Helyszín:„Mi újság V.An? Irodalmi kávézó a Gödöllői Városi Könyvtárban (2100 Gödöllő, Dózsa út 8.)
Időpont: 2019. június 26.

Téma: BBC Good Food GDL

Előadó: Szemere Katalin főszerkesztő

A mai napon a presszó szerdánkat a nemrég átadott virágos teraszon tartottuk. E helyen nemcsak kávézgatni, hanem kedvenc folyóiratokból és könyvekből olvasgatni is van lehetőség.

Itt láttuk vendégül a Kossuth Kiadó két munkatársát Szemere Katalin főszerkesztőt és Szép Krisztina szerkesztőt. Mindketten a BBC Világkonyha magyarországi szerkesztésében is részt vesznek.

Szemere Katalin régebben a Presszó beszélgetős műsort vezette, melynek vendégei között Koncz Zsuzsa énekesnő is szerepelt.
Mára már nem csak videón látható interjúsorozat, hanem új formában, vendéglátás keretében élőben is jelen lehetünk ezeken a beszélgetéseken. A résztvevőket Góg Angéla egyedileg készült süteménye várja. A cukrásznő előzetesen megkérdezi az estre jelentkezőket, szerintük „milyen íze van a boldogságnak?” és ez alapján készülnek a finomságok. Estéket egy pohár bor elfogyasztásával zárják. Így az egy órás beszélgetés kultúra és a gasztronómia is egyben.

A riporternő pályája kezdetén a Népszabadság újságban írt színházról, majd Mauthner Zsófiával gasztoblogger dolgozott együtt. Videósorozat készítése közben nagyon sok alapanyaggal, ételkészítési technikával ismerkedett meg. Eközben indult a gasztro forradalom, Ő pedig egyre jobban érdeklődött e téma iránt. Saját oldala van e témában az egyik közösségi csatornán.

A Népszabadság megszűnése után kérték fel a BBC Világkonyha magyar számának szerkesztésére. A GoodFood eredetileg azért indult Angliában, hogy az otthoni főzést, az együtt étkezést népszerűsítse. A nagyon szép, nívós kiadásban megjelenő lapban megismerhető ételeket többször elkészítik, mielőtt a lapba bekerülhetnének. A mutatós fotókon mindig az recepteben szereplő anyagokból készült étkek láthatók.

Hazai példányok 8 évvel ezelőtt jelentek meg. Az eredeti lap tartalmának kb 70% veszik át és kb 30-35% hozzáadott magyar tartalom. E részben olvashatunk pl: hazai jótékonysági éttermekről.
Régebbi számokban olvashattunk ismert emberekkel készült interjúkat (főzessél kapcsolatos élményeikről, szokásaikról), de kb. 1 éve leginkább híres szakácsok, cukrászok, borászok a megkérdezettek.(Kövér Gergely)
A júliusi számban olvashatunk pl. hónap ételeiről, kedvenceiről, konyha trükkökről, napi menüről, hétvégére ajánlott étkekről. Mesterséges édesítőszerekről és a friss sárgabaracklekvár készítéséről. (próbáld ki Te is, nekem sikerült, nagyon finom lett)

Krisztina elmondta, hogy a kiadó gondozásában puha és kemény borításban, egy -egy témáról 120 oldalas kiadványok is megjelenek, segítve a tárgykörbe elmélyülni kívánókat (kávé, hús, vegetáriánus ételek karácsonyra)

Hosszú távú tervünk között szerepel Gödöllőn egy kreatív gasztro klubot létrehozása. Ehhez nagyon sok bátorságot kaptunk! Hisz hallhattuk a hozzávalók variálási lehetőségét. Fűszerezés egyéni ízlés szerinti változtatását. Az ételkészítés és étkezés közösség formálásáról és aki nem született konyhatündérnek, még mindig követheti a nagyon pontos és részletes leírásokat, saját maga és családja örömére.

Kapcsolódó bejegyzések

Dietetika

A Fakanál klub márciusi ajánlata – húsvéti sült, töltött tojás

A tojás tápláló és biztonsággal fogyasztható, bőséges forrása a fehérjéknek és számos nélkülözhetetlen tápanyagnak. A jelenlegi tapasztalatok azt mutatják, hogy a tojásfogyasztás – az egészségesen kiegyensúlyozott táplálkozás részeként -, az emberek többségénél nem növeli jelentősen Olvass tovább...

Alapszervezetek

Ecsédi Alapszervezet – Januári programokról beszámoló

Klubnapot tartottunk 2020.01.03.-án, beszélgetést folytattunk az előző évi december havi programokról, az elmúlt ünnepekről. Újult erővel vágtunk bele tennivalóinkba ennek az évnek kezdetén. Megalakítottuk az Országos Gyalogló Idősek Klubját 15 fővel, klubunk neve „Menő Nagyik”. Olvass tovább...