Helyszín:„Mi újság V.An? Irodalmi kávézó a Gödöllői Városi Könyvtárban (2100 Gödöllő, Dózsa út 8.)
Időpont: 2019. június 26.

Téma: BBC Good Food GDL

Előadó: Szemere Katalin főszerkesztő

A mai napon a presszó szerdánkat a nemrég átadott virágos teraszon tartottuk. E helyen nemcsak kávézgatni, hanem kedvenc folyóiratokból és könyvekből olvasgatni is van lehetőség.

Itt láttuk vendégül a Kossuth Kiadó két munkatársát Szemere Katalin főszerkesztőt és Szép Krisztina szerkesztőt. Mindketten a BBC Világkonyha magyarországi szerkesztésében is részt vesznek.

Szemere Katalin régebben a Presszó beszélgetős műsort vezette, melynek vendégei között Koncz Zsuzsa énekesnő is szerepelt.
Mára már nem csak videón látható interjúsorozat, hanem új formában, vendéglátás keretében élőben is jelen lehetünk ezeken a beszélgetéseken. A résztvevőket Góg Angéla egyedileg készült süteménye várja. A cukrásznő előzetesen megkérdezi az estre jelentkezőket, szerintük „milyen íze van a boldogságnak?” és ez alapján készülnek a finomságok. Estéket egy pohár bor elfogyasztásával zárják. Így az egy órás beszélgetés kultúra és a gasztronómia is egyben.

A riporternő pályája kezdetén a Népszabadság újságban írt színházról, majd Mauthner Zsófiával gasztoblogger dolgozott együtt. Videósorozat készítése közben nagyon sok alapanyaggal, ételkészítési technikával ismerkedett meg. Eközben indult a gasztro forradalom, Ő pedig egyre jobban érdeklődött e téma iránt. Saját oldala van e témában az egyik közösségi csatornán.

A Népszabadság megszűnése után kérték fel a BBC Világkonyha magyar számának szerkesztésére. A GoodFood eredetileg azért indult Angliában, hogy az otthoni főzést, az együtt étkezést népszerűsítse. A nagyon szép, nívós kiadásban megjelenő lapban megismerhető ételeket többször elkészítik, mielőtt a lapba bekerülhetnének. A mutatós fotókon mindig az recepteben szereplő anyagokból készült étkek láthatók.

Hazai példányok 8 évvel ezelőtt jelentek meg. Az eredeti lap tartalmának kb 70% veszik át és kb 30-35% hozzáadott magyar tartalom. E részben olvashatunk pl: hazai jótékonysági éttermekről.
Régebbi számokban olvashattunk ismert emberekkel készült interjúkat (főzessél kapcsolatos élményeikről, szokásaikról), de kb. 1 éve leginkább híres szakácsok, cukrászok, borászok a megkérdezettek.(Kövér Gergely)
A júliusi számban olvashatunk pl. hónap ételeiről, kedvenceiről, konyha trükkökről, napi menüről, hétvégére ajánlott étkekről. Mesterséges édesítőszerekről és a friss sárgabaracklekvár készítéséről. (próbáld ki Te is, nekem sikerült, nagyon finom lett)

Krisztina elmondta, hogy a kiadó gondozásában puha és kemény borításban, egy -egy témáról 120 oldalas kiadványok is megjelenek, segítve a tárgykörbe elmélyülni kívánókat (kávé, hús, vegetáriánus ételek karácsonyra)

Hosszú távú tervünk között szerepel Gödöllőn egy kreatív gasztro klubot létrehozása. Ehhez nagyon sok bátorságot kaptunk! Hisz hallhattuk a hozzávalók variálási lehetőségét. Fűszerezés egyéni ízlés szerinti változtatását. Az ételkészítés és étkezés közösség formálásáról és aki nem született konyhatündérnek, még mindig követheti a nagyon pontos és részletes leírásokat, saját maga és családja örömére.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Karácsonyi készülődés Miskolcon

Magyar Rákellenes Liga Miskolci Alapszervezetének tagjai  a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház kápolnájában Gecse Attila református lelkész, kórházi lelkész vezetésével  beszélgettek  az adventről, a  karácsonyi készülődéséről.  2023 karácsonya, annak a karácsonynak az ünnepe, mely nemcsak Jézus Olvass tovább...

Alapszervezetek

Bőrünk szépítéséhez tanácsadás

Tavaszi bőrápolásról: Gyere, feledkezz meg egy órára a betegségedről, kényeztesd lelked, érezd jól magad! Időpont: 2024. április 11 csütörtök 14 óra Helyszín: Segítő Szolgálat Hatvan, Balassi B.út.16. Nővérszálló 1. em. A mai foglalkozáson a tavaszi Olvass tovább...