A sütőtök őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi része, az inkák, a maják és az aztékok jellegzetes táplálékai közé tartozott. Amerika felfedezése után került Európába, hamar közkedveltté vált. A XVI. század óta ismert és termesztett növény Magyarországon is. Hazai fajtái a nagydobosi, kiszombozi, és a banántök. A termések hosszúkásak, gömb alakúak vagy lapítottak.

Tápértéke nagyobb, mint a spárgatöké, szénhidráttartalma, karotin és C-vitamin tartalma is felülmúlja a többi tökfajtát. Fehérje, rost és zsírtartalma elenyésző, annál gazdagabb a különböző A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. Ásványi anyagok bő forrása. Magas a kálium, foszfor, vas, réz és mangántartalma. A magja nagy mennyiségű olajat tartalmaz, aminek kedvező élettani hatása van.

Hogyan fogyasszuk?

Csaknem kizárólag sütve szokták fogyasztani, pedig számos más felhasználási módra lenne lehetőség. Felhasználja a cukrászipar és a konzervipar is, például kedvelt bébiételek, ivólevek készülnek belőle. Édeskés, de nem markáns ízű, így sokféle fűszert alkalmazhatunk hozzá, például a belőle főzött leveshez szerecsendió, római kömény, koriandermag, curry és gyömbér is illik. Krumplit kiváltható köret, püré is készülhet belőle alkalmanként, ez esetben rozmaringgal is lehet ízesíteni. Édességként a hagyományos téli fűszerek, a gyömbér, a szerecsendió, a fahéj és a szegfűszeg adhat aromát neki.
Magja pörkölve finom és egészséges “rágcsa”, a tökmagolajat pedig salátákba használhatjuk.
A sütőtök sárga, tölcséres virágai is ehetőek, például palacsintatésztába forgatva, olajban sütve különleges csemegét lehet készíteni belőle.
Gyümölcsízekbe is főzik, hogy egy-egy aromásabb, de drágább gyümölcsből készült lekvárnak, íznek tömeget adjon. Otthon elkészíthető különlegesség lehet a töklekvár, vagy tökdzsem: cukorral, citrommal, fahéjjal, szegfűszeggel főzve.

Tippek-tanácsok

Minél sárgább a húsa, annál érettebb, édesebb, ízesebb.
Jól tárolható, az enyhébb fagyot is tűri, fagymentes, hűvös helyen pedig akár tavaszig eltartható.
Kiskerttulajdonosok egy-két fészek sütőtök ültetésével az egész család számára megtermelhetik a szükséges mennyiséget. Erre a célra jól használható például a komposzthalom: az érett komposztba ültetett tök szépen fog fejlődni, leveleinek árnyékában pedig a komposzt érése is megfelelőbb lesz.

Érdekességek

A II. világháború utáni szűkös időkben szinte néptápláléknak számított, Budapesten utcai árusoknál lehetett kapni.

Narancsos, currys sütőtök krémleves

Összetevők: Sütőtök, sárgarépa, fehérrépa, zeller, burgonya, bors, só, curry, vaj, póréhagyma, narancslé, víz, pirított tökmag, tejszín.  Az összevalókat ízlés szerint olyan arányban válogatjuk össze, s használjuk fel, hogy a végén krémszerű levest kapjunk.

A sütőtök felét betesszük a sütőbe, s megsütjük.

A póréhagymát megpároljuk a vajon, rádobjuk az egészen apróra vágott zöldségeket, s a sütőtök felét, felöntjük vízzel, s puhára pároljuk.

Mikor megpuhult, hozzáadjuk a megsült tököt, s az egészet összeturmixoljuk. Hígítjuk narancslével, tejszínnel, vízzel.

Sóval, borssal, curryvel ízesíthetjük.

Végül az egészet „rottyanásig” felforraljuk.

Ha nem találjuk elég édesnek, a végén tehetünk bele egy kis mézet.

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Batyus farsang Debrecenben

Február 13-án tartotta farsangi mulatságát a Hívás klub.

Egyéb

…három hónapom van hátra…

Kíváncsi a végére?Nézze velünk!

Egyéb

Meghívó Márton napi jótékonysági rendezvényre

A rendezvényen dr. Halász Gyöngyi, a Magyar Rákellenes Liga Szombathelyi Alapszervezetének elnöke is tart előadást „Az önkéntes betegsegítő képzés” címmel.