A MRL Salgótarjáni Alapszervezet 2020. október 26-i Stresszoldó Klubjának témája a stressz és a stresszkezelési praktikák voltak, melyek ismerete és elsajátítása a jelen pandémiás helyzetben igen aktuálisnak és fontosnak mondható.

A felkért előadó, Vitek Eszter, Simonton tréning oktató, megfogalmazta, mi a stressz: a szervezet részéről adott válasz minden olyan ingerre, mely az eredeti egyensúlyi állapotából kibillenti. A stressz életünk elkerülhetetlen velejárója, de ha folytonos stressz hatás miatti nyomás alatt élünk kárt szenved a testi-lelki harmóniánk, pszichoszomatikus betegségek alakulhatnak ki, gyengül az immunrendszerünk.

Elmondta, hogy a stressz életünk része, de a hozzá alkalmazkodás mikéntje már nagy részt rajtunk múlik. Beszélt a stresszkezelési technikákról, melyek a megküzdés lehetőségeit kínálják: az egyén függő hétköznapi módszerekről (mozgás, zenehallgatás, tánc, kreatívkodás, olvasás, túrázás, beszélgetés…) és a gyakorlás terápiákról (relaxáció, progresszív izomrelaxáció, autogén tréning, mindfulness), melyeknek izomellazító és élettani működéseket szabályozó hatásuk van.

Kiemelten említette a relaxációt, mely azon gyógyító eljárás, mely segítségével elérhető a pszichovegetatív egyensúly a test célzott lazításával, feszültségeinek megszüntetésével. Célja, hogy a testbe és az idegrendszerbe létrejött feszültséget megszüntessük, megerősítsük a stressz pozitív hatásait és visszaszorítsuk a negatív hatásokat.

Az előadás után közös progresszív relaxációs gyakorlatot végeztek a jelenlévők az előadó irányításával.

Az esemény, melyen huszonegy érdeklődő vett részt, a Palóc Hálózati Szövetség „Prevencióval és az egészségkultúra fejlesztésével a salgótarjániak egészségéért” pályázati projekt részeként valósult meg a MRL Salgótarjáni Alapszervezet szakmai megvalósításával.

A programon gondosan ügyeltünk a járványhelyzet előírta szabályok betartására.

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Dohányzásellenes Világnap – Előadás Hatvanban

Időpont: 2017. június 8. Előadó: Dr Gesztesi Stefánia Világszerte május 31-én tartják a Dohányzásellenes Világnapot, melynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a dohányzás veszélyeire. Manapság már közismert tény, hogy a dohányzás rákos megbetegedéseket idézhet Olvass tovább...

Alapszervezetek

Stresszoldó csoportfoglalkozás

A Hatvani Segítő Szolgálat beszámolója Időpont: 2024. január 22. Vezeti: Kiss Anett pszichológus 2024. évben is folytatódik a pszichológus szakember által vezetett stresszoldó csoportfoglalkozásunk. A csoportról: A stresszoldó csoportfoglalkozásokon havonta egy alkalommal találkozunk, előre egyeztetett Olvass tovább...