A Fakanál klubban 2020. február 14-én az édesburgonya volt terítéken. Szemnek is kedves ételt készítettek belőle.

Mit érdemes tudni az édesburgonyáról?

Az utóbbi időszak egyik nagy kedvence az édesburgonya, mely sütve, főzve, pürésítve, de még chips formájában is nagyon finom, megfizethető. Könnyű elkészíteni, és sok jótékony hatása ismert. Főként gyökérgumójáért termesztik, de fiatal levelei is fogyaszthatóak. Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumója hasonlít rá. Közép-Amerikában őshonos, Európába Kolumbusz Kristóf hozta be.  Angliában egy 1604-es szakácskönyv említi először. Magyarországom is megterem. Fejlődő országokban igen gyakori táplálék. Magas a C-, B2-, B6-, valamint  E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban,  mint a kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják. A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is. Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle. Száz gramm energiatartalma 490 kJ (117 kcal).

7 ok, amiért érdemes rendszeresen édesburgonyát enni

Az édesburgonya még nem olyan népszerű, mint a hagyományos, pedig tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Egy csésze édesburgonya biztosítja például a napi A-vitamin-szükségletet. Emellett C-vitaminban, rostokban és mangánban is gazdag. Az antioxidánsokról már nem is beszélve.

  1. Hozzájárul az immunrendszer egészségéhez

Tele van mikrotápanyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek mind-mind hozzájárulnak az immunrendszerünk megfelelő működéséhez.

  1. Javítja az agy működését

A lila édesburgonya antocianinokat tartalmaz. Ezek felelősek a színéért. Az antocianinok ismert gyulladásgátlók, javítják a kognitív funkciókat, s megvédik az agyat a szabad gyökök és a gyulladások okozta káros hatásoktól.

  1. Segíti az emésztést

Bár az édesburgonya szénhidráttartalma viszonylag magas, mégsem kell tőle félni. Természetes és komplex szénhidrátokat tartalmaz, melyek emésztése és felszívódása hosszabb időt vesz igénybe, ezáltal hosszabb időn át képes energiát biztosítani a szervezet számára. Mivel gazdag élelmi rostban, megakadályozza a székrekedést és a puffadást. A benne található rostok továbbá lassítják a glükóz felszabadulását és véráramba kerülését, ezáltal nem emelkedik meg hirtelen a vércukorszint, valamint jó hatással vannak a bélben lévő jó baktériumok növekedésére.

  1. Lassítja az öregedést

A narancssárga édesburgonyában lévő béta-karotin, amely a színét adja, segít csökkenteni a napsugarak káros hatásait, így megőrzi a bőr fiatalságát. Sőt, az antioxidánsai védenek a szabad gyökök okozta károktól, amelyeket a korai öregedéssel hoztak összefüggésbe.

  1. Jótékony hatással van a látásra

A béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakul, amely hozzájárul a szem egészségéhez. Egy átlagos édesburgonya bőven biztosítja a szervezet napi A-vitamin szükségletét. Ez a vitamin elengedhetetlen a szem egészségéhez, a csontképzéshez és az immunrendszer működéséhez. Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy a test könnyebben felveszi, ha zsír van a környezetében. A gyümölcsökben és zöldségekben természetesen megtalálható vitamin elfogyasztása nem okoz problémát, ezzel szemben a mesterséges táplálékkiegészítőket ne vigyük túlzásba az esetleges túladagolás miatt.

  1. Kíváló edzés előtti üzemanyag

Összetett és lassan felszívódó szénhidráttartalmának köszönhetően tartósan képes energiát biztosítani a test számára, ha valamilyen állóképességi sportot űzünk. Emellett káliumtartalmának köszönhetően elektrolitokat is juttat a testbe, amelyek segítenek kiegyensúlyozottan tartani a folyadékháztartását.

  1. Kiegyensúlyozza a vérnyomást

Az édesburgonyában található kálium segít ellensúlyozni a nátrium negatív hatásait. Ellazítja az érfalakat, ezzel segít a vérnyomás csökkentésében. A benne található magnézium is jótékony hatású, mert ez az ásványi anyag segíti a kálium eljutását a sejtekhez.

Édesburgonya vs. hagyományos burgonya

Nem érdemes kijelenteni, hogy egyik vagy másik egészségesebb. Míg az édesburgonya A-vitaminban és rostokban nyerő, addig a fehér burgonyában több a kálium, és kalóriatartalma sem magasabb, mint édes testvéréé. Mindkét burgonyaféle egészséges választás, ha jól készítjük el őket! Fogyasszuk őket felváltva, hogy mindkettő egészségügyi előnyeit élvezhessük.

 

 

 

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Adventi jótékonysági hangverseny Debrecenben

2013. december 12-én immár 14. alkalommal rendezte meg a Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezete hagyományos Adventi jótékonysági hangversenyét a Szent József Gimnázium dísztermében.

Egyéb

Rákellenes Világnap Sárszentágotán

A UICC (Nemzetközi Rákellenes Unió) 2000. februárjában tartotta az első rákellenes világkongresszusát Párizsban, ahol február 4-ét rákellenes világnappá nyilvánították. Ennek a napnak a célja, hogy a rák ellen folytatott küzdelem eszméje a világ összes embere Olvass tovább...