2020-09-16

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete szeptemberi Stresszoldó Klubjának témája a pszichoszomatika volt.

A rendezvényre a József Attila Művelődési Központban 2020. szeptember 14-én került sor, betartva a járványügyi előírásokat, hőmérőzés, jelenlétizés, szájmaszk és távolságtartással.

A pszichoszomatikus orvoslás a gyógyítás olyan általános irányultságát jelenti, amely figyelembe veszi a megbetegedések keletkezésében, lefolyásában és kezelésében a testi, lelki és társadalmi kölcsönhatásokat.

A felkért előadó, Mihók Viktória szakpszichológus vetített képes előadásában beszélt a pszichoszomatika lényegéről, a pszichoszomatikus betegségekről, azok kiváltó okairól, tüneteiről, terápiájáról. „Számos olyan organikus betegség, testi tünet észlelhető, melyek hátterében egyértelműen lelki okok, feloldatlan konfliktusok tárhatók fel.
Az lenne a kedvező, ha a betegséget nem csak különálló folyamatként szemlélné az orvoslás, a gyógyítás középpontjában a beteg állna, nem a betegség”.

A prezentáció után számtalan kérdés hangzott el a hallgatóság részéről a témával és a jelen járványügyi helyzet okozta szorongások, félelmek, megváltozott kommunikációs viselkedésformákkal kapcsolatban, amelyekre az előadó készségesen válaszolt.

 

 

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Januári programok Miskolcon

A Magyar Rákellenes Liga Miskolci alapszervezete január 21-én csatlakozott az Európai Méhnyakrák Megelőzési Héthez.  Hétfőn a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház és a Magyar Rákellenes Liga rendkívüli osztályfőnöki órát tartott a Vörösmarty Mihály Olvass tovább...

Alapszervezetek

Szűrési nap Kerekharaszton

A Kerekharaszti Alapszervezet április 16-án szűrési napot szervezett az Önkormányzati Hivatalban. A méhnyakrákszűrést dr. Gulyás Zoltán  szülész-nőgyógyász onkológus  végezte, aki a hölgyeknél a mell- illetve a bőr vizsgálatára is sort kerített. A szájüregi szűrést dr. Olvass tovább...

Alapszervezetek

Látogatás az Apci Alapszervezetnél

Március 22-én a Liga Központi irodájának, Gazdasági irodájának és Rákellenes Általános Szolgálatának munkatársai egy nagyon szép napot töltöttek el az Apci Alapszervezet meghívására. A programon végigkísért bennünket Halmai László alpolgármester úr és az Apci Alapszervezet Olvass tovább...