A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezet Egészségért klubfoglalkozás sorozatának 2021. január 25-i témája a divatdiéták és annak veszélyei voltak.

Az előadó, Bialkó Tímea dietetikus az év eleji fogadalmak egyik leggyakoribbjával, a fogyókúrával kezdte. Akik fogyni szeretnének, azok többféle diétát is kipróbálnak, ezek között pedig ott találhatóak a különböző divat diéták is.

A jól illusztrált előadásban felhívta a figyelmet arra, hogy ezek nem orvosok által előírt diéták, semmilyen tudományos alapjuk nincsen, az általuk elért fogyás többnyire nem végleges. Bemutatta a zsírdiétát a szénhidrátdiétát, a fehérjediétát, az elválasztó, gyümölcsdiétát, lébölt kúrát és az egyéb divatos diéta formákat.

Az ilyen fajta diéták legtöbbször egyoldalúak és megvan a hátrányuk és az egészségre gyakorolt veszélyük is. Egyes tápanyagok túlzott fogyasztása fokozhatja például a szív- és érrendszeri rizikót, fokozottan megterheli a vesék működését, emelkedett inzulinértékek, emelkedett vérzsír-szint jöhetnek létre. Egyes tápanyagok kiiktatása a vitaminok csökkent hasznosulását, az immunrendszer gyengülését, csökkent fizikai- és szellemi teljesítőképességet okozhatja.

Előadása végén ismertette a kérdések felvetésének módját és meghirdette a receptversenyt február 28. határidővel.

A videót öt napon belül 150-en tekintették meg.

A program a Palóc Hálózati Szövetség „Prevencióval és az egészségkultúra fejlesztésével a salgótarjániak egészségéért” pályázati projekt részeként valósult meg a MRL Salgótarjáni Alapszervezet szakmai megvalósításával.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Felvilágosító program és önvizsgálat tanítás az újhatvani Római Katolikus Általános Iskolában

A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Segítő Szolgálat 2019. február 27-én a Római Katolikus Általános Iskola meghívására felvilágosító órát tartott 8.osztályos fiúknak és lányoknak. A filmvetítés végén beszélgettünk a hallottakról, látottakról a diákokkal. Többen elmondták, hogy Olvass tovább...

Alapszervezetek

Motoros csillagtúra – motorosok indulása Hatvanból

Október 1985 óta a mellrák elleni küzdelem hónapja. A Magyar Rákellenes Liga a mellrák elleni küzdelem hónapjának bevezető eseményeként Országos Motoros Csillagtúrát szervezett már harmadik éve. A Hatvani Alapszervezet is harmadik alkalommal csatlakozott az országos Olvass tovább...

Alapszervezetek

Egészségdélután Mezőberényben

Gyógytornász tanácsadás, masszírozó gépek használata, hallásvizsgálat, gerincmasszázs, vércukor és vérnyomásmérés, sajt, gyümölcslé és teakóstoló, valamint doTERRA bemutató várta az érdeklődőket 2021. november 10-én a Művelődési Központ emeletén. Emellett előadásokat hallhattak „Kincskeresés az angyalok földjén” Gy. Olvass tovább...