánok!

Csordásné dr. Juhász Judit

Pusztaszabolcs, I. körzet háziorvosa

Szakmai források:
SE Pulmonológiai Klinika
Nemezti Népegészségügyi Központ

 

Kategóriák: COVID-19

Kapcsolódó bejegyzések

COVID-19

Tudnivalók a COVID elleni oltásokról

Prof. dr. Nyáry István az Agydaganatosok online klubjában beszélt a COVID elleni vakcinákról. Nézd velünk ezt a nagyon aktuális és fontos információkat adó előadást!

COVID-19

Közös levél a COVID-19-ről és a rákról

Az Európai Rákbetegek Koalíciója (European Cancer Patient Coalition – ECPC) által kezdeményezett kampány “A COVID 19-ről és a rákról” írt közös levelét elküldtük prof. dr. Kásler Miklósnak miniszter úrnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjének. A Olvass tovább...

COVID-19

Agydaganatos betegek klubja – prof. dr. Nyáry István előadásai a COVID helyzetről, oltásokról

A professzor úr előadásai a Liga youtube csatornáján megnézhetők: 1. Agydaganatos betegek klubja – Prof. dr. Nyáry István – Még mindig a Covidról! 2021. március 26. 2. Melyik oltás adható a daganatos betegeknek? – Agydaganatos Olvass tovább...