A MRL Salgótarjáni Alapszervezete a 2020-as év első Egészségklubját január 14-én, a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban tartotta a mindenkit érintő, a gyógyulás eredményességét befolyásoló témákról.

A kerekasztal beszélgetést Rigó Anita, a Szent Lázár Megyei Kórház esélyegyenlőségi referense és Kreicsi Mária az alapszervezet elnöke vezette.

Sok kérdés vetődött fel a betegjogi törvény sarkalatos területeiről, és a helyes orvos-beteg kommunikációról.

Az előadók által ismertetett gyakorlati példákból kiderült, hogy egyrészt a betegek sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy mik a jogaik, másrészt a jogszabályok a jelenlegi viszonyok között nem teljesen megvalósíthatóak.

„Az orvos-beteg kapcsolat alapja a bizalom, a megfelelő szintű és minőségű kommunikáció és empátia. Ennek a bizalmi kapcsolatnak a kialakulásáért a betegek is sokat tehetnek: elsősorban ismerniük kell a törvény adta lehetőségeket és kötelességeket, többet kell tenniük egészségük megőrzése érdekében és együttműködőnek kell lenniük kezelőorvosaikkal” – hangzott el.

A jelenlévők számos kérdést tettek fel a témával kapcsolatban. Összegzésképpen megfogalmazódott, hogy a problémák megoldásában, a hiteles információk megismertetésében a civil szervezetek képzett önkénteseinek nagy szerepük van, munkájukra a szakszemélyzet létszámhiánya, a daganatos betegek számának növekedése miatt egyre inkább szükség van.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Hatvani programajánló

A Hatvani Alapszervezet és Segítő Szolgálat közös  programja: Figyelemfelhívó séta a mellrák ellen!                           Időpont: 2018. október 12. péntek 14 óra 16 óra 30 között Helyszín: Grassalkovich Művelődési Ház, Hatvan, Kossuth tér 24.  Előadások és utána séta a város Olvass tovább...

Alapszervezetek

Mikulásvonattal a lillafüredi kisvasúton

A MRL Miskolci Alapszervezet tagjai és családjaik a Mikulásnál jártak! A Diósgyőri Mikulásvonat nem egy hétköznapi utazást jelent a lillafüredi kisvasúton, hanem egy közel 2 és fél órás, varázslatos kalandot a gyermekek és családok számára Olvass tovább...

Alapszervezetek

Szűrtünk és tornáztunk a „Tavaszi Sport és Egészségnapon” Zagyvarónán

A Tarján Tavasz rendezvénysorozat „Tavaszi Sport-és Egészségnap Zagyvarónán” című programján való részvételre 2019. 04.27-re a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete felkérést kapott. A regisztrált ötvenöt főnek szakképzett önkénteseink tanácsadással egybekötött állapotfelmérést, vércukor, koleszterin teszt mérést, Olvass tovább...