a védelmi intézkedések második ütemével kapcsolatban.

Ma életbe lépett a 484/2020. (XI.10.) számú, a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló kormányrendelet.

A rendelet értelmében:

  1. Mindenféle rendezvény tartása tilos. Ez a Magyar Rákellenes Liga elnöksége által eddig meghozott rendelkezésekhez képest annyi változást jelent, hogy a Magyar Rákellenes Liga központi szervezetei és alapszervezetei nem tarthatnak sem beltérben sem szabadban semmiféle rendezvényt, így például sem közgyűlést, sem orvos-beteg találkozót, sem semmiféle klubrendezvényt, sem mozgásos vagy egyéb programokat.

  2. A Magyar Rákellenes Liga helyiségeiben kötelezően előírom a maszkviselést, amennyiben a helyiségben nem tartható meg a személyek között a legalább 1,5 m-es távolság illetve ha a helyiségben legalább három fő tartózkodik egy időben.

  3. A rendelet értelmében a Magyar Rákellenes Liga Segítő Szolgálatai nem fogadhatják személyesen a hozzájuk fordulókat. Telefonon, online formában a szolgálatok továbbra is elérhetők. Elérhető a Liga „Együtt a rák ellen” Telefonos Lelkisegély és Információs Szolgálata is.

  4. A rendelet 4. § (2) pontja szerint: A  közterületen, a  nyilvános helyen, illetve a  szabadtéri sportpályákon az  egyéni szabadidős sporttevékenység – különösen futás, gyaloglás, kerékpározás – gyakorlása megengedett. Ezeken a tevékenységeken kívül közterületen bármilyen más csapatsport gyakorlása tilos. Ezért javasoljuk az immunrendszerünk védelme és a fizikai erőnlétünk megtartása érdekében az Örökmozgók program keretében a futást, gyaloglást, kerékpározást egyéni formában.

  5. A 10.000 lakosnál nagyobb települések polgármesterei saját hatáskörben eldönthetik, hogy mely belterületeken rendelik el kötelezően a maszkviselést. Ettől függetlenül javasoljuk a maszkviselést akkor, amikor közterületen mások 1,5 méternél jobban megközelíthetnek.

Javaslom mindenkinek, hogy tanulmányozza a rendelet pontos szövegét, ami a Magyar Közlöny 7662. oldalán tekinthető meg:

https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/mk_20_242.pdf

Tartsuk meg legalább ezeket a szabályokat, hogy a lehető legnagyobb mértékben megóvjuk saját magunk és szeretteink egészségét!

Budapest, 2020. november 11.

Rozványi Balázs
elnök

Kategóriák: Közlemény

Kapcsolódó bejegyzések

Közlemény

Tájékoztatás közgyűlések tartásával kapcsolatban

Tájékoztatom a Magyar Rákellenes Liga tagjait, hogy a továbbra is hatályos 484/2020. (XI. 10.) kormányrendelet 5. §-a szerint „tilos rendezvényt, valamint gyűlést szervezni, illetve tartani” és „rendezvény helyszínén a rendezvény helyszínétől függetlenül tilos tartózkodni. Gyűlés Olvass tovább...

Koronavírus

Újra indulnak a szűrések az Országos Onkológiai Intézetben is – a járványügyi intézkedések betartásával

Az Országos Onkológiai Intézet főigazgatójának tájékoztatása: https://onkol.hu/koronavirus-tajekoztato/ Tisztelt Betegeink! Örömmel értesítjük tisztelt betegeinket, hogy a koronavírus járvány lecsengésével párhuzamosan 2020. június 2-tól újraindulnak az Országos Onkológiai Intézetben a népegészségügyi (emlő és vastagbél) szűrővizsgálatok és a tünet- Olvass tovább...

Közlemény

Daganatos betegek ellátása a járvány idején

2020-04-04 Prof. dr. Kásler Miklós ismételt tájékoztatást adott ki a daganatos betegek ellátásának eljárásrendjéről: Az EMMI Egészségügyi Szakmai Kollégium Onkológia és sugárterápia Tagozatának ajánlása – irányelvek a daganatos betegek kezeléséhez: